Ergenekon davasında mahkeme tanık dinletme taleplerini reddetti. Tutuklu sanıkların tahliye talebini reddeden mahkeme İnönü Üniversitesi eski rektörü Fatih Hilmioğlu'nun Adli Tıp Kurumu'na sevk edilmesine karar verdi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasında mahkeme verdiği aranın ardından taleplere ilişkin kararını açıkladı. Genelkurmay Başkanlığı'ndan harddisk incelemelerine ilişkin naip hakim incelemesi ile bazı cevabi yazıların klasörler halinde mahkemeye ulaştığını belirten Başkan Hasan Hüseyin Özese, gelen evrakların kapsamlı olması nedeniyle incelenmesi için sanıklar ile avukatlara makul süre verilmesine karar verdiklerini söyledi.
Tutuklu sanık Fatih Hilmioğlu'nun Adli Tıp Kurumu'na sevk edilerek cezaevinde kalmasının hayati tehlike oluşturup oluşturmayacağı yönünde rapor istenmesini de hükme bağlayan mahkeme, sanıklar ile avukatları tarafından bir kısmının hazır olduğu bildirilen, bir kısmının da çağrılarak tanık olarak ifadelerinin alınmasına ilişkin taleplerinde reddine karar verdi. Mahkeme, bu ret kararına ilişkin ise, "Nitelik ve nicelik açısından şu ana kadar dinlenen tanıkların maddi gerçeği ortaya çıkarmaya yeterli olduğunu" da gerekçe olarak gösterdi.
Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Işık Koşaner, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Metin Ataç, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aydoğan Babaoğlu ve eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Atilla Işık, tutuklu sanık İlker Başbuğ'un savunma tanığı olarak ifade vermek üzere duruşma salonunun bulunduğu binaya gelmişlerdi.
Tutuklu sanıklar hakkında kuvvetli suç şüphesinin devam ettiği ve haklarındaki suçlamalar dikkate alındığında en hafif koruma tedbiri olan adli kontrol uygulamasının yetersiz kalacağı anlaşıldığından tutukluluk durumlarının devamına karar verildi. Duruşma, 11 Mart 2013 tarihine ertelendi.
Başkan Özese ara kararları açıklarken sanık avukatlarının bulunduğu tarafta sözlü tepkiler gösterilirken, izleyiciler de mahkeme heyetini yuhaladılar. Bunun üzerine Başkan Özese, bu şekilde tepki gösteren izleyicilerin tespit edilerek işlem yapılmasını istedi.
Öte yandan, duruşma başlamadan önce tutuklu sanıklar salona alınırken izleyiciler tarafından "Türkiye sizinle gurur duyuyor" şeklindeki sloganlarla karşılandı.
Tutuklu sanıklardan CHP Milletvekili Mustafa Balbay da, izleyicilere hitaben, ''Biz sizinle gurur duyuyoruz. Hukuku hep beraber arayacağız. Bu ülkede en çok barışı biz istiyoruz. Ancak bu yaptıkları uygulamalar ülkeyi barıştırmaya değil karıştırmaya götürüyor. Biz haklıyız. Haklı olmak kadar haklı kalmak da önemlidir. Haklı kalmaya devam edeceğiz" dedi.
(YM-ÇK-Y)

18.02.2013 16:29:04 TSI

Editör: Wan Haber