Karabük İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Hüseyin Erer, sulama sistemi çalışması yapılarak, çavuş üzümü ve safran yetiştiriciliğinin arttırılması gerektiğini söyledi.
Vakıf Başkanı Erer, yaptığı yazılı açıklamada,Safranbolu ve çevresinin bağcılık açısından oldukça eski bir tarihe sahip olduğunu belirterek, "İklim ile toprak yapısı bakımından sofralık üzüm yetiştiriciliği de geniş alanlara yayılmıştır. Safranbolu ve Karabük merkez ilçenin hemen hemen bütün köylerinde Çavuş üzümü yetiştiriciliği yüzyıllardır yapılmasına rağmen, bugün itibariyle bin 440 dekar bağ alanımız mevcuttur. Safranbolu'nun Konarı köyünde sulama sistemi çalışması yapılarak çavuş üzümü yetiştiriciliğine mutlaka açılmalıdır. Yazıköy, Konarı ve Yörük köyleri ile çevresi Çavuş üzümü yetiştiriciliğine son derece uygundur'' dedi.
Safran'ın yaygınlaştırılması gerektiğini de anlatan Erer,açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Bölgemizin özel ürünü Safran yetiştiriciliği ve yaygınlaştırması konusunda İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü politikasının devam etmesini temenni ediyoruz. Bunun yanında Safran'ın çiftçilerimize daha fazla nasıl gelir getirmesi ile ilgili özel çalışmalar yapılması kanaatindeyiz. Safranı yemek kültürümüze de daha fazla kullanılmasını sağlamak için çalışmalar yapılmalıdır. Safran'ın teşvik etmek ve uygun olan tüm köylerdeki boş alanların değerlendirilmesi sağlanarak yerimizi korumalıyız."
(YE-OA-Y)

25.01.2013 13:48:55 TSI

Editör: Wan Haber