Sabah saat 8'de başlayan Ermenistan Cumhurbaşkanlığı seçimleri için siyasi liderler de oylarını kullandı. Mevcut Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, "Ermenistan'ın istikbali için" oy kullandığını ifade ederken rakibi Raffi Hovanisyan ise "halkın doğruyu seçeceğine inanıyorum" dedi.
1958 seçim noktasında başlayan Ermenistan Cumhurbaşkanlığı seçimleri için en favori 2 aday da oylarını kullandı. Mevcut Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan hanımı ile birlikte geldiği seçim sandığında oyunu kullandıktan sonra bazına kısa bir açıklama yaptı. "Ermenistan'ın istikbali için ve refahı için oyumu kullandım" diyen Sarkisyan, etraftaki herkese teşekkür ederek seçim merkezinden ayrıldı.
Oyunu kullanmaya yalnız gelen Raffi Hovanisyan, halkın doğruyu seçeceğine inandığını ifade etti. Anavatan için oy kullandığını kaydeden Hovanisyan, "Bugün tarihimiz noktasından çok önemli bir gün. Ermeni halkı son 20 senedir sadece seçimi kazananın zaferini değil aynı zamanda kendi iradelerinin zaferini de kutlayacaklar. İyi bir seçim geçmesini diliyorum" diye konuştu.
2008'de Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Sarkisyan bugün 2. Defa Ermenistan cumhurbaşkanlığına gelmek için beklerken, eski dış işleri bakanı rakibi Raffi Hovanisyan anketlere göre 2. Sırada geliyor. 1 Şubat günü suikaste uğrayan aday Paruyr Hayrikyan ise anketlere göre 3. Sırada yer alıyor.
Dünya ülkeleri tarafından da yakından takip edilen Ermenistan seçimleri için, Ermenistan'da faaliyet gösteren 26 halk teşkilatının 6251 temsilcisinden başka 12 ülkeden de toplam 632 yabancı temsilci müşahit sıfatıyla yeni cumhurbaşkanının seçileceği oylamaları gözlemliyor. Doğrudan halk oylaması ile seçilecek olan yeni cumhurbaşkanının seçilmesi için ülkede gözlem yapan yabancı cemiyetler arasında, ODIHR (Demokratik Müesseseler ve İnsan Hakları Teşkilatı), CIS Misyon, OSCE (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı), IFES (Milletlerarası Seçim Sistemleri Vakfı), ICES (Milletlerarası Seçim Sistemi Uzman Merkezi), CIS Meclislerarası Kurulu gibi kuruluşların ve diplomatik merkezlerin temsilcileri bulunuyor.
2008'de Sarkisyan'ın kazandığı seçimler sonrasında yaşanan hadiselerde muhalifler polisle çatışmış ve 10 kişi hayatını kaybetmişti.
(CTŞ-ÖK-D)

18.02.2013 13:07:32 TSI

Editör: Wan Haber