2013 yılının geçmiş yıllara göre turizm açısından biraz daha fazla etkili olduğunu belirten otel işletmecileri, ancak Ermeni ayininin beklentilere cevap vermediğini söylediler. Ermeni ayinine ilginin ilk yapıldığı seneye göre azaldığına dikkat çeken Rescate Hotel Van Genel Müdür Yardımcısı Altar Yıldırır, bununda turizmcileri olumsuz etkilediğini söyledi. Yıldırır, “Ermeni ayinine ilginin azalmasının nedeni bu konuda yeterli çalışmaların yapılmadığı kanısındayız. Çünkü ermeni ayini ciddi anlamda Van’ın ses getirebilecek bir organizasyonuydu. İnşallah önümüzdeki sene ayin zamanı daha etkili olacaktır” dedi.

Van’a gelen yabancı turistlerin genellikle orta yaşın üzerinde olduğuna dikkat çeken Yıldırır, “Van’ın turistik yerlerini görmeye gelen yabancı misafirlerimiz genelde orta yaşın üzerindeki turistlerdir. Açıkçası Van’ı daha iyi pazarlamamız gerekiyor. Yani orta yaşın altındaki insanları buralarda istihdam etmemiz gerekiyor. Buralarda onlara turizmi anlatabilmeliyiz. Bunun içinde turizm sahil kenarı tesisleri gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
Barış sürecinin turizme olumlu yansıdığını dile getiren Yıldırır, “Bölgede hakim olan barış süreci turizmi olumlu etkiledi. İnsanlar buralara turistik amaçlı daha rahat gelebiliyorlar. Geçtiğimiz yıllarda balayını geçirmek için gelen turistler pek nadirdi. Ama bu sene bu daha yoğunlukta oldu. Şöyle baktığımızda önümüzdeki yıllarda turizmin daha da etkili olacağına inanıyorum. şeklinde konuştu.

Van’ın turizm açısından kalkınması için elinden gelen tüm çabayı sarf edeceklerini belirten Yıldırır, bu konuda herkesin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini söyledi.

Öte yandan Menua Hotel Van Genel Müdür Yardımcısı Özgür Doğru da, Ermeni ayininin beklenen ilgiyi göremediğini ifade ederek, bunun belli sebeplere bağlı olduğunu söyledi.

Van’da turizmin canlanabilmesi için özellikle tanıtımının iyi yapılması gerektiğine vurgu yapan Doğru, “Daha önceleri Van’da İranlı turist potansiyeli vardı. Ancak son birkaç yıldır bu azalmaya başladı. Bunun sebebi havayolu firmalarının gelişmesi, ulaşımın daha kolay olmasıdır. Turizmin canlanması için gerek milletvekilleri olsun, gerek İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından bu konuda birtakım çalışmalar yapılıyor. Van için güzel şeyler olacak. Ancak, Van’ın ilk önce bir marka olması lazım. Van’ın hem görsel basında, hem yazılı basında yer alması uluslar arası fuarlara katılması gerekiyor. Sadece Van olarak katılması gerekiyor. Örneğin Van kahvaltısı deniliyor. Ama bu bile standart hale getirilemedi. Çünkü gittiğiniz her yerde Van kahvaltısı farklı farklı getiriliyor. Yani belli bir standardı olmadığı için her yerde farklı şekilde sunuluyor. Biz bu konuda turistlerden şikayetler alıyoruz. Günü birlik veya haftalık gelen misafirler, Van kahvaltısının her yerde aynı olmamasından dolayı şikayet ediyor. Bu nedenle Van kahvaltısının patentinin alınıp belli bir standarda uydurulması gerekiyor. Bunun yanında yabancı dil bilen personel eksikliği. Özellikle meslek lisesi ve turizm meslek liseleri, mutfak ve yiyecek bölümü mezunları yabancı dil bilmeden mezun oluyorlar. Turizm, bir ekip işidir. Otel işletmecilerin, acentelerin ve bölgesel yönetimin bu fuarlara katılmaları gerekiyor. Hatta, halkında turizmi tanıması lazım” dedi.

Turizmin canlanması için büyük kulüplerin ile gelmelerinin sağlanması gerektiğini de ifade eden Doğru, “Büyük kulüpleri buraya çekebilmek için spor tesisleri kurulabilir. Çünkü iklim olarak Van, çok iyi bir şehir“şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber