Britanya’da yayımlanan haftalık The Spectator dergisinin yazarlarından Douglas Murray, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret içerikli şiir yarışmasının” galibini açıkladı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Murray, beş mısralık esprili şiir yarışmasını, eski Londra Belediye Başkanı Boris Johnson’ın kazandığını duyurdu.

Murray, iktidardaki Muhafazakar partinin önemli isimlerinden Johnson’ın şiirine de, derginin internet sitesindeki son blog yazısında yer verdi.

The Spectator yazarı, Johnson’ın, 1000 sterlinlik para ödülünü bir hayır kurumuna bağışlayacağından da emin olduğunu söyledi.

“İngiltere’de özgürce yatıp kalkıyoruz”

Murray, tercihinin nedenini ise şu sözlerle açıkladı:

“Benim için, İngiliz bir siyasi liderin, İngiltere’nin Ankara’da halife olduğu varsayılan bir kişiye boyun eğmeyeceğini göstermesi harika bir şey.

“Erdoğan Türkiye’de muhaliflerini hapse atabilir. Almanya Başbakanı Merkel, ülkesinde Erdoğan’ı eleştirenleri hapse atabilir. Ancak biz İngiltere’de özgürce yatıp kalkıyoruz.

“Hiçbir yabancı otoritenin bize, neyi nasıl düşünebileceğimizi veya ifade edebileceğimizi söylemesine ihtiyacımız yok.

“Ve yine hiçbir yargıcın (özellikle de bir Alman yargıcın) neyi eğlenceli bulabilceğimiz yolunda bize talimat vermesine de ihtiyacımız yok.”

Ne olmuştu?

NDR’deki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı tiye alan videonun ardından Almanya Büyükelçisinin Dışişleri Bakanlığı’na çağrılması sonrası ZDF kanalında yayın yapan Neo Magazin Royale programı sunucusu Jan Böhmermann Erdoğan’a hitaben bir şiir yazmıştı.

Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği, Alman Dışişleri Bakanlığı’na Böhmermann hakkında “Soruşturma başlatılması için girişimde bulunun” diye yazılı nota vermişti.

Almanya hükümeti, Türkiye hükümetinin notası üzerine Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’ndan uzmanların oluşturduğu bir komisyon kurmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da “hakaret” suçunu düzenleyen 185’inci madde uyarınca Böhmermann hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de, Cumhurbaşkanı Erdoğan şiiri okuyun komedyen Böhmenmann hakkında soruşturma açılması için yaptığı başvuruyu kabul ettiğini açıklamıştı.

Douglas Murray da şiir yarışmasını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ve komedyen Jan Böhmermann hakkında soruşturma açılmasına izin veren Almanya Başbakanı Angela Merkel’i protesto etmek için açmıştı.

Editör: Wan Haber