Oğlunu bir terör saldırısında kaybeden AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, "Asarım keserim cümlelerle 30 yılda 35 bin insanımızı kaybettik. Eğer bu sorunun çözülmesini istiyorsak, herkesin sorumluluğu var. Herkes yumuşak bir dille çevresini etkilesin ki, bizde böyle bir barış ortamına kavuşalım. Batılısı, doğulusu ile yüzde 42 destek varsa, bu destek yüzde 70'e de çıkar. Eğer yüzde 70 halkta isterse bu sorunun çözümünün önünde kimse duramaz" dedi.
AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Cuma İçten ve Oya Eronat, Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesinde düzenlenen toplantıda muhtarlarla bir araya geldi. Burada açıklamalarda bulunan Oya Eronat, IRA ile barışın tam 10 yıl sürdüğünü, bunun PKK ile daha kısa sürede yaşanacağına inandığını kaydetti. Eronat, "Karşılıklı görüşmelerle 10 yılda sonuca ulaşmışlar. IRA'nın 128 tane silahlı militanı olmasına rağmen 10 yıl sürmüş. Diyelim ki bizim dağlarda 5 bin tane silahlı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı var. Acaba bu sayı fazla diye bu sorunu çözmek daha mı zor olacak. Bana sorarsanız hayır. Bizim huzurumuz ve barışımız daha kolay gelecek. Bunun nedenini şöyle açıklamak mümkün. IRA ile İngiltere'ye baktığımız zaman biri Protestan, biri Katolik. Bunların ikisi Hristiyan gibi görünseler de aslında bir Müslüman ile Hristiyan kadar fark var aralarında. Oysa bizim buradaki herkes Müslüman ve Sünni'dir. O nedenle de ben bu barış ve huzur ortamının Türkiye'de çok daha çabuk olacağına inanıyorum" diye konuştu.
Barışın yaşanması için halkın desteğinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Eronat, tepedeki insanların barışmasıyla bu işin çözülemeyeceğini aktardı. Eonat, "Halkın desteği çok önemlidir. Tepedeki insanlar barışsa bile halk desteği yoksa sıkıntı var demektir. Geçen yıl bir Oslo süreci yaşandı. 2011 yılının Aralık ayında bütün Türkiye'de bu olaya destek yüzde 19'du. Öcalan ile görüşmelerden sonra bir anket yapıldı. Bu anket sonucuna göre bu sürece destek halk tabanında yüzde 42 olmuş. Bu yüzde 42'nin de ben en az yüzde 35'inin kadınlar olduğuna inanıyorum. Çünkü, bir genç öldüğü zaman annenin yüreği erkeklerden, yani babalardan daha çok yanıyor. MHP'lisi de istiyor bu sürecin olumlu sonuçlanmasını. Neden istiyor? Çünkü onun oğlu da askere gidecek. Batıda çocukları askere gidecek istiyorlar. Doğuda ise adam evladını okula gönderiyor, akşam bir bakıyor ki ucu dağda çıkmış, evladını kaybetmiş oluyor" ifadelerini kullandı.
Gerek asker, gerekse de PKK'lı aileler ile görüştüklerini dile getiren Eronat, herkesin ortak sesinin bu işin çözülmesi noktasında olduğunu kaydetti. Eronat, "Evladını dağda kaybetmiş babayı dinledik, evladını askerde kaybetmiş anneyi dinledik. Ortak ses çıkıyor. Bu işi bitirin. Doğuda soruyoruz amca nasıl bitirelim? Diyor ki, valla biz bilmeyiz. Bitirin de nasıl bitirirseniz bitirin. Ortaya kimsenin şart sürdüğü de yok. Neticede bu topraklar herkesin ortak toprağı, inançlar herkesin ortak inancı. Elbette ki sorunlar vardır, ancak sorunlar çözülmek için vardır. Şu anda eğer bir adım atılmışsa ben bunun sonucunun geleceğine inanıyorum. Hepimizin bu sürece destek olması lazım. İçi yanan insanları dinlememiz ve kimsenin de artık içinin yanmasına izin vermememiz lazım. Neticede dağda ölen de, şehirde ölen de birbirinin kardeşi. İşte bunu söylüyorum. Herkes elini taşın altına koyacak. Devlet yapsın, Öcalan yapsın. Öyle şey yok. Herkes elini taşın altına koyacak, herkes üslubuna dikkat edecek, herkes yumuşak konuşacak. Asarım keserim cümlelerle 30 yılda 35 bin insanımızı kaybettik. Eğer bu sorunun çözülmesini istiyorsak, herkesin sorumluluğu var. Herkes yumuşak bir dille çevresini etkilesin ki bizde böyle bir barış ortamına kavuşalım. Batılısı, doğulusu ile yüzde 42 destek varsa bu destek yüzde 70'e de çıkar. Eğer yüzde 70 halkta isterse bu sorunun çözümünün önünde kimse duramaz" diye konuştu.
(MY-CC-Y)

04.02.2013 15:12:51 TSI

Editör: Wan Haber