Erzurum'da ata sporu ciridin yaşatılması için Çiftlik köyünde yaklaşık 40 santimetreyi bulan karlı zeminde cirit karşılaşması yapıldı. Nefes kesen cirit maçında hızını alamayan bir at seyircilerin arasına dalınca çocuklar ezilme tehlikesi atlattı.
Geleneksel Spor Dalları Federasyonu tarafından Erzurum'un merkez Yakutiye ilçesine bağlı Çiftlik köyünde organize edilen cirit karşılaşması adeta soğuk havada nefes kesti. Köylü sakinleri tarafından oluşturulan iki takım karlı zeminde sahaya çıktı. Daha sonra kıyasıya mücadele eden ciritçiler, beğeni topladı. Bir ara hızını alamayan bir at saha kenarında karşılaşmayı izleyen seyircilerin arasına daldı. Atın üzerlerine gelmesiyle kaçışan iki çocuk ezilme tehlikesi atlattı.
Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Alpaslan Ceylan, atın Türk'ün vazgeçilmez unsuru olduğunu söyledi. Ceylan, Orta Asya'dan Anadolu'ya taşıdığımız en önemli değerlerden birisinin at ve cirit olduğunu kaydederek, "Cirit sporu mertliği temsil eden bir ata sporudur. Federasyon olarak ciridin daha geniş kitlelere ulaşması için çaba sarf edeceğiz" dedi. Türki cumhuriyetleri ile bağların güçlenmesinin ata sporları sayesinde olacağını, Orta Asya'da oynanan oyunları Türkiye'ye taşıyacaklarını dile getirdi. Türkiye'de profesyonel olarak oynanan ciridin ise Orta Asya'ya götürüleceğini ifade eden Ceylan, şöyle konuştu:
"Kültür bağlarımızın gelişmesi adına büyük bir çabamız olacak. Bağların güçlenmesi için kültürümüzü yani ata sporlarımızı kullanacağız. Geleneksel sporlar deyince Orta Asya'yı bir kenara bırakmak olmaz. Tabii, Orta Asya bizim ana vatanımızdır. Ana vatanla, Anadolu arasındaki bağları da ciritle güçlendirmeyi hedefliyoruz. Orta Asya'da yaygın olarak oynanan 'Gökbörü' ve 'Çevgan' gibi sporlar var. Bu tip geleneksel atlı sporları Anadolu'ya, ülkemizde profesyonel olarak oynanan ciridi ise Türki cumhuriyetlerine taşıyarak orada ata sporunun kurallarıyla oynanmasını sağlayacağız."
Ardahan, Denizli, Bayburt'taki üniversitelerde cirit kulüplerinin kurulacağını ifade eden Ceylan, şunları kaydetti:
"Erzurum Atatürk Üniversitesi bünyesinde cirit kulübü var ve bu kulüp daha aktif olacak. Ardahan Üniversitesi'nde bir kulüp kurulacak. Denizli ve Bayburt üniversiteleri de yine aynı şekilde kulüp kurarak ciridin içine dahil olacak. Yönetim kurulumuzda akademisyen, rektör ve eğitim camiasından arkadaşlarımız var. Ata sporunu üniversitelere dahil edeceğiz. Özellikle BESYO üzerinden üniversiteler geleneksel sporların oynandığı yerler haline gelecek."
Ceylan, ata sporlarının gelişmesi için tesisleşmenin olmazsa olmazlardan birisi olduğunu, bu konuda da Denizli'de kaynak aktarımı ve tesis kurulması adına çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.
(AA-AA-AŞ-Y)

20.01.2013 16:40:16 TSI

Editör: Wan Haber