Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan kış turizm merkezleri, Dünya'da kış turizminin bir numarası olarak gösterilen Avusturya'dan gelen heyetin beğenisine sunuldu.
Avusturya Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarlığı Ankara Ofisi, sektör temsilcilerine sektör raporunda ortaya konulan potansiyeli yerinde göstermek üzere Erzurum Xanadu Snow White Otelinde Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın destekleriyle bir kış turizmi etkinliği organize etti. Etkinlik kapsamında açılış toplantısı gerçekleşti. Toplantıya Avusturya Ticaret Müsteşarı Konstantin Bekos, Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Erzurum Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Erzincan Valisi Selman Yenigün, AK Parti Trabzon Milletvekili Faruk Nafiz Özak, Avusturya Büyükelçisi Dr. Klaus Wölfer, Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk ve Avusturya'dan gelen tur şirketleri temsilcileri ile kalkınma ajansları temsilcileri katıldı.
Toplantıda sırasıyla Avusturya Ticaret Müsteşarı Konstantin Bekos, Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Erzurum Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Trabzon Milletvekili Faruk Nafiz Özak, Avusturya Büyükelçisi Dr. Klaus Wölfer, Erzincan Valisi Selman Yenigün ve Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk birer açılış konuşması yaptı.
Türk konuşmacılar bölgedeki kış turizm potansiyeline değinerek Avusturya'dan yatırım anlamında destek istediler.
Konuşmaların ardından katılımcılara birer plaket takdim edildi.
Toplantıda Avusturya'nın, Türkiye'ye doğrudan yatırım yapan ülkeler arasında hep birinci sırada yer aldığı kaydedilerek, "Bu bağlamda en büyük yatırımlar enerji sektörüne, ambalaj ve perakende satış sektörlerine yapılmıştır. Kış turizmi sektöründe de büyük bir işbirliği potansiyeli bulunmaktadır. Turizm ve dinlence sektörleri Türkiye için olduğu gibi, Avusturya için de büyük bir öneme sahiptir. Avusturya Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarlığı Ankara Ofisi, Türkiye ve Avusturya arasındaki ticari ilişkileri güçlendirmek için Türkiye'nin kış turizmi potansiyelini ortaya koyan bir sektör raporu hazırlamış olup, bu raporu Avusturya Ticaret Odası'nda ilgili Avusturyalı firmalara sunmuştur. Avusturya'nın turizm sektörü yaz ve kış turizminde faaliyet gösteren yaklaşık 13 bin işletmeden oluşmaktadır. 2010 yılında 1 milyon yatak ile 125 milyon geceleme gerçekleştirilirken, konukların üçte ikisi yurt dışından gelmiştir. Yurt dışından gelen toplam 22 milyon konuğun varışı sayılmıştır (2010 yılında Türkiye'deki varışlar: 28,6 milyon konuk). Avusturya'yı en fazla Almanya'dan, Hollanda'dan, İtalya'dan, İsviçre'den ve Birleşik Krallık ülkelerinden gelen yabancı konuklar ziyaret etmektedir. Kültür ve kış turizmi sayesinde dünyaca tanınan Viyana, Tirol ve Salzburg en sevilen eyaletlerin başında gelmektedir. Konukların yaklaşık üçte biri Avusturya'ya kış sporları için gelmektedir. Turizm ve dinlence sektöründen 2010 yılında GSMH'nin yüzde15,1'i (42,8 milyar Avro) elde edilmiştir. Her beş kişiden biri doğrudan veya dolaylı olarak turizm ve dinlence sektörüne bağlantılı bir şekilde çalışmaktadır. Avusturya Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarlığı Ankara Ofisi, sektör temsilcilerine Sektör Raporunda ortaya konulan potansiyeli yerinde göstermek üzere bugün Xanadu Snow White Otelinde Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansının destekleriyle bir kış turizmi etkinliği organize etmiştir. 22 Ocak tarihinde Palandöken, Konaklı ve Ergan kayak merkezlerine teknik geziler düzenlenecektir" denildi.
(AA-AA-RFK-S)

21.01.2013 13:50:36 TSI

Editör: Wan Haber