Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta ile ortak basın toplantısında konuştu.

Almanya'nın 1915 kararıyla ilgili de konuşan Erdoğan, "Az önce Başbakan ile konuştum. İlk adımımız Büyükelçi'yi Türkiye'ye çağırıyoruz. Bu karar Almanya-Türkiye ilişkisini ciddi anlamda etkileyecek bir karardır. Büyükelçimizle görüştükten sonra asıl atmamız gereken adımları atacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları; Şahsıma ve heyetimize gösterilen kabul için heyetim adına teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. Bu seyehatimde 145 kadar işadamı da benimle birlikte. Kenya ile Afrika'daki stratejik ortaklığımızı güçlendirmek arzusundayım. 

Kenya, bölgesinin istikrarı için gayret gösteren hızla gelişen ve söz sahibi olab bir ülke. Kenya ile ilişkilerimizi her alanda geliştirme gayreti içinde olacağız. Kenya ile Türkiye aslında benzer sorunlarla karşı karşıya. Bunları görüşmelerde ele aldık.

Öncelikle Doğu Afrika'nın istikrarı Türkiye için hayati öneme sahiptir. Bu amaçla son 5 yıldır Somal'yi yeniden ayağa kaldırmak için çabalıyoruz. Bu katkılar Kenya ve Doğu Afrika'nın istikrarı için de önemlidir.

35 yıldır bizler terör örgütüyle mücadele ediyoruz. Bugüne kadar 40 bin vatandaşımızı kaybettik. Terörün acısını bilen bir ülke olarak her zaman Kenya'nın yanında olacağız.

Kenya gibi biz de uluslar arası toplumun daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Geçen haftaki Dünya İnsani Zirvesi bu anlamda atılmış kritik adımlardan birisidir. Bu zirve bu sorunun tüm paydaşlarını aynı çatı altında buluşturmuştur.

Zengin ve batılı ülkeler rahatlarından taviz vermek istemiyorlar. Milyonlarca insanın dramına duyarsız kalıyorlar. Bunun adı çifte standarttır. Adaletsizliktir. Mülteci göç krizi hepizmi derinden etkiliyor. Bataklığı kurrutmadan bu soruna çözüm bulamayız.

Suriye konusunda en önemli dünya liderlerine 'güvenli bir bölge' ilan edelim dedim. Bu bölgey, aynı zamamanda uçuşa yasak bölge ilan edelim.Bu insaları artık çadırlardan, kamplardan kurtaralım. Denizlerde boğulmalarından kurtaralım.

Hepsi şunu söyledi: "Güzel, ama bunu nasıl koruyacağız?" Kıbrıs'ı ikiye böldünüz yeşil hat ilan ettiniz, Meksika'da da nasıl yaptıysanız öyle yapalım. Bunların derdi başka.

Kenya ile ikili ticaret hacmimiz 144 milyon dolar. Ben bugün sayın başkana bir tekliftw bulundu. Bir hedef koyalım. En kısa zamanda bu ticaret hacmimizi yükseltelim. 135 iş adamıyla geldik. Bugün sektörel bazda görüşmelerini yapıyorla.

Onlara bekledikleri heyecanı vereceğimize inanıyorum. Biz önlerini açacağız, onlar da yürüyecek. Sayın başkan da çalışmayı başlatalım dedi. Ağustos'ta misafirimiz olacaklar. Biz de güzel bir söz var. "Hayırlı işlerde acele ediniz"  Bunun takipçisi olacağız.

Kenya'nın altyapı ve üstyapısıyla ilgili ciddi yatırımalar yapacaklardır. Bugün 3 anlaşma imzalandı.  Gerek raylı sistemde, gerek eğitimde ve sağlıkta bir çok alanda, enerji alanında birçok adımı birlikte atabiliriz.

ALMANYA AÇIKLAMASI

Az önce Sayın Başbakan ile telefon görüşmem oldu. Ortak kanaatimiz ilk adımımız bir defa Büyükelçimizi Türkiye'ye çağırmak. Bu karar ilişkileri ciddi manada etkileyecek olan karardır. Döndükten sonra bunun değerlendirmesini yapacağız. Atmamız gereken adımları atacağız. Nihai kararımızı vereceğiz.

Editör: Wan Haber