Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, terörün finansmanının önlenmesine yönelik yeni yasanın, gerek Türkiye'de gerekse küresel ölçekte terörle mücadeleye güç katacağını söyledi.
Başbakan Erdoğan, partisinin İstanbul İl Danışma Meclisi Toplantısında açıklamalarda bulundu. Erdoğan, konuşmasında yeni bir rekoru da açıkladı. Merkez Bankası rezervlerinin 125 milyar dolar seviyesine ulaştığını kaydeden Erdoğan, "Merkez Bankamızın rezervleri bugün itibariyle 125 milyar 234 milyon dolara ulaşarak yeni bir rekor kaydetti. Görevi aldığımızda 27.5 milyar dolardı. IMF'e olan on yıl önceki borç 23.5 milyar dolardı ve on yıl ödedik. Şu anda borcumuz 860 milyon dolar. Ancak önümüzdeki hafta 14 Şubatta IMF'e 435 milyon dolar ödeme yapacağız. Mayıs ayında son dilim ile bu hesabı sıfırlayacak bu defteri de kapatacağız. IMF'ye 5 milyar dolar borç vermek için de müzakerelerimiz devam ediyor" dedi.
Konuşmasında CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun Portekiz seyahatine de değinen Erdoğan, "Orada Sosyalist Enternasyonal'de bir konuşma yaparak, bir kez daha kendi ekonomisini, Türkiye ekonomisini yerden yere vurmaya çalıştı. Ben eminim ki CHP Genel Başkanını dinleyen üyeler, 'bu yoldaşın kendi ülkesinden bile haberi yok' demişlerdir. Avrupa ekonomisinden hiç haberi yok. İçlerinden kıs kıs gülmüşlerdir. Bütün Avrupa'da Türkiye ekonomisinin başarı hikayeleri konuşuluyor. Bu hafta Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Slovakya'daydım. Hepsi Türkiye ekonomisine övgü yağdırırken, bu beyefendi Portekiz'de yergi ortaya koyuyor" diye konuştu.
Türkiye'nin büyümesi ve huzuru için terör meselesini gündemden çıkarmaya çalıştıklarını anlatan Erdoğan, "Türkiye'ye ağır bedeller ödeten bu terör olgusundan tamamen kurtulmak durumundayız. Hafta içi TBMM'de çıkardığımız bir yasa ile terörün finans kaynaklarına da ağır bir darbe vuruyoruz. Terörün dış kaynaklarının da üstüne giderek bu meseleyi çözüm yoluna koyacağız. Bu konuda yersiz bazı endişeler oluştuğunu görüyorum. Kimse endişe etmesin AK Parti hükümeti hiçbir haksızlığa, hukuksuzluğa kesinlikle geçit vermez. Terörün finansmanı ile ilgili tasarıyı hazırlarken, insan hakları, güvenlik dengesini gözettik. İçeride terörün finansmanı konusunda değişiklik yapılmıyor. Eskiden olduğu gibi bundan sonra da yetki yargıda olacak. Birleşmiş Milletler (BM) kararları ve yabancı devlet kararları konusunda Bakanlar Kurulu yetkili olacaktır. Bu tür durumlarda bakanlar kurulu büyük hassasiyetle şikayetleri değerlendirecektir. Yeni yasa ile ilgili hiçbir endişeye mahal yoktur. Bu yeni yasa, gerek Türkiye'de gerek küresel ölçekte terörle mücadeleye güç katacak bir yasadır. Terörle mücadeleden taviz vermeden silahların susması, fikirlerin ve siyasetin konuşması için kararlı adımlarımızı atıyoruz" diye konuştu.

TAKSİM MEYDANI PROJESİNE İLİŞKİN ELEŞTİRİLERE YANIT VERDİ
Konuşmasında, Taksim Meydanı projesiyle ilgili eleştirilere de yanıt veren Erdoğan, şunları söyledi:
"Şu anda Taksim Meydanı'nda trafiğin alta alınma çalışmaları devam ediyor. Ne kıyametler koptu. Bunlar hizmet diye bir şeyi anlamıyor. Bu ülkede bu sol var ya, bir gariptir. Hizmet diye bir şey bunların dünyasında yok. Bunlar nasıl kalktıysalar öyle yatmak isterler. Bütün trafiği alta alarak İstanbul'un içinde adeta tarihle kucaklaşan bir meydan yok, ne yazık ki yok. Nasıl Sultanahmet bizim için önemli ise aynı şekilde Taksim Meydanı da aslına dönecek. Orada bir Taksim Kışlası var idi, yaklaşık 150 yıllık mazisi ile. Biz bu Taksim Kışlasının aslını, oraya bütün her şeyini bulduk çıkardık. Onun burada inşa edilmesini istiyoruz. Birileri buna karşı çıkıyor, İstanbul'da bir kurul. Çıkabilir tabii. Bu kurulun üzerinde de bir yer var. Ankara'daki bu kurul, İstanbul'daki kurulun kararını değerlendirecek, 'ret' ise 'ret' verecek, bitecek bu iş. Biz yanlışların arkasından giden bir iktidar değiliz. Buranın tarihinde bu var mıydı arkadaş; vardı. Varsa biz bunu orada yaparız. Yeri geldiğinde 'tarihi eserlere dokundurtmayız' diyorsunuz. Burada nasıl dokundurtuyorsunuz? Tarihi eserleri yıkmışsınız, Taksim Stadı yapmışsınız, ondan sonra adını gezi alanı koymuşsunuz. CHP'liler geçen Taksim Meydanı'nda basın toplantısı yapıyor. Şu CHP Genel Başkanı bir gün de çıksın şu ülkede, 'şunu şunu yapacağız' desin. Sadece 'iktidarı yaptıkları üzerinden nasıl eleştiririm', şu bu. Bir de yapacaklarını söyle. 'Biz de gelirsek (gelmeyeceksin ya) şunu yaparız' de."
(ÖFA-OK-Y)

09.02.2013 17:32:41 TSI

Editör: Wan Haber