Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ertuğrul Yüksel, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın 01 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girdiğini ve 'güvenlik raporu' almayan işletmelere ağır cezaların öngörüldüğünü söyledi.
Ertuğrul Yüksel, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girdiğini belirterek, "Yasa'nın 10. maddesi gereğince en az bir işçi çalıştıran tüm işyerleri 'risk değerlendirmesi' yapmak zorundadır. Bu değerlendirmeyi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yetki belgesi almış iş güvenliği a-b-c belgelerine sahip iş güvenliği uzmanları tarafından yapılması gerekmektedir. İşverenlerin en kısa sürede bu uzmanlarla görüşmesi ve risk değerlendirmesi yaptırmaları gerekmektedir. Değerlendirmede iş güvenliği yönünden eksiklerin bulunması halinde bunların giderilmesi ve iş yerinizde bu işlemler için bir klasör oluşturarak evrakların burada saklanması ve teftişte ibraz edilmesi zorunludur" dedi.
İş yerleri işçi sayısına ve tehlike sınıfına göre üç farklı tarihte yasanın kapsamına girip sağlık ve güvenlik hizmetleri firmalarından hizmet almak zorunda olduğunu belirten Ertuğrul Yüksel, 49 kişi çalışanı bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli işletmeler 01 Temmuz 2013 tarihinde, 49 kişi çalışanı olan az tehlikeli işletmeler 01 Temmuz 2014 tarihinde, 50'den fazla çalışanı olan tüm işyerleri için 01 Ocak 2013 tarihinden itibaren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası kapsamına gireceğini söyledi.
50 ve üstünde çalışanı olan işletmeler iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmak zorunda olduğu 6331 Sayılı İş Sağlığı Güvenliği Yasası'na uymayanların idari para cezaları ile karşılaşacaklarını belirten Ertuğrul Yüksel, "İşverenin yerine getirmediği her bir genel yükümlülük (mesleki risklerin önlenmesi, eğitim, denetim vb.) için 2 bin TL, işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı çalıştırmama 5 bin TL (her biri için) devam ettiği her ay için de aynı miktar uygulanmaya devam edecektir. Diğer sağlık personelini çalıştırmama 2 bin 500 TL devam ettiği her ay için de aynı miktar, risk değerlendirmesi yapmamak/yaptırmamak 3 bin TL devam ettiği her ay için 4 bin 500 TL, gerekli kontrol, ölçüm, inceleme ve araştırmanın yapılmaması bin 500 TL, acil durum planı hazırlamamak bin TL devam eden her ay için aynı miktar, iş kazası ve meslek hastalığını SGK'ya bildirim eksikliği 2 bin TL, sağlık gözetimine tabi tutulmayan ya da sağlık raporu olmayan her çalışan için bin TL ceza öngörülmektedir. Ayrıca bilgilendirilmeyen her çalışan için bin TL, İSG eğitimi verilmeyen her işçi için bin TL, çalışan temsilcisi seçmeme bin TL, İSG kurulu ile ilgili yerine getirilmeyen her bir aykırılık için 2 bin TL, durdurulan işi önlem almadan devam ettirme 10 bin TL, büyük kaza önleme politika belgesi veya güvenlik raporu hazırlamama 50 bin TL, güvenlik raporuna onay almadan çalışan, durdurulan işyerinde faaliyette bulunan işveren 80 bin TL cezalar uygulanacak" diye konuştu.
Başkan Ertuğrul Yüksel, söz konusu cezaların gerekçesi bildirilerek Çalışma ve İş Kurumu il müdürünce verileceğini ve tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiğini belirterek, yasa kapsamına giren işverenlerin yükümlülüklerini bir an önce yerine getirmeleri konusunda uyardı.
(SG-SLH-Y)

04.02.2013 13:40:08 TSI

Editör: Wan Haber