İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasına avukatların taleplerinin alınmasıyla devam ediliyor. Duruşma sırasında zaman zaman avukatlarla mahkeme başkanı arasında tartışmalar yaşandı.
Duruşmada söz alan tutuklu sanıklardan İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek'in avukatı Hüseyin Gökçeaslan, davanın dün görülen celsesinde salonun önünde toplanan binlerce kişinin bu davadaki uygulamalara karşı durduklarını belirtti. Gökçeaslan, "Dün toplanan kalabalıklar Ergenekon olayının bir tertip olduğunu milyonlarca insan anlamıştır. Toplum artık bu olaya seyirci kalmıyor" dedi.
Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese ise "Öyle toplu gösteriler, ayağa kalkarak masalara vurarak mahkemeye tepki göstermek doğru değil" şeklinde konuştu.
Emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün kızı ve avukatı Zeynep Küçük, mahkemenin tutumundan dosyanın mütalaa için savcılığa teslim edilmeden önce mütalaaya gönderileceğini tahmin ettiğini belirtti.
Mahkemenin işleyişinden ve Nusret Taşdeler'in ifadesinin alınmasına karar verilmesinden bunu anladığını belirten avukat Zeynep Küçük ise, davayı bu kadar süre takip ettikten sonra mahkemenin bir sonraki aşamada nasıl bir adım atacağını tahmin edebildiğini ifade etti.
Avukat Küçük'ün konuşması sırasında sık sık yorum yapması üzerine Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, "Biz iddia makamına tevsii tahkikat talebi olup olmadığı varsa taleplerini iletmelerini yoksa mütalaalarını hazırlamaları için süre vermiştik. Mahkemeyi yargılamaya hakkınız yok. Üslubunuza dikkat edin. Burada Türk milleti adına yargılama yapıyoruz. Kimseden talimat, tavsiye almıyoruz. Vicdanımız rahat. Mahkemeyi sorgular mahiyette konuşuyorsunuz. Böyle devam edemezsiniz" diyerek Küçük'ü uyardı.
Emekli tuğgeneral Veli Küçük'ün Danıştay'a saldırı ve Cumhuriyet Gazetesi'ne bomba atılması eylemlerinden suçlandığını, ancak bugüne kadar hiçbir yasadışı ve eylem talimatının ortaya çıkmadığını öne süren avukat Küçük, "Daha önce tahliye edilen sanık Süleyman Esen'in ifadelerinde çelişkiler bulunmakta. Esen'in duruşmalara getirilip yeniden sorgulanmasını istiyoruz. Sanıklardan Osman Yıldırım'ın ifadelerinde de çelişkiler bulunmakta. Danıştay saldırısına ilişkin dosyasının davadan ayrılmasını talep ediyorum" dedi.
Duruşmada daha sonra söz alan sanık avukatlarından Demet Rençber'in konuşması sırasında üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu, "Milletvekillerini, diğer avukatları, gazetecileri görünce basın toplantısı yapar gibi konuşamazsınız" diyerek avukatı uyardı. Bunun üzerine sanık avukatlarından Hüseyin Ersöz, avukatların sözünün kesilmemesini istedi. Ersöz'ün izinsiz bir şekilde konuşmasına Başkan Hasan Hüseyin Özese, "Size söz vermiyorum" diyerek Ersöz'ü uyardı. Ersöz, dün görülen duruşmada gelişen tartışmalara değinirken Başkan Özese, "Dün yaşananları hepimiz gördük. Avukat Hüseyin Bey lütfen oturur musunuz? Defalarca uyarmamıza rağmen benimle tartışıyorsunuz" dedi.
Duruşmada şu sıralar sanık ve avukatlarının taleplerinin alınmasına devam ediliyor.
(YM-ÇK-Y)

14.12.2012 14:57:59 TSI

Editör: Wan Haber