Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye F16’larının düşürdüğü Rusya Su-24 uçağının pilotunun ölümü için Rusya Devlet Başkanı Valdimir Putin’e özür dilediğini söyledi.

Sputnik’in haberine göre, Peskov, “Devlet Başkanı Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rus savaş uçağının düşürülmesi nedeniyle yaşanan durumu düzeltmek istediğini söylediği mesajı aldı” dedi.

Haberde, Peskov’un söylediğine göre, mesajında Rusyalı pilotun ölümü nedeniyle taziye dileklerini ileten Erdoğan’ın ‘Özür dilerim’ cümlesini kullandığı belirtildi.

Kremlin’in eline geçen Rusça mektupta ‘Af dilerim’ anlamına gelen ‘İzvinitye’ ifadesinin yer aldığını belirtildi.

“Mesajda Rusya’nın Türkiye’nin dostu ve stratejik partneri olduğunu ve Ankara’nın Moskova’yla ilişkilerinin bozulmasını istemediği belirtiliyor” diye devam eden açıklamaya göre, Erdoğan, ‘Türkiye’nin Rusya’ya ait bir uçağı vurmak gibi bir niyetinin hiçbir zaman olmadığını da’ söyledi.

Ne olmuştu?

Türkiye Silahlı Kuvvetleri (TSK) 24 Kasım 2015’te Suriye sınırında Rusya’ya ait bir savaş uçağını düşürmüş, paraşütle atlayan uçağın pilotlarından biri hayatını kaybetmiş, diğeri Suriye rejimi askerlerince kurtarılarak askeri üsse götürülmüştü.

Türkiye uçağın hava sahasını ihlal ettiğini, defalarca uyarıldığını ama ihlalden vazgeçmediğini, angajman kuralları çerçevesinde vurulduğunu, Rusya ise uçağın Türkiye hava sahasını ihlal etmediğini savunmuştu.

Düşürülen uçak sonrası Türkiye-Rusya ilişkileri bozulmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 Haziran’da kutlanan ‘Rusya Günü’ nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, Başbakan Binali Yıldırım da Rusya Başbakanı Medvedev’e bir mektup yazmıştı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Erdoğan’ın gönderdiği mektubun protokol gereği gönderilen bir mektup olduğunu belirterek, “Ankara belli adımları atmadan ilişkiler normalleşmez” demişti.

Başbakanı Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde bugün düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesi yönündeki temasların seyri konusundaki sorusuna, “Bu yönde de güzel gelişmeler var. Yakında paylaşacağız” yanıtını vermişti.

Kaynak: İmctv

Editör: Wan Haber