HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın katılacağı İstasyon Meydanı'ndaki miting için partililer hazırlık yaparken olaylar çıktı. Miting alanı yakınanda toplanarak, HDP'ye Erzurum'da miting yaptırmayacaklarını söyleyen gruba polis tazyikli su ve biber gazıyla dağıttı.

Çevre illerden takviye gelenlerle 4.000 polisin görev yaptığı HDP mitingi öncesi, gerginlik çıktı. Miting alanına yakın bölgedeki ev ve işyerleri Türk bayraklarıyla donatılırken, ellerinde ve sırtlarında Türk bayrakları olan yaklaşık 1000 kişilik saldırgan bir grup, saat 10.00 sıralarında slogan atarak yürüyüşe geçti. ‘Ya Allah bismillah Allahüekber’, ‘Burası Erzurum, Erzurum’dan çıkış yok’, ‘Apo’nun p..leri’ sloganları atarak yürüyen saldırganlara polis engel olmak istedi.
 

Meydanın üzerinden bir helikopter sürekli uçarken, TOMA’lar su sıkarak göstericileri durdurmaya çalıştı. Çıkan arbedede bir polis başından yaralandı. Yaralı polisi almaya gelen ambulansın geçişine izin vermeyen saldırganlar polisle çatıştı.

Mitingi izlemeye gelen yaklaşık 2.000 kişinin korunması için etten duvar ören güvenlik güçleri yetersiz kalınca jandarmadan takviye istendi. Robocop kıyafetli jandarmalar da saldırganlara müdahale etti. Saldırgan grubun dağıtılmasına çalışılırken, kentin diğer semtlerinde toplanan grupların da mitingin yapılacağı İstasyon Meydanı’na gelmesini önlemek için polis yoğun güvenlik önlemi aldı.

g1.jpg
 

MHP İl Başkanı: Bizimle alakası yok
Ülkü Ocakları İl Başkanı Abdullah Kırmacı ile birlikte dün bir basın toplantısı düzenleyen MHP İl Başkanı Ahmet Anatepe, “Demokrasilerde hesap sorma merci, sandıklardır. Hiç kimse ülkücü camiayı kumpas içine çekemeyecektir. Provokatif her türlü girişime karşı uyanık olunmalı, itidal ve sağ duyu kesinlikle elden bırakılmamalı. Ülkücü için değişmez ölçü, kanundur, düzendir, nizamdır. Hiç kimse partimizi ve camiamızı bu çizginin dışına asla çekemeyecektir” demişti.

MHP Erzurum İl Başkanı Ahmet Anatepe, olayların kendileriyle ilgisinin olmadığını belirterek, “Bizimle alakası olmayan şeyler. Şu andaki olaylar halkın tepkisi. Yani Erzurumlu halkın tepkisi. Ülkücü camianın bu olaylarla hiç bir alakası yok. Ben çıkan olayları tasvip etmiyorum” diye konuştu.

HDP’lilerin minibüsü yakıldı
Mitingin yapıldığı İstasyon Meydanı’na giderken, saldırganların arasında kalan bir kişi tekme tokat dövülürken, ilçelerden gelen partilileri taşıyan bazı araçlar saldırıya uğradı.Sürücüsünün direksiyon kontrolünü kaybetmesi sonucu direğe çarpıp kaza yapan 25 D 0877 plakalı minibüs çekiciyle sanayiye götürülürken bir grup tarafından ateşe verilip yakıldı.
 

g2.jpg


‘Diri diri yakmak istediler’ iddiası
Tekman’dan Erzurum’a HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın mitingine katılacak partilileri getirdikten sonra minibüsün kapısındaki arızayı gidermek için Oto Sanayi’ye giden ve orada göstericiler tarafından dövülen ve yakılmak istenen sürücü Aydın Taşkesen (40) Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yoğun bakım altına alındı. Yanık tedavi merkezinde elleri ve başı sarılarak tedaviye alınan Aydın Taşkesen’in yakının oğlu olan DBP Tekman ilçe Başkanı Aydın Durdeniz, şunları söyledi: “Tekman’dan mitingi izlemek için gelmek isteyenleri gönüllü olarak 25 D 0877 plakalı minibüsle Erzurum’a getiren Aydın Taşkesen, yolcuları alanda indirdikten sonra arka kapının menteşesindeki bozukluğu tamir ettirmek için oto sanayiye gidiyor. Bir grup esnaf, polisin gözü önünde minibüsün önünü kesiyor. Önce levye ile dövüyorlar. Sonra minibüse benzin döküyorlar ve ateşe veriyorlar. Diri diri yakmak istemişler. Minibüste Selahattin Demirtaş’ın posterleri ve HDP bayrakları vardı. Aydın Taşkesen, Tekman’ın Karapınar Köyünde oturuyor. Tekman’da esnaflık yapıyor evli ve 8 çocuk babası.”

Miting sonrası da olay çıktı
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın İstasyon Meydanındaki mitingden dağılan kalabalık grup, polisin kontrolu altında 50. Yıl Caddesi, Kavak Mahallesi ve Mahallebaşına gittiler. HDP’lilerin geçeceği yol güzergahında bekleyen karşıt grup ise taşlarla saldırdı. Taşlanan çok sayıda otomobil ve minibüsün camları kırıldı, içinde bulunanlar yaralandı. Çıkan olaylarda Kavakkapı’da ise bir otomobil yakıldı. İtfaiye yangına müdahale etti ancak araçlar kullanılamaz hale geldi. Sahipleri tarafından terk edilen minibüs ve otomobiller hurdaya döndü. Olay yerine gelen çekicilere vatandaş engel oldu. İçinde HDP’lileri taşıdığı sanılan ambulanslara saldıran grup, Acil Servis görevlilerine zor anlar yaşattı. Bazı kişilerin ellerinde döner bıçakları ile dolaşmaları dikkat çekti. Olaylar içinde kalan kadın ve çocuklar, polis ve vatandaşlar tarafından uzaklaştırıldı. Kavakkapı semtinde küçük bir bakkal dükkanı bulunan Hüsna Tufan Güzel, saldırı üzerine sopa ile karşılık verdi. Atılan gazların arasında kalan 70 yaşındaki kadın, göstericilere tepki gösterdi.
 

g3.jpg


Mahallebaşı semtinin dört bir tarafını TOMA’larla kontrol altına alan polise, HDP İl Başkanlığı ve yanındaki inşaat halindeki binadan taş atıldı. Polis biber gazı ve tazyikli su sıkarak gösterecilere karşılık verdi. HDP’liler polise taş atan kendi partililerine tepki gösterdi. Bunun üzerine polis geri çekildi ve Mahallebaşı’na sıkışan HDP’liler dağıldı ve gösteriler de sona erdi.

Valilik açıklaması: 11’i polis 38 kişi yaralandı
Öte yandan Erzurum Vailiği’nden yapılan yazılı açıklamada HDP mitinginde meydana gelen olaylarda 11 polis, 17 HDP’li ve 10 karşıt görüşlü olmak üzere 38 kişinin hafif şekilde yaralandığı belirtildi.

Vali Ahmet Altıparmak imzasıyla gönderilen açıklamada şöyle denildi:

“Bugün HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın katılımıyla ilimizde gerçekleşen HDP mitinginde meydana gelen olaylarda 11 polis, 17 HDP’li ve 10’da mitingi protesto eden gruplardan olmak üzere toplam 38 kişi hafif şekilde yaralanmıştır. Miting öncesi, sırası ve sonrasında son derece duyarlı ve dikkatli şekilde olaylara müdahale eden güvenlik kuvvetlerimize ile olayların büyümesine meydan vermeyen ve sağduyulu davranan kıymetli Erzurum halkına takdir ve teşekkürlerimizi sunarım.” (DHA)

g4.jpg

Editör: Wan Haber