Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari ile düzenlediği ortak basın toplantısında soruları yanıtladı.

Erdoğan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Diyarbakır’ın Sur ilçesine yürüyüş ile ilgili çağrısına ilişkin şunları söyledi:

“Bölge halkının, Kürt kardeşlerimin, böyle terör kokan, teröre davet kokan bir çağrıya ‘evet’ diyeceğine inanmıyorum.

“Bunun yanında özellikle de bunun için birilerinin suç duyurusu yapmasına gerek yok. Her şey açık, net ortada ve bu savcılıklara bir davettir, savcıların da kendi üzerine düşen görevi burada yerine getirmesi gerekir diye düşünüyorum. Çünkü ülkemi karıştırmaya, ülkemin huzurunu karıştırmaya kimsenin hakkı yoktur.”

Ne olmuştu?

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanları Hatip Dicle ve Selma Irmak, Sur’da 3 aya yakındır süren sokağa çıkma yasağını protesto etmek için ortak bir açıklama yaparak ,“Çarşamba günü saat 16:00’da herkes bulunduğu yerden Sur için yürüsün” çağrısı yapmışlardı.

Yapılan çağrı nedeniyle Demirtaş ve Yüksek hakkında soruşturma başlatıldı.

Diyarbakır Valiliği’nden yapılan açıklamada, bugün saat 12.00’den itibaren ikinci bir emre kadar Sur’da ikamet edenlerin haricinde Sur’a girişleri yasakladığını duyurdu.

Meclis’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanı Efkan Ala, Demirtaş’ın Sur için yaptığı yürüyüş çağrısı için şunları söyledi:

“Demirtaş’ın açıklamaları açık bir provokasyondur. Provokasyonu yapan da sonuçlarına katlanır. Bölge halkından ricamız kesinlikle böyle bir provokasyona prim vermemeleridir.  Biz onların huzur ve güvenliği için her türlü hukuki işlemi yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde huzur ortamını inşallah hazırlayıp kendilerine takdim edeceğiz.

“Nerede çukur varsa, nerede bomba düzeneği varsa, nerede vatandaşımızı huzursuz eden bir terörist, baskı varsa, orada elbette sürecek. Ama onların olmadığı yerde, görüyorsunuz hiçbir sorun yok. Bölgede de insanlar işinde gücünde. Orada huzuru güveni inşallah sağlayacağız.”

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Ala’nın “provokasyon” sözlerine, “İçişleri Bakanı haddini bilmeli. Bize parmak sallayarak geri adım attıracağını sanıyorsa yanılıyor” sözleriyle yanıt verdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise, ”Demirtaş provokatif açıklamalarına devam ediyor” açıklaması yaptı. (imc tv)

Editör: Wan Haber