Ermenistan'da 18 Ocak'ta düzenlenecek devlet başkanlığı seçimleri için aday kayıtları Ermenistan Merkezi Seçim Komisyonu tarafından alınmaya başlandı. Şu ana kadar, Devlet Başkanı Serj Sarkisyan'ın da aralarında bulunduğu 7 adayın kayıt yaptırdığı bildirildi.
Cumhuriyetçi Parti'nin, bu seçimde de sol kanattaki rakiplerini geride bırakarak seçimi kazanması bekleniyor. Sağ çizgideki Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi'nin lideri Serj Sarkisyan'ın 18 Ocak'taki devlet başkanlığı seçimlerinde karşısına çıkacak iki önemli sürpriz bir kararla adaylıktan çekildiklerini açıkladılar.
Ermenistan Millet Meclisi'nin içindeki ayrılıkçı yapılanmalardan "Müreffeh Ermenistan" grubunun lideri Gagik Tsarukyan ve şu an ülke çapındaki 13 muhalif partinin koalisyonu ile oluşturulan ''Ermenistan Ulusal Kongresi"nin başkanlığını yürüten Ermenistan'ın ilk Devlet Başkanı Levon Ter-Petrosyan seçimlerden çekildiklerini açıkladılar.
Tsarukyan ve Ter-Petrosyan'ın seçimlerde Sarkisyan'ı en çok zorlayacak isimler olacağı düşünülüyordu. Ülkedeki seçim sistemine güvenmediklerini dile getiren Tsarukyan ve Ter-Petrosyan, seçimlerden çekilme kararlarının bir boykot girişimi olduğunu belirttiler.
Sarkisyan ise yaptığı konuşmalardan anlaşıldığı üzere Ermenistan'daki seçim sisteminden son derece emin görünüyor. Konuşmasında 2012 yılının Mayıs ayında Ermenistan'da gerçekleştirilen milletvekili seçimlerini "dürüst ve şeffaf" olarak nitelendiren Sarkisyan şöyle konuştu:
"Sevgili Cumhuriyetçi arkadaşlarım, öncelikle önümüzdeki seçimlerde beni tekrar aday olarak gösterdiğiniz için partime, sizlere ve partimin tüm üyelerine minnettar olduğumu belirtmek isterim. Bu benim için gerçekten çok önemli bir durum. Geçtiğimiz yıllarda ülkemizde birçok kanunlar sayesinde çok önemli adımlar atıldı fakat attığımız bu adımlardan henüz verim alamadık ve hepsini bir sonuca bağlayamadık. Başladığımız işi bitirmemiz için elde ettiğimiz bu şans gerçekten çok önemli. Bizim önceliğimiz seçimlerin adaletli bir şekilde düzenlenmesini sağlamaktır. Son milletvekili seçimlerinden mükemmel tepkiler almamız bizim için oldukça ilham verici bir durum. Bugün bir devlet olarak, ifade özgürlüğünün ve isteklerin kısıtlamalar olmaksızın dile getirilmesinin sağlanmasının yanında özgür rekabet temeline dayalı seçimlerin uygulanabilirliği konusunda da bir hayli yetenekliyiz. Ve bu güzel gelişmeleri daha da ileriye taşımak konusunda kararlıyız. Bu konuda kararlı olmak zorundayız. Biz Ermenistan Cumhuriyeti'nin her vatandaşı için ana yurtlarında güvenliği sağlamak ve her ailenin iyi şartlarda yaşaması için onlarla ilgilenmek zorundayız. Bunu yapacağımızdan hiçbir şüphem yok."
Ermenistan Merkezi Seçim Komisyonu ise 7 adayın kaydını henüz tamamlamadı. Adayların kaydının tamamlanması için, ülkedeki seçim kanununa binaen, 48 saat içinde yaklaşık olarak 20 bin dolara tekabül eden parayı yatırmaları gerekiyor. Bazı adaylar seçim kanundaki bu cümlenin Ermenistan Anayasası ile tezat oluşturduğunu iddia ederek bu konudaki fikir ayrılıklarını ortaya koyuyor.
Ermenistan Merkezi Seçim Kurulu Başkanı Tigran Mukuçyan konuya ilişkin açıklamasında, "Kanunlar Ermenistan'da devlet başkanlığı için yarışacak adaylara bir takım özel kurallar getiriyor. Bu kuralların tezahürü herkesin üzerinde eşit şekilde görülüyor. Kanunlar farklı kişilere karşı özel yaklaşımları asla öngörmüyor. Ayrıca bu kurallar ülkenin seçim kanununda da belirtiliyor. Ermenistan devlet başkanlığı için yarışmak isteyen herkes bu kurallara ve kuralların getirdiği gereklere itimat etmek zorundadır" dedi.
Ermenistan'da faaliyet gösteren seçim bürolarının verilerine göre seçimin galibinin Ermenistan'ın mevcut Devlet Başkanı Serj Sarkisyan olacağı tahmin ediliyor.
Bu tahminin temelinde Sarkisyan'ın zorlu rakiplerinin boykot amacıyla seçimden çekildiklerini açıklamış olmalarının büyük etkisinin olduğu belirtiliyor. Zorlu rakipleri seçimden çekildiği için Sarkisyan'ın ilk turda zafer ilan edeceği ifade ediliyor.
Ermeni sosyolog Aron Adıbekyan seçimlerin muhtemel gidişatı üzerine yaptığı açıklamada, "Seçim bürolarının verilerine göre oy kullanacak Ermeni vatandaşlardan yalnız yüzde 52'si seçimlerle ilgileniyor. Muhtemelen onların yüzde 30'u dışında hepsi sandığa gidecek ve yüzde 28'i kimin için oy atacağının bilincinde. Eğer seçimler bugün olsaydı, Serj Sarkisyan oyların yüzde 72'sini toplayarak seçimden galip çıkardı. Bizi şaşırtacak bir devrim ihtimaline ilişkin olarak bunun çok küçük bir ihtimal olduğunu söyleyebiliriz çünkü Ermenistan halkının zihniyeti problemleri devrim yoluyla çözmeyi öngörmüyor" diye konuştu.
(ÖZ-D)

09.01.2013 18:21:53 TSI

Editör: Wan Haber