Erzurum'da yaklaşık 500 yıldır devam eden 1001 Hatim geleneği kapsamın da geçen yıl toplam 17 bin167 hatim okundu.
1500'lü yıllarda yaşayan Pir Ali Baba tarafından başlatılan 1001 Hatim, Erzurum'da yaklaşık 500 yıldır sürdürülüyor. İbrahim Hakkı Konyalı'nın "Abideleri ve Kitabeleri ile Erzurum Tarihi" isimli eserine göre 1500'lü yıllarda yaşayan Pir Ali Baba tarafından başlatılmıştır. Pir Ali Baba'nın yaşadığı dönem Yavuz Sultan Selim ve oğlu Kanuni Sultan Süleyman'ın Osmanlı Padişahı olduğu yıllara denk gelmektedir. Bu dönem Osmanlı Devleti'nin yükselme ve gelişme yıllarıdır. Bu yıllar aynı zamanda İlim, Sanat ve Edebiyat alanında büyük gelişmeler olduğu ve günümüze kadar gelen kalıcı eserlerin meydana geldiği yıllardır. Bu ortamda yetişen Pir Ali baba, alim, fazıl, zahit bir mübarek zat olup o devrin büyük zenginlerindendir. Tuzcu (Dutçu) köyünde ikamet eden Pir Ali Baba "Eğer her yıl 1001 hatim okursanız "Allahü Teala'nın bu memleketi hususiyetle zelzeleden koruması umulur" diyerek sahibi bulunduğu 8 köyden 4'ünün gelirini tamamen Erzurum'da yılda bir defa okunmasını ihdas ettiği "Bin Bir Hatimler"e vakfetmiş ve bu hatimler o günden sonra Erzurum'da sürekli okutularak, Birinci Cihan Harbi yıllarına kadar devam etmiştir. O yıllarda meydana gelen bazı aksamalarla okutulamayan bin bir hatimler, bir süre sonra Erzurum Müftüsü Hacı Muhammed Sadık Solakzade ve o zamanın Erzurum milletvekillerinden Mühirzade Asım Efendi ile Zihni beyler tarafından yeniden okutulmasının temini için Mustafa Kemal Paşa'dan izin alınarak devam etmiş ve günümüze kadar gelmiştir. Pir Ali Baba'nın mezarı merkeze bağlı Tepeköy ile Tuzcu köyleri arasında Erzurum ovasına nazır kendi adını taşıyan Pir Ali Baba tepesi üzerinde bulunmaktadır.
Erzurum'da yaklaşık 500 yıldır devam eden 1001 Hatim geleneği kapsamında geçen yıl toplam 17 bin167 hatim okundu. Erzurum'un merkez ilçelerinden Yakutiye İlçe Müftülüğüne bağlı; Narmanlı, Veysel Karani, Ayazpaşa, İhmal, Çırçır, Kavak, Şerefiye, Nişancı, Üniversite Lojmanlar, Kadana, Yukarı Mumcu, Dervişağa, Cennetzade, Gez, Mehmet Akif, Tufanç Kardeşler , İlhamiye, Şehitler, Köse Ömerağa ve Hilalkent Camilerinde, Palandöken ve Aziziye İlçelerinin tüm camilerinde 14 Aralık 2012 Cuma günü sabah namazında din görevlilerinin ve halkın katılımıyla 1001 hatim okunmasına başlanıldı.
Her yıl yapılmakta olan 1001 Hatim Programı, bu yıl 14 Aralık 2012 Cuma günü Sabah Namazında belirlenen camilerde başladı ve 17 Ocak 2013 Perşembe günü sona erecek. Bu yıl 1001 Hatim Programı dahilinde okunacak hatimlerin duası, 18 Ocak 2013 Cuma günü Ulu Camiinde erkek cemaate,19 Ocak 2013 Cumartesi saat 09.00' dan itibaren de yine Ulu camiinde bayanlara yönelik yapılacak.
(AA-AA-Y)

11.01.2013 13:18:13 TSI

Editör: Wan Haber