Van Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya'nın ilçe ve mahalle gezileri devam ediyor. Daha önce birçok köy ve ilçeyi ziyaret eden eş başkanlar, bu kez de Gürpınar ilçesinde incelemelerde bulunarak, mahalle ziyaretleri gerçekleştirdi. Eş Başkan Çoban ve Kaya'ya Gürpınar Belediyesi eş başkanları Yıldız Çetin ve Zeki Yıldız, DBP Gürpınar eş başkanları Sevda Tanış ve Metin Öner, HDP Gürpınar İlçe eş başkanları Canan Gündoğdu ile Necati Tanış da eşlik etti. İlk olarak DBP İlçe örgütünü ziyaret eden eş başkanlar, ardından Hoşap mahallesinde halkla bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Sevindik Mahallesi’nde taziye ziyaretlerinde de bulanan eş başkanlar, ardından Tutmaç Mahallesi’nde halkla bir araya geldi. Eş Başkan Çoban, halkı dinlemek için mahalle ziyaretlerinde bulunduklarını belirterek, bu ziyaretlerden çıkan sonuçlarla ilgili planlamaya gideceklerini söyledi. Tutmaç Mahallesi’ne bu yıl içerisinde yapacakları yatırım miktarının belirlendiğini söyleyen Çoban, bu yatırım miktarını kısa bir süre sonra mahalle halkı ile paylaşacaklarını söyledi.


Daha sonra konuşan Eş Başkan Kaya ise, gittikleri her mahallede insanların taleplerini dile getirdiğini, mahallelerin tümünde sıkıntıların olduğunu söyledi. Her ay büyükşehre gelen bütçenin değişiklikler gösterdiğini, doğru planlama yapabilmek için de bir yıldır bütçeyi izlediklerini söyleyen Kaya, hizmetteki en önemli noktanın söylediğini yapmak olduğunu kaydetti. Büyükşehir Belediyesi'nin bir yıl içerisinde her mahalleye bir taziye evi yapmasının mümkün olamayacağını söyleyen Kaya, taziye evi sorununu ancak imece usulü ile çözebileceklerini belirtti. Kaya, "Van'da bulanan bin 50 köyün sadece bir tanesinde kanalizasyon var, ama bu köydeki kanalizasyon gideri de maalesef yapılmamış. Böylesi devasa bir sorunla karşı karşıyayız. Özel İdare döneminde köylerinin su sorunu için 1 yılda 23 muhtar başvuru yaparken, il özel idarenin büyükşehre bağlanması ile birlikte 6 ayda 600 muhtar bize dilekçe vererek köylerinin sorunlarını aktardı. Biz tüm bu köylerimizin kanalizasyon hatlarını bile yapmaya kalksak, bunun için bize 20 yıl gerekiyor. Çünkü kanalizasyon yaptığınız her köye bir arıtma tesisi de kurmanız gerekiyor. Buna da hiçbir bütçe yetmez. Yol, su ve diğer bazı sorunların yüzde 85-90'ını bu 4 yıl içerisinde çözeceğiz" diye konuştu.


Konuşmaların ardından eş başkanlar Yolaşan Mahallesi’ne geçerek burada da halkla bir araya geldi. Burada konuşan Eş Başkan Çoban,, 2015 yılı bütçelerinin netleştiğini söyleyerek, bu bütçeye göre her mahalleye çalışmalar yapacaklarını aktardı. Tüm sorunların bir yılda çözülemeyeceğinin altını çizen Çoban, kendilerine bin adet taziye evi talebi geldiğini, bu talebin ancak 5 yılda karşılanabilineceğini ifade etti. Çoban, "Cumhuriyet tarihinden beridir maalesef kentlerimiz hizmetle tanışmamış. Bizler hala yol, su, kanalizasyon sorunları ile uğraşıyoruz. Bunca yıl boyunca bu sorunlar çözülmüş olsaydı bugün bu sorunlarla değil, çok daha farklı şeylerle uğraşırdık" dedi.


2014 nevruzunda halka verdikleri sözleri yerine getireceklerini söyleyen Çoban, halkın kendilerine verdiği 5 yılık süreyi en iyi şekilde değerlendirerek, söz verdikleri çalışmaları başarıyla gerçekleştireceklerini belirtti.


Konuşmaların ardından eş başkanlar, Gürpınar ilçe merkezinde de bir kahvede halkla bir araya gelerek bir süre sohbet ettiler.

Editör: Wan Haber