Günümüzde unutulmak üzere olan sanatların başında gelen Naht Sanatı, "Ahşabın Hat ile Muhteşem Buluşması" adlı sergiyle AVM'de Erzurumlularla buluştu.
Evini atölyeye çevirerek, naht sanatını icra etmeye başlayan Nahhat Fatih Topatan, eserlerini Erzurum'da görücüye çıkardı. Naht'ın Selçuklulardan başlayıp Osmanlı'da devam eden bir sanat olduğunu dile getiren Fatih Topatan, "Günümüzde unutulmak üzere olan bu sanat çok az kişi tarafından yaşatılmaya çalışılıyor. Eskiden cami süslemelerinde, mihraplarda ve minberlerde kullanılan bu sanat günümüzde yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Biz bu sanata gönül vermiş sanatçılar olarak naht'ın yaşatılması adına elimizden geleni yapıyoruz." dedi.
Bir eserin oluşabilmesi için uzun bir süre gerektiğini belirten Nahhat Topatan, bu işin sabır ve emek gerektirdiğini kaydetti. Daha önce Antalya'da bu sanatı icra eden Topatan, eserlerinin turistler tarafından çok rağbet gördüğünü anlattı. Yaklaşık 3 yıldır Erzurum'da çalışmalarına devam eden Topatan, özenle işlediği 30'un üzerindeki eserlerini insanların beğenisine sundu.
Topatan, eserlerinde Selçuklu döneminin izlerini yansıtıyor. Eserlerini Arap harfleriyle oluşturan Topatan Kur'an-ı Kerim'den çeşitli ayetlere ve kısa surelere de yer veriyor. Topatan, ayrıca, nahtla çeşitli insan ve eşya figürleri de yapıyor.
Nahhat Sanatçısı Fatih Topatan tarafından açılan sergi, 11-17 Şubat tarihleri arasında gezilebilecek.
(AA-AA-Y)

11.02.2013 17:00:59 TSI

Editör: Wan Haber