Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tutuklu generallerle ilgili değerlendirmelerini, siyasi sorumluluğunun gereği olarak yaptığını belirterek, "Kararı yargı verecektir. Yargıya bu konuda müdahale etme yetkimiz yok. Ama bir siyasi sorumluluğun gereği olarak, ülkeyi yöneten, yasamanın içinde olan, siyasi sorumluluk taşıyan bir insan olarak, bir Başbakan olarak bunu özellikle ifade etmek durumundayım" dedi. Erdoğan, tutuklu askerlerin tutuksuz yargılanabileceklerini, bu konuda 3. yargı paketinde gerekli düzenlemelerin bulunduğunu söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplandıran Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı bir televizyon programında tutuklu askerlerle ilgili rahatsızlığını dile getirdiğinin hatırlatılması üzerine, "Aslında biz bunu 3. Yargı Paketi'nde çözdük diyebilirim. Çünkü burada bizim derdimiz yargıya müdahale değil. Bizim itirazımız aslında yargı sürecinin uzamasına yöneliktir ve tutukluluk süresinin uzun olmasına yöneliktir. Bu konuda da bir çok gerek grup toplantısında, gerek bu tür basınla yaptığımız toplantıda bazı açıklamalarımız oldu. 3. Yargı Paketi'nde ise gerekeni yaptık ve adli yargıda üst sınırı 3. Yargı Paketi'nde kaldırdık. Bunu kaldırmak suretiyle de buraya bir rahatlama getirelim istedik. Tutuksuz yargılamayı mümkün hale getirdik. Hele hele tabi bu tür meslek grupları çok daha önemli. Çünkü tutuksuz yargılama süreci içerisinde devletin bu denli önemli olan kurum ve kuruluşlarında en azından bu çalışma sürecinde herhangi bir aksama meydana gelmeyecek ve bu çalışma sürecini de başarıyla sürdürecektir" diye konuştu.
Tutuklu yargılama için ayrıntılı gerekçeli şart konusuna 3. Yargı Paketi'nde ayrıca yer verdiklerini ifade eden Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
"Buna yönelik olarak da adli kontrol uygulayarak tutuksuz yargılama zaten mümkün hale geldi. Fakat buna rağmen işler bu kadar seri hala yürümüyor. İşlerin bu kadar seri yürümeyişi de bu süreci tabi ciddi manada bir sıkıntıya sokuyor. Temenni ederim ki yargı bu süreci daha da hızlandırsın ve biran önce bu adımlar atılsın. Zira bunların içerisinde o akşam da söylediğim gibi emekli olan paşalarımız hepsi bu davetlere uydular. Geldiler ifadelerini verdiler, ifadelerini verdikten sonra da tabi tutuklandılar. Ama tutuksuz olarak bunlar yargılanabilirdi. Muvazzaf olan subaylarımız, astsubaylarımız hepsi yine davet edildiler ve kendileri de gidip ifadelerini verdiler. Ondan sonra da tutuklandılar. Bunlardan tutuksuz yargılama sürecine giren zaten çok az oldu ve büyük bir çoğunluk, ki şu ana kadar 400'ü buluyor, bunlar şu anda içeride. Hala bu sürece yönelik bazı yeni adımlar şu anda planlanıyor. Bence bu konuda 4. Yargı Paketi'nde yeni bir düzenlemeye gerek yok ama bu anlayışın değişmesi lazım diye düşünüyorum. Gerekli düzenlemeler zaten var. Kararı yargı verecektir. Yargıya bu konuda müdahale etme yetkimiz yok. Ama, bir siyasi sorumluluğun gereği olarak, ülkeyi yöneten, yasamanın içinde olan, siyasi sorumluluk taşıyan bir insan olarak, bir Başbakan olarak bunu özellikle ifade etmek durumundayım. Çünkü bu komuta kademesinin içerisinde beraber çalıştığımız arkadaşlarımız var. Onların durumlarını biliyorum. Bu konudaki hassasiyetlerini biliyorum ve bildiğim için de diyorum ki, bu tutuksuz yargılama süreci devam edebilir, ondan sonra hükmü verirsiniz. Bu hükmün gereği ne ise ondan sonra da hükmün gereği icra edilir diye düşünüyorum. 3. Yargı paketinin de bu konuda yeterli olduğuna inanıyorum."
(TB-YHY-Y)

30.01.2013 19:48:20 TSI

Editör: Wan Haber