Diyarbakır'ın Ergani ilçesin bağlı Morkoyun köyü Hor mezrasında okula gidemeyen 55 öğrenci, velilerin mezraya iki derslikli okul yapılması şartıyla okulla tanıştırıldı.
Hor mezrasında oturan göçebe ailelerin çocukları uzun bir aradan sonra yeniden okulla tanıştı. Kaymakamlık tarafından oluşturulan komisyonu aileleri güçlükle ikna ederken, 23 kız, 32 erkek olmak üzere 55 öğrenci taşımalı eğitim sistemi kapsamında Ahmetli Köyü İlköğretim Okulu'na gidecek. Köylülere okul yapılacağı sözünü veren Ergani Kaymakamlığı, Hor mezrasında oturan 55 öğrencinin, okula devam etmemesi üzerine harekete geçti. Kaymakamlık tarafından oluşturulan ve aralarında İlçe Emniyet Müdürü Erkan Güneş, Milli Eğitim Müdürü Ahmet Atabey, Jandarma Komutanı Binbaşı Recep Cansu, ilçe Müftüsü Adem Bebek ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Müdürü Fırat Çelebi, esnaflardan da Vahit Güvensen ve Celal Kınık'ın yer aldığı komisyon, mezraya gitti. Yapılan görüşmeler sonucu veliler güçlükle ikna edilerek, öğrencilerin Ahmetli Köyü İlköğretim Okulu'na devam etmeleri sağlandı. İlkbaharda yaylalara çıktıkları için öğrencilerini okula göndermeyen veliler, taşımalı eğitim sistemi kapsamında Ahmetli Köyü İlköğretim Okulu'na giden öğrencilerin yeniden gideceğini ancak, mezraya iki derslikli okul yapılması talebinde bulundu. Ergani Kaymakamı Erdinç Yılmaz, çocukların eğitimden yoksun kalmamaları için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini söyledi. Yılmaz, "Okula gitmeyen tek bir çocuk bile kalmayana dek eğitimsizlikle mücadele edeceğiz. Umutlar tarlalarda değil okulda yeşerecek" dedi.
Mezra sakinlerinden Bayram Töre, çocuklarını Ahmetli Köyü İlköğretim Okulu'na göndereceklerinin sözünü vererek, "Okul yapılmazsa biz çocuklarımızı ne olursa olsun Ahmetli Köyü İlköğretim Okulu'na göndermeyeceğiz. Çocuklarımız küçüktür. Çoğunluğu Türkçe bilmiyor. Ceza ne olursa olsun katlanırız. Yine de çocuklarımızı okula göndermeyiz. Çocuklarımızın yaylalara çıkmasını istemiyoruz. Okumalarını istiyoruz. Şayet okul yapılırsa, çocuklarımızı Ahmetli köyüne geçici olarak göndereceğiz. Bunun içinde okula giden çocuklarımızın ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla her aileden bir kişi evde bulunacaktır. Ancak, biz mezramıza 2 derslikli bir okul yapılmasını bekliyoruz" diye konuştu.
Perihan adlı kız öğrenci ise, okumak istediğini ailesine defalarca söylediğini, ancak hep ayrı cevabı aldığını ifade ederek, "Ailem, 'bizim düzenli bir hayatımız yok, bu şartlarda okuman mümkün değil' diyordu. Ailemden aldığım bu cevap beni her seferinde üzüyor, fakat okuma isteğimi içimden atamıyorum" şeklinde konuştu.
(ET-YRT-AŞ-Y)

21.01.2013 17:09:45 TSI

Editör: Wan Haber