Soma ve Ermenek maden faciasında sonra bir maden göçüğü daha geldi.Osmaniye'de yaşanan göçükte 1 madenci hayatını kaybetti, 1 işçi de yaralı.Peki ihmal yine var mı?

 

Geçtiğimiz ay Karaman'ın ermenek ilçesinde meydana gelen maden faciasında sonr abir maden göçüğü daha meydana geldi.Osmaniye'nin Akyar Köyü Yağmurdede mevkisindeki bir krom madeninde henüz belirlenemeyen nedenle göçük meydana geldi. Maden ocağında çalışan işçilerin haber vermesi üzerine olay yerine kurtarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ocağın giriş kısmında oluşan göçükte işçilerden Cumali Kodaş'ın (41) cesedine ulaşılırken Ahmet Bilgin (25) yaralı kurtarıldı. Bilgin, sağlık ekipleri tarafından Osmaniye Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Maden ocağının 17 gün önce açıldığı ve 6 işçinin çalıştığı öğrenildi. Göçük sırasında diğer 4 işçinin maden ykınındaki çadırda yemek molasında olduğu bildirildi.

Türkiye'deki madencilik kazaları

Türkiye'deki madencilik kazaları, geçmiş yıllardan günümüze kadar Türkiye'nin çeşitli bölgelerindeki kömür ve diğer maden ocaklarında meydana gelen kazalardır. 1941 yılından bu yana 3 binden fazla insan maden kazalarında hayatını kaybetmiştir. 100 binden fazla insan ise yaralanmıştır. Madenlerde en çok görülen kaza sebepleri ise grizu patlaması, göçük ve yangınlardır. Türkiye'de geçmişten günümüze kadar birçok kaza yaşanırken, bu kazaların en çok görüldüğü il ise Zonguldak olmuştur.[1] Cumhuriyet tarihinden beri yaşanan en büyük maden kazası, 13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa'nın Soma ilçesinde mydana gelmiş ve 301 kişi hayatını kaybetmiştir.[2] Türkiye İstatistik Kurumu'nun yaptığı bir araştırmada, Türkiye'de maden ve taş ocakçılığı iş kazalarının en fazla yaşandığı sektör olmuştur.

Türkiye, maden kazaları sonucu yaşanan ölümlerde dünyada ilk sıralarda yer almaktadır. Dünyanın en büyük kömür üreticilerinden bir tanesi olan Çin'de, 2008 yılında 100 milyon ton başına düşen ölüm sayısı 127 olurken, Türkiye'de bu rakam 722 olarak kaydedilmiştir. Çin'de, 2008 yılında 100 milyon ton başına 127 kişi hayatını kaybederken, bu sayı 2013 yılında 37'ye düşmüştür. Dünynın en büyük kömür üreticilerinden birisi olan Amerika Birleşik Devletleri'ndede,100 milyon ton üretim başına 1 ile 6 kişi yaşamını yitirmiştir. Türkiye'de ise 2000 yılında 100 milyon ton başına 710 kişi hayatını kaybederken, 2008 yılına gelindiğinde bu rakam 722'ye çıkmıştır.

Dünya üzerinde bugüne kadar en fazla ölümün yaşandığı madencilik kazası, 26 Nisan 1942 tarihinde kömür tozupatlaması sebebiyle Çin'de yaşanmış ve toplam 1.549 kişi yaşamını yitirmiştir.

 

İŞTE ÖNCEKİ MADEN FACİASI..

Karaman'ın Ermenek İlçesi'ne bağlı Pamuklu Köyü yakınlarındaki özel şirkete ait kömür ocağı suyla doldu. Yeraltı su seviyesinin altındaki bölümde meydana gelen olayda ocaktaki 26 işçiden 8'i kendi çabalarıyla kurtulurken, 18 işçi mahsur kaldı. Bölgeye aralarında Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait tahlisiye ekibinin de bulunduğu çok sayıda kurtarma ve AFAD ekibiyle, suyu tahliye için ekipman gönderilirken, mahsur kalan işçileri kurtarmak için zamanla yarışılıyor.

Editör: Wan Haber