Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yazılı bir mesaj yayınladı. 1857 yılında 40 bin dokuma işçisi kadının daha iyi çalışma koşulları istemiyle başlattıkları grevden bugüne kadar kadın mücadelesinin tüm baskı, sindirme ve kapitalist modernitenin dayattığı her türlü köleliğe karşı devam ettiğini ifade eden eş başkanlar, özgür bir yaşam için mücadele eden kadınların yaktıkları ateşin Rojava kadını şahsında tüm dünyayı aydınlattığına şahitlik ettiklerini söyledi. Kadınların 158 yıl önce yaktıkları meşalenin her gün daha büyük bir inançla gürleştiğini aktaran eş başkanlar, "Bu mirasın öncülerini binlerce kez anıyor ve selamlıyoruz" dedi.


Kürt kadınlarının ülkenin demokratikleşmesi, asimilasyon, inkar, taciz, tecavüz ve her türlü gericiliğe karşı ortaya koyduğu mücadelenin tarihin en anlamlı mücadelesine dönüştüğünü ifade eden eş başkanlar, Kürt kadınlarının ruh, bilinç ve eylem düzeyleriyle dünya kadını için çok önemli bir ilham kaynağı olmaya devam ettiğine vurgu yaptı. Başta Ortadoğu olmak üzere yaşamın tüm alanlarında kadınlar öncü misyonlarını yerine getirerek toplumun aydınlık değerlerini ortaya çıkardığını ifade eden eş başkanlar, özgür kadın kimliğinin oluşması için verilen mücadelenin tarihin en anlamlı mücadelesi olduğuna dikkat çekti.


Dünya üzerinde kadına karşı yaşatılan katliamların Şengal ve Rojava'nın tüm alanlarında bir ortaçağ karanlığı ile bir kez daha ortaya çıktığını ifade eden eş başkanlar, Rojava'da barbar bir çeteye karşı kadınların ortaya koyduğu mücadelenin zaferle taçlandığına dikkat çekti. Eş Başkanlar, "İnsanlığa karşı Kobani'de, Şengal'de geliştirilen barbarlık, kadınların direniş ve aydınlık yüzü ile dünyada mahkum edilmiştir. İnsanlığın türlü kazanımları ve değerlerine saldıran gerici güçlere karşı iradeleri ve bilinçleri ile mücadele eden kadınlar Rojava'yı özgürleştirerek tüm insanlığa hediye etmiştir. Rojava devrimi en nihayetinde bir kadın devrimi olarak dünya tarihine geçmiştir. Bu karanlığı yaktıkları meşale ile aydınlatan tüm kadınları binlerce kez selamlıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Yeni bir yaşamı yaratmak için büyük bedeller veren tüm kadınların minnetle anıyoruz" ifadelerini kullandı.
Eş Başkanlar açıklamalarını "Clara Zetkin'lerden, Rosa Luksemburg'lara, Leyla Qasım'lardan, Sakine Cansız'lara, Arin Mîrxan'lardan Kader Ortakaya'ya kadar bu mücadeleyi anlamlandırmak için canlarını feda eden tüm kadınları minnetle ve saygıyla anıyor, Dünya Kadınları'nın Dayanışma ve Mücadele Gününü kutluyoruz" şeklinde bitirdi.

Editör: Wan Haber