Verem Haftası nedeniyle Erzurum İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'nce "Verem hastalığı" adlı konferans düzenlendi.
Nenehatun Kadın Doğum Hastanesi Çok Amaçlı Eğitim salonunda gerçekleştirilen konferansa Erzurum İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Serhat Vançelik, Erzurum Halk Sağlığı Müdürü Dr. Cumhur Hakkı Çankaya ve çok sayıda davetli katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Erzurum Halk Sağlığı Müdürü Dr. Cumhur Hakkı Çankaya,"Ülkemizde her yıl ocak ayının ilk Pazar gününden başlayan hafta Verem Şavaşı Eğitimi ve Propaganda haftası olarak belirtilmesi sebebiyle Erzurum'da veremle ilgili çeşitli etkinlikler düzenlenecektir. Verem insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olmasına rağmen hala tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini korumaktadır. DSÖ raporlarına göre 2011 yılında dünyada 8.7 milyon yeni tüberküloz vakası olduğunu ve 1.4 milyon kişinin tüberkülozdan öldüğü tespit edilmiştir.Ülkemizde bu yıl yaklaşık 16 bin yeni verem hastası ortaya çıkmakta olup bu hastalık halen ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturmaktadır.Müdürlüğümüze bağlı Toplum Sağlığı Merkezi Verem Şavaş Birimlerinde verem hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmakta olup bu tedavide kullanılan bütün ilaçlar Verem Savaş dispanserimizce ücretsiz verilmektedir."dedi.
Daha sora verem hastalığının ne olduğunu ve veremden korunmak için neler yapılması gerektiğini anlatmak için konferans veren Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs hastalıkları Anabilim dalında görev yapan Prof. Dr. Hasan Kaynar, "Verem aslında tedavi edilebilir aslında korkulacak bir hastalık değildir. Veremde bu kadar çok insanın ölmesinin sebebi tedavilerin iyi yapılmaması ve yarım bırakılmasıdır.Eğer tüberküloz hastası bir insan zamanında tedavi olmazsa bu hastalığı diğer insanlara da bulaştırabilir.Ama bu bulaşma yemeyle,içmeyle,çatalla,kaşıkla bulaşmaz.Tüberküloz öksürmeyle ve hapşırmayla diğer insanlara bulaşır" diye konuştu.
(EMY-AA-Y)

09.01.2013 15:44:10 TSI

Editör: Wan Haber