Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ekvator Ginesi’nde 2′nci Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nde konuştu. Erdoğan Afrika'yı uyararak Gülen cemaatinden uzak durmalarını istedi ve cemaatin eğitimcilik maskesiyle ajanlık yaptığını söyledi. İşte Erdoğan'dan çarpıcı açıklamalar...


Zirvenin açılışında konuşan Tayyip Erdoğan, Fethullah Gülen cemaatinin Afrika’daki faaliyetlerine dikkat çekti. Afrikalılardan Gülen cemaatinden uzak durmalarını isteyen Erdoğan, cemaatinsivil toplum gönüllüsü maskesiyle ajanlık yaptığını iddia etti. Erdoğan şunları söyledi:


“Bazı Afrika ülkeleri ile Türkiye arasına sivil toplum örgütü ya da eğitim gönüllüsü maskesiyle çeşitli tehlikeli yapılanmaların nüfuz etmeye çalıştıklarını görüyoruz, bunu da dikkatle izliyoruz. Faaliyet gösterdikleri hemen her ülkede gizli yapılanma içine giren ve ajanlık faaliyetleri artık daha da somutlaşan bu örgütlere karşı devlet ve hükümet başkanı dostlarımızın daha hassas olacaklarını umuyoruz.”

TÜRKİYE-AFRİKA İLİŞKİLERİ
Daha sonra Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki ilişkilere değinen Erdoğan şöyle devam etti:

“Şunu samimiyetle ifade etmeliyim Afrika, Türkiye için her zaman dostlarının ve kardeşlerinin toprağı olmuştur. Binlerce yıllık tarihi olan en az iki bin yıllık bir devlet geleneğine sahip olan insanlığın ortak birikime de eşsiz katkılar sağlamış olan Türkiye, Afrika kıtasına her zaman hürmet nazarıyla bakmıştır. Burada bir noktanın altını özellikle çizmek isterim, Türkiye son bin yıl içinde Büyük Selçuklu devleti ve Osmanlı Devleti gibi 2 büyük devlete sahip olmuştur. Selçuklu Devleti, Asya kıtası üzerinde geniş bir coğrafyaya hükmetmişti. Osmanlı Devleti ise Asya Avrupa ve Afrika olmak üzere 3 kıta üzerinde hüküm sürmüştü. Atalarımız olan, selefimiz olan 2 büyük devlet de ne bölgelerindeki ülkelere ne de Afrika’ya asla ve asla ırkçı köleleştirici ya da sömürgeci nazarla bakmadı” dedi.

Afrika’nın bugün siyasi ve ekonomik ilgi odağı haline geldiğini vurgulayan Erdoğan, “Gerçekten de Afrika bugün sosyal ekonomik ve siyasi alanlarda kaydettiği dikkat çekici ilerlemeyle tekrar dünyanın ilgi odağı haline gelmiştir. Afrika kıtasının yaşamakta olduğu büyük dönüşümden Türkiye olarak çok büyük mutluluk hissettiğimizi burada özellikle vurgulamak isterim” diye konuştu.

2005 yılını Türkiye’de Afrika yılı olarak ilan ettiklerini belirten Erdoğan, “Yürüttüğümüz politikayı Afrika açılım politikası şeklinde tanımlıyorduk. 2009 yılında Türkiye’nin kıtada 12 Afrika ülkelerinin ise Ankara’da 10 büyükelçiliği bulunuyordu. Bugün itibariyle Afrika’da 39 elçilik ve 4 başkonsoloslukla temsil ediliyoruz. Aynı şekilde Afrika ülkelerinin Ankara’daki diplomatik büyük elçilik sayısı 32′ye yükseldi” dedi.

TÜRKİYE’DEN AFRİKA’YA 5 MİLYON DOLAR YARDIM SÖZÜ
“Türkiye, Afrika’da çok boyutlu bir politika izliyor” diyen Cumhurbaşkanı Ebola konusuna da değindi. Afrika’daki Ebola salgını konusunda Türkiye’nin Afrika’ya 5 milyon dolarlık yardım yapacağını belirten Erdoğan şunları kaydetti:

“Türkiye’nin Ebola ile mücadele konusunda Afrikalı dostlarımıza şimdiye kadar yaptıklarımıza ek olarak 5 milyon dolarlık ilave bir kaynak ayırdığımızı açıklamak istiyorum. Bu konuda yuvarlak masa toplantısı sırasında daha ayrıntılı bilgi sunacağım.” (DHA)

Editör: Wan Haber