Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Akdeniz'de Güney Kıbrıs'ın bazı adımlarının kaygı verici olduğuna vurgu yaparak, "Zira Güney Kıbrıs yönetiminin hala Akdeniz'deki bazı akıl almaz hayalleri, şüphesiz ki bizim de buradaki yaklaşım tarzımızı çok daha farklı hale getirmektedir" dedi.
Başbakan Erdoğan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, "Lübnan ile ikili ilişkilerimiz göreve geldiğimiz günden bugüne 219 milyon dolardan yaklaşık 5 kart artarak, 1 milyar dolara yükseldi. Tabii bu hızlı artışın bölgemizdeki siyasi ve toplumsal çalkantılara rağmen 2012 yılında da mevcut durumunu koruyor" şeklinde konuştu.
Görüşmede Suriye konusunun da detaylı bir şekilde ele alındığını söyleyen Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
"Suriye ile Lübnan arasındaki ilişkilerinde geçmişi biliyorsunuz. Çok çok anlamlı bir geçmişe sahiptir ve gerek Lübnan'ın Suriye ile olan sınırı gerekse bizim Suriye ile olan sınırımız adeta üç ülkenin birbiriyle bir defa sınır ülkeler olarak, komşu ülkeler olarak, bir farklılık ortaya koymaktadır. Tabii Lübnan'da barış ve istikrarın muhafazasının taşıdığı önem çok çok önemli ve Lübnan'ın durumu değerlendirirken bu göz ardı etmek tabii mümkün değildir.
Bizler Türkiye olarak, Lübnan'da iç barış ve istikrarın güçlendirilmesinde, Lübnan'ın bağımsızlığına egemenliğine ve toprak bütünlüğüne büyük önem veriyoruz. Bizim dış politika bağlamında Lübnan'a bakışımız bu.
Lübnan halkının güven içinde yaşamını sürdürmesi için her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduğumuzda bu vesile ile güçlü bir şekilde vurgulamak isterim. Suriye konusunda ve diğer bölgesel gelişmeler karşısında Lübnan Hükümeti'nin yaklaşımını destekliyoruz. Zira bölgemiz hassas bir dönemden geçiyor. Bu hassas dönemde Lübnan halkının barış içinde bir arada yaşama ilkesi dayalı ortak kültürünü yaşatmaya devam edeceğine bizim de inancımız tamdır."

"GÜNEY KIBRIS'IN AKILMAZ HAYALLERİ BİZİM TARZIMIZI FARKLI HALE GETİRİYOR"
Başbakan Erdoğan, görüşmede Akdeniz'de 'Münhasır Ekonomik Bölge' konusunun da ele alındığını ifade ederek, Güney Kıbrıs'ın bazı hayallerine de tepki gösterdi. Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Güvenlik noktasında Akdeniz'de müşterek dayanışma içerisinde kaygı verici bazı adımlara da dikkat edilmesi gerektiğini de özellikle vurgulama imkanımız oldu. Zira Güney Kıbrıs yönetiminin hala Akdeniz'deki bazı akıl almaz hayalleri şüphesiz ki bizim de buradaki yaklaşım tarzımızı çok daha farklı hale getirmektedir. Burada Lübnan'ın hassasiyeti inanıyorum ki ortak hassasiyetimizin de bir gereğidir. Zira 1960 anlaşmasına gittiğimizde burada İngiltere, Türkiye ve Yunanistan'ın ancak güvenlik güçleri bulundurma noktasında onlara böyle bir yetki veriyor ve Güney Kıbrıs'a orada bir muhafız ordusu vesaire gibi bir yapılanmaya asla müsaade etmiyor."

"SURİYELİ MUHALİFLERE BASKI YAPILIRSA LÜBNANLILAR SERBEST BIRAKILIR"
Lübnan Başbakanı Necip Mikata ise, görüşmede iki ülke arasındaki işbirliği konularında mutabık kaldıklarını söyleyerek, bir takım adımlar atılması konusunda da uzlaşmaya varıldığını kaydetti. Türkiye'ye uluslar arası arenada her türlü desteği vermeye hazır olduklarını da söyleyen Mikata, ayrıca Suriyeli sığınmacılar meselesinin de yine görüşmelerde gündeme geldiğini söyledi.
Suriye'nin Azaz bölgesinde kaçırılan Lübnanlıların durumuyla ilgili de açıklamalarda bulunan Mikata, "Türkiye'nin bu konuda bu eylemi gerçekleştiren grup üzerine baskı yapabilme gücü olduğunu ifade ettim. Baskı yapılırsa serbest bırakırlar diye düşünüyorum. Gerçekten de çok güzel dostane bir ortamda görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Bundan dolayı da mutlu olduğumu düşünüyorum" diye konuştu.
(AT-YHY-Y)

30.01.2013 20:41:29 TSI

Editör: Wan Haber