Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "AİHM'de 2012 yılı ihlallerinde Türkiye birinciliği başka bir ülkeye devretti. İnşallah bundan böyle almamak üzere birincilikleri, ikincilikleri, üçüncülükleri başka ülkelere devretmeye hazırlanıyoruz" dedi.
Bakan Ergin, "Türkiyede İfade ve Medya Özgürlüğü Üst Düzey Konferansı"nın ardından Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Ergin, Avrupa Konseyi ile 2011 yılı Kasım ayında yürütülen çalışmaların sonuçlarının ortaya çıkmaya başladığını vurgulayarak, bunlardan birinin 4. Yargı Paketi, ikincisinin de insan hakları ihlallerini önlemeye dönük eylem planı olduğunu belirtti. Bakan Ergin, ifade ve medya özgürlüğüyle ilgili çalışmalar kapsamında 120 hakim ve savcının Almanya, İngiltere ve İspanya'ya çalışma ziyareti yaptıklarını, hakim ve savcılar için yuvarlak masa toplantıları düzenlendiğini kaydetti. AİHM'deki savunmaların 2012 Mart ayından itibaren Adalet Bakanlığı'nca yapılmaya başlandığını hatırlatan Ergin, Türkiye'nin aldığı ihlal kararlarının Türkçe'ye çevrilerek hakim ve savcıların kolay erişmesinin sağlandığını vurguladı.
Hakim ve savcı terfilerinde de AİHM'den ihlal kararlarının esas alınmaya başlandığını, uygulamasının 10 gün önce fiilen uygulamaya başlandığını hatırlatan Ergin, bunun da kararlara standart getireceğine inandıklarını ifade etti. Bakan Ergin, Anayasa Mahkemesi'nde de bireysel başvuru yolunun açıldığını, vatandaşlarla uzlaşma için komisyonların kurulduğuna dikkat çekerek, "Bu yola çıkarken, AİHM'de ihlal konusunda birincilikleri olan Türkiye'nin birincilikleri bırakmasını hedeflemiştik. Artık biz orada en çok ihlal alan ülke olmayacağız demiştim. AİHM'de 2012 yılı ihlallerinde Türkiye birinciliği başka bir ülkeye devretti. İnşallah bundan böyle almamak üzere birincilikleri, ikincilikleri, üçüncülükleri başka ülkelere devretmeye hazırlanıyoruz ve kısa süre içerisinde Türkiye, hak ettiği, olması gereken noktaya doğru hızla gelecektir" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE GERÇEKTEN ÖRNEK BİR DAVRANIŞ SERGİLEDİ"
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ise etkinliğin sadece bir günlük olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, "Bu geniş bir sürecin parçası ki bu süreç bir yıl kadar önce başlamıştı. Bu sürecin amacı, Türkiye'deki mevzuatı ve uygulamaları değiştirerek, Türkiye'deki ifade özgürlüğü durumunun yükseltilmesi amacını taşıyor" diye konuştu.
Bakan Ergin ve çalışma arkadaşlarını tebrik eden Jagland, "Gerçekten olağanüstü bir çabayla bu durumu iyileştirme yönünde büyük adımlar attılar. Kendisi de bahsetti, şu ana kadar zaten 3 paket geçirildi, mevzuatı iyileştirilmesi konusunda. Dördüncü paketin de çıkmasını bekliyoruz. Bu dördüncü paketle beraber, bazı sorunlara da çare olunmasını bekliyoruz. Ceza Kanunu'nda olsun, Terörle Mücadele Kanunu'nda olsun, halen ifade hürriyeti yönünde engeller var. Bunlar şu anda Avrupa standartlarına uygun değil, bunların da yeni paketlerle geliştirilmesini bekliyoruz ki böylece hakimler ve savcılar bazı kavramları çok geniş yorumlamasınlar. Özellikle şiddete teşvik gibi, biraz ucu belirli olmayan kavramları geniş yorumlamasınlar. Bunun gibi bazı hususlar var. Detayına inildiği zaman bunların Avrupa standartlarının gerisinde olduğu görülüyor. Bunlarda bu paketlerle aşılacak diye düşünüyoruz. Memnuniyetle görüyoruz ki bu reform süreci devam etmektedir. Bu devam ettiği sürece, yasalardaki mevzuatlardaki değişiklikler giderek uygulamaya da yansıyacaktır. Hem yasalardaki hem uygulamadaki görülen manzara, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin içtihatlarına uygun hale gelecektir" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'yi başka bir konuda da tebrik etmek istediğini söyleyen Jagland, şunları kaydetti:
"Türkiye gerçekten herkese örnek olacak bir davranış sergiledi. Bu da çok sayıda Suriye vatandaşına Türkiye'de kucak açılması ve onlara barınak sağlanmasıdır. Bu bütün dünyaya çok önemli bir sinyaldir ve dilerim Avrupa ülkeleri bu konuda Türkiye ile dayanışma içinde olurlar."
Jagland, ayrıca yarın bölgeyi ziyaret edeceğini, oradaki durumu kendi gözleriyle inceleyeceğini bildirdi.
(SU-ÖZ-Y)

05.02.2013 17:25:34 TSI

Editör: Wan Haber