KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye'den gelen gazileri ve Çankırı Belediyesi temsilcilerini kabulünde, "Dünyanın adadaki gerçeği görmesi gerekir. Görmediği sürece de Rumların bir uzlaşmaya el uzatacağını düşünemiyorum" dedi.
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Barış Harekatı'nda yer alan Çankırı Gaziler Derneği üyelerinden bir grubu ve Çankırı Belediye Başkan Vekili'ni kabul etti. KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, kabulde yaptığı konuşmada, Kıbrıslı Türkler ile Türkiye halkının aynı milletin insanları olduğunu vurgulayarak, Kıbrıslı Türklerin Türkiye'den asla vazgeçmeyeceğini belirtti. Kıbrıslı Türklerin bir devlet kurmasına rağmen Kıbrıslı Rumlarla bir antlaşma arayışından vazgeçmediğini kaydeden Eroğlu, ancak Kıbrıslı Rumların, işgal ettiği ortaklık devletinin dünya nezdinde itibar görmesi, Avrupa Birliği'ne üye yapılmasından dolayı uzlaşmazlığını sürdürdüğünü ifade etti.
Kıbrıslı Türklerin haklı mücadelesini dünyanın daha net görmesi gerektiğini ifade eden Eroğlu, "Türkiye güçlendikçe dünya da bu gerçeği daha iyi görmeye başlamıştır. Gerçekler görülürse Rum'un antlaşmazlığını da anlamış olacaklar. Rum'u antlaşmaya motive etmeye yönelik bir hareket dünya devletleri tarafından sergilenmiyor" diye konuştu.
Güney Kıbrıs'ta yapılacak başkanlık seçimlerinde daha anlayışlı bir liderin seçilmesini temenni eden Eroğlu, "Kıbrıs'ta aynı haklara sahip bir halk olduğumuzu önce tescil ederler ve o anlayış içerisinde müzakereleri sürdürürler" dedi.

"DÜNYANIN GERÇEĞİ GÖRMESİ GEREKİR"
Hedeflerinin Kıbrıslı Türk ve Türkiye'nin de haklarını koruyan bir anlaşmaya varmak olduğunu ifade eden Eroğlu, Kıbrıslı Türklerin özgür ve huzur içerisinde yaşayacağı bir antlaşma istediğini söyledi. Kıbrıslı Türklerin anlaşma yönündeki isteğini geçmişte kabul ettiği çözüm önerileri ile ispatladığını belirten Eroğlu, "Dünya artık bir çözüme teşvik edilmesi gerekenin Rumlar olduğunu görmesi ve Rumların bu gelen baskı ile müzakere masasında daha anlayışlı olmasını bekliyoruz" dedi.

"ANLAŞMAYA VARILAMAYACAĞI ANLAŞILDIĞI TAKTİRDE DE TUTACAĞIMIZ YOLLAR VARDIR"
Kıbrıslı Türklerin anlaşma için bir 45 yıl daha bekleme düşüncesinde olmadığını vurgulayan Eroğlu, "Anlaşmaya varılamayacağı anlaşıldığı takdirde de tutacağımız yollar vardır. Dünyanın bu gerçeği görmesi gerekir, görmediği sürece de Rumların bir uzlaşmaya el uzatacağını düşünemiyorum" diye konuştu.
Ziyaretlerinden dolayı gazilere teşekkür eden Eroğlu, "Canınız avucunuzda, ateşin içinde koştunuz, sınırları çizdiniz" dedi.

"NE BİZ SİZDEN VAZGEÇEBİLİRİZ NE DE SİZ BİZDEN VAZGEÇEBİLİRSİNİZ"
Çankırı Belediye Başkan Vekili Rafet Alemdar ise, KKTC'nin Türkiye'nin bir parçası olduğunu, ne Türkiye'nin Kıbrıslı Türklerden, ne de Kıbrıslı Türklerin Türkiye'den vazgeçmeyeceğini belirtti. Alemdar, "Ne biz sizden ne de siz bizden vazgeçebilirsiniz" dedi.
Adada bir çözüme ulaşmak için devam eden müzakere sürecinde Cumhurbaşkanı'nın destekçisi olduklarını kaydeden Alemdar, "İnşallah en kısa zamanda iyi bir şekilde sonuçlanır, artık bıkkınlık getiren duruma geldi" diye konuştu.
(AB-CTŞ-OK-D)

11.01.2013 17:57:50 TSI

Editör: Wan Haber