Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı tarafından sabah saatlerinde dilencilere yönelik operasyon başlatıldı. Bu kapsamda son bir haftadır kent dışından gelen ve dilencilik yapan insanların sayısında yaşanan artıştan dolayı zabıta ekibi, yoğun mesai harcıyor. Adana, Osmaniye ve Malatya’dan gelen birçok kadın dilenci toplanarak Van Belediyesi Özel Halk Otobüsü Harekat Amirliğinin bulunduğu alana getirildi. Burada yapılan üst araması ve kimlik tespitinden sonra il dışından gelen dilencilerin gitmeleri konusunda ikaz yapıldı. Yapılan aramaların ardından dilenci çocuk ve kadınların kenti terk etmeleri için kimi çadır kimileri ise kaldıkları yıkık evlere getiren ekipler, karşılaştıkları manzara karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi. Eş ve çocuklarını şehir merkezine dilenmeleri için gönderen kocalarının evde kumar oynadığı ya da yattığı görüldü.

Zabıtanın ikazı üzerine evleri boşaltmaları ve gitmelerini istemeleri üzerine dilenciler gidecek yerlerinin olmadığını belirtti. Geldikleri kentlere gönderilmek üzere bulundukları mekanı boşaltmaları, aksi takdirde yasal işlem başlatılacağının ifade edilmesi üzerine dilenciler bulundukları mekanları boşaltmaya başladı.

Yapılan dilenci operasyonu ile ilgili açıklama yapan Zabıta Komiseri Reşat Kamacı, yaklaşık 3-4 yıldır başka illerden gelen bu insanların şehrin boş arazilerine çadır kurup yıkık dökük evlerde ikamet ettiğini belirtti. Erkeklerin evde kahvede oturduğunu, kadın ce çocukların çalıştığını anlatan Kamacı, şunları söyledi: 

"Çevredeki evlerin hepsi rahatsız, çevreyi kirletiyorlar. Kadınları çarşıda zaman zaman yakalayıp gitmeleri konusunda uyarılarda bulunuyoruz. Bizim halkımız merhametlidir, para veriyor, o paranın nereye gittiğini bilmiyor. Bunlar çadırlarında kumar oynuyor, geçen yılda bunların içki şişelerine rastladık. Bunlar daha çok Osmaniye, Adana, Şanlıurfa, Gaziantep ve Malatya’dan gelen vatandaşlar. Yaz ayları gelince Van’a geliyorlar. Bizi gerçekten çok meşgul ediyorlar.” 

Editör: Wan Haber