Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa gününü kutlamak için yayınladığı yazılı açıklamada Avrupa Birliği'ne (AB) "Verilen sözlerin tutulmasını ümit ediyorum" temennisini iletti.

Açıklamada, Türkiye vatandaşlarına vize muafiyeti konusunda verilmiş bir söz bulunduğu vurgulanırken, bu sözün tutulmasıyla Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin de hızlandırılacağı ifade edildi.

AB geçen hafta Türkiye'nin terörle mücadele yasası dahil, 5 yasal düzenlemeyi daha yapması halinde vize serbestisinin liderler zirvesinde ve Avrupa Parlamentosu'nda gündeme gelebileceğini söylemişti.

Ancak geçen hafta İstanbul'da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, terörle mücadele yasasında bir değişiklik olmayacağını söyleyerek AB'ye "Siz Avrupa Parlamentosu yanında çadır kuran teröristlere müsaade ediyorsunuz. Bu zihniyetini neden değiştirmiyorsunuz? Teröristlere çadır kurduracaksın, bunu demokrasi adına yaptığını söyleyeceksin, bize de vize için terör yasasını değiştirin diyeceksin. Biz yolumuza gidiyoruz sen yoluna git, kiminle anlaşabiliyorsan anlaş" diyerek tepki göstermişti.

Erdoğan'ın bugünkü yazılı açıklamasında "Türkiye olarak AB'nin terörle mücadele konusunda daha kararlı bir tutum sergilemesi gerektiğini düşünüyoruz" deniyor.

'İlkeli duruş'

AB ile Türkiye arasındaki göçmen anlaşmasına da atıfta bulunan yazılı açıklama, verilen sözlerin tutulması vurgusunu yaparak şöyle devam ediyor:

"Suriye, Irak ve diğer çatışma bölgelerinden kaynaklanan büyük göç krizi karşısında kararlı ve ilkeli bir duruş sergilemek büyük önem arz ediyor.

"Türkiye, ilk günden itibaren bu sınamalar karşısında uluslararası toplum adına sorumluluk üstlenmiş, insani yükümlülüklerini fazlasıyla yerine getirmiştir.

"Avrupa'da da aynı sağduyulu yaklaşımın günden güne güçlendiğini, yaşanan insanlık dramının etkilerinin hafifletilmesi noktasında gayret sarf edilmeye başlandığını görmekten memnuniyet duyuyoruz."

Açıklamada Türkiye'nin AB'yle işbirliği içinde çalışmaya devam edeceği vurgusu da yer alıyor.

Bazı AB ülkelerinde göçmenlere karşı uygulanan politikaları da eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, yazılı mesajında "Temennimiz, Avrupa’nın, katı göç politikalarının, göçmenlere karşı ayrımcılığın, hoşgörüsüzlüğün ve İslamofobinin tırmanışa geçtiği bir bölge olmamasıdır" deniyor.

Editör: Wan Haber