Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü'nce Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, "Verem, insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olmasına rağmen hala tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini korumaktadır" denildi.
Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre 2011 yılında Dünyada 8,7 milyon yeni tüberküloz vakası olduğu ve 1,4 milyon kişinin tüberküloz hastalığından öldüğünün tespit edildiği belirtiler açıklamada şu ifadelere yer verildi;
"Ülkemizde ise yılda yaklaşık 16 bin yeni verem hastası ortaya çıkmakta olup bu hastalık halen ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturmaktadır.
Verem hastalığı, hasta insanlardan öksürme, hapşırma ile ortama yayılan mikrobun, solunum yoluyla alınması sonucu bulaşır ve tedavi edilmeyen her hasta yılda 10-15 kişiye verem hastalığını bulaştırır.
Verem hastalığı en çok akciğerleri tutmakta olup hastalık lenf bezleri, kemikler, böbrekler gibi diğer organlarda görülebilir.
Bu hastalık; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi, öksürük balgam, öksürükle kan tükürme, nefes darlığı gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Özellikle iki-üç haftadan uzun süren öksürükte veremden şüphelenmek gerekir.
Müdürlüğümüze bağlı Toplum Sağlığı Merkezi Verem Savaş Birimlerinde(Verem Savaş Dispanserleri) verem hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmakta olup bu hastalığın tedavisinde kullanılan bütün ilaçlar Verem Savaş dispanserlerimizce ücretsiz verilmektedir."
Öte yandan Verem hastalığı ile ilgili olarak Halk Sağlığı Müdürlüğü'nce Sağlık Müdürlüğü Çok Amaçlı Eğitim Salonunda 09 Ocak 2012 tarihinde saat 14:00'da Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim dalında görev yapmakta olan Prof.Dr. Hasan Kaynar'ın katılımıyla konferans verileceği belirtildi.
(ERZ-AT-Y)

07.01.2013 16:51:51 TSI

Editör: Wan Haber