KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'ın ileriki günlerde adaya geleceğini ve 15 Ocak'ta kendisiyle görüşeceğini açıkladı.
Eroğlu, bir kabülde, basının Kıbrıs konusundaki sorularını yanıtlarken, 2013'e yönelik değerlendirmelerde de bulundu ve Kıbrıs konusunda ileriki dönemde bir hareketlenme olacağı beklentisini dile getirdi.
Güney Kıbrıs'ta başkanlık seçimlerinin Şubat ayında tamamlanmasıyla seçilecek yeni başkanın öncelikle ekonomik sorunlara eğileceğini; dolayısıyla hükümetin kuruluşu, ekonomik tedbirler derken seçilecek yeni başkanın görüşmeleri ancak Nisan ayına düşünebileceğini belirten Eroğlu, "Ama her halükarda bir hareketlenme olacağı kesin" dedi.
DOWNER'IN GELİŞİ
Downer'ın ileriki günlerde adaya geleceğine ve kendisiyle 15 Ocak Salı günü saat 15.00'te görüşeceğine işaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Downer'ın Güney Kıbrıs'ta da temaslar yapacağını, daha sonra da özel temsilcilerin başkanlığındaki heyetlerle bir araya geleceğini kaydetti.
Downer'ın Türkiye, Yunanistan, İngiltere, Avrupa Birliği gibi ülkeleri ve merkezleri de ziyaret ederek görüşler aldığına işaret eden Eroğlu, Rum tarafının, 4'lü veya 5'li zirve şeklinde ifade ettikleri toplantıya sıcak bakmadığını, ancak ileriki süreçte herhangi bir durum değişikliği olup olmayacağını bilemediğini ifade etti.
"GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ"
Cumhurbaşkanı Eroğlu, KKTC olarak görüşmeye hazır olduklarını vurgulayarak, bu görüşmelerin olumlu bitmesi temennisini yineledi.
TC Dışişleri Bakanlığı'nın, dış merkezlerindeki büyükelçileriyle yaptığı yıllık görüşmelerinde, Kıbrıs'la ilgili görüşler de ortaya konulduğuna atıfta bulunan Eroğlu, şunları kaydetti:
"Bizim gibi Türkiye'nin de, ucu açık şekilde değil, zaman limiti konularak müzakerelerin devam etmesinden yana olduğunu biliyoruz. Sayın Downer'a de söylenen zaten buydu. Rum tarafı ise ucu açık müzakereleri kabul etmek istiyor. Bu konuda bir konsensüs sağlayacağız diye düşünüyorum."
Cumhurbaşkanı Eroğlu, çapraz görüşme önerileriyle ilgili bir soruya karşılık ise, bunun geçmişte de, TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve diğer yetkililer tarafından gündeme getirilen ancak Rum tarafının reddettiği bir konu olduğunu anımsatarak, bugün için de, ne Rumların ne de Yunanlıların bu öneriye sıcak baktığını söyleyebileceğini ifade etti. KKTC'yi tanınmış bir devlet olarak görmedikleri için bu öneriyi kabul etmediklerine işaret eden Eroğlu, Kıbrıs sorununa çözüm aranırken böyle bir anlayışı doğru bulmadığını vurguladı. Eroğlu, "Bu anlayışla bir yere varmak da mümkün değil" dedi.
Downer'ın, tüm başlıkları bir başlığa alıp da bitirmek değil, bir başlık görüşülürken bununla bağlantılı bir başlığın daha ele alınması şeklinde önerileri olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Gelişinde herhalde bunları masaya koyacak. Biz de değerlendireceğiz" şeklinde konuştu.
(ÖK-ÖK-D)

04.01.2013 14:16:45 TSI

Editör: Wan Haber