Görüşmeyle ilgili ilk açıklama Beyaz Saray’dan geldi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Barack Obama’nın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a Türkiye’deki saldırılar nedeniyle başsağlığı dileklerini ilettiği bildirildi. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, iki liderin görüşmesinde Suriye konusunun da ele alındığını, görüşme ile ilgili daha ayrıntılı bilginin ilerleyen saatlerde paylaşılacağını belirtti.

Cumhurbaşkanlığı: Obama, YPG ilerleyişine ilişkin kaygılarını dile getirdi

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Erdoğan ile Obama arasındaki görüşmede, Suriye’deki son gelişmeler ve terörle mücadele konularında, ABD – Türkiye işbirliğinin mevcut durumu ve geleceğinin ele alındığı vurgulandı.

Cumhurbaşkanlığı’nın açıklamasında, Obama’nın YPG’nin Suriye’deki ilerleyişine ilişkin kaygılarını dile getirdiği ve Türkiye’nin ‘meşru müdafaa hakkı’nın altını çizdiği aktarıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“ABD Başkanı Obama, görüşmede, 17 Şubat’ta Ankara’da meydana gelen canlı bomba saldırısını ve 18 Şubat’ta Diyarbakır-Bingöl karayolunda askeri konvoyu hedef alan saldırıyı kınayarak, hayatlarını kaybeden askerler ve sivil vatandaşlar için taziye, yaralılar için de acil şifa dileklerini iletmiştir.

ABD Başkanı Obama’ya saldırılar hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan da, terörle mücadele konusunda müttefiklerin dayanışma içerisinde olmalarının önemine işaret etmiştir.

Suriye rejiminin ve YPG’nin son dönemde Suriye’nin kuzey batısındaki ilerlemesine ilişkin kaygılarını dile getiren ABD Başkanı Obama, bölgede Türkiye ve ılımlı Suriye muhalefeti ile gerilimlere neden olan, DAİŞ’le ortak mücadele çabalarımıza da darbe vuran eylemlere derhal son verilmesi çağrısında bulunmuştur.

ABD Başkanı Obama, görüşme sırasında, ABD’nin bir NATO müttefiki olarak, Türkiye’nin ulusal güvenliğini destekleme konusundaki mutlak kararlılığını ifade ederek, Türkiye’nin meşru müdafaa hakkının altını çizmiştir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama, Suriye’deki çatışmaların durdurulması konusunda Münih’te varılan mutabakatı desteklediklerini vurgulamışlardır.

İki lider, Rusya ve Esed rejimine, ılımlı muhalif güçlere yönelik hava saldırıları gibi provakatif eylemlere derhal son vermeleri çağrısında bulunmuşlardır.

PKK dahil tüm terör örgütlerine karşı işbirliğini artıracaklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama, DAİŞ’le mücadelenin ortak hedefleri olduğunu belirtmişlerdir.”

Beyaz Saray: Obama, top atışlarının kesilmesini istedi
Hürriyet’ten Tolga Tanış’ın haberine göre ise; görüşmeye dair Beyaz Saray’da yapılan detaylı açıklamada; Obama’nın, Türkiye’den Suriye’ye yönelik top atışlarını kesmesini istediği de belirtildi.

Ayrıca, Ankara’nın görüşme notunda, Obama’nın ‘Türkiye’nin meşru müdafaa hakkının altını çizdiği’ söylenirken, Beyaz Saray bildirisinde, Türkiye’nin Suriye’ye sınır ötesi operasyon düzenleyebileceği spekülasyonlarına yol açan ‘Türkiye’nin meşru müdafaa hakkına’ dair hiçbir atıf yer almadı.

Beyaz Saray ise görüşmeyle ilgili şu açıklamayı yaptı; “Suriye’deki çatışmaların durdurulması konusunda Münih’te varılan mutabakatı desteklediklerini vurgulayan iki lider, Rusya ve Esad rejimine, ılımlı muhalif güçlere hava saldırıları gibi provokatif eylemlere derhal son vermeleri çağrısında bulundu. PKK dahil tüm terör örgütlerine karşı işbirliğini artıracaklarını ifade ettiler. IŞİD’le mücadelenin ortak hedefleri olduğu vurgulandı. ABD Başkanı Obama, görüşmede rejimin Suriye’nin kuzeyinde ilerlemesinden endişelerini dile getirdi. Başkan Obama, YPG kuvvetlerinin bu bölgede (kuzeybatı) ilave toprak ele geçirmek için şartlar gözetmeyi kovalamaması gerektiğini dile getirdi ve Türkiye’den bu bölgeye yönelik top atışlarını keserek karşılığında gerginliği azaltıcı bir tutum sergilemesini istedi.”

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamanın tam metni şöyle:

“Obama ile Erdoğan, Suriye’deki durumu ve ABD-Türkiye’nin terörizm ile mücadeledeki işbirliğini telefonda görüştüler. Başkan Obama, askeri personel ile sivillerin ölümüne neden olan Ankara’daki 17 Şubat terörist saldırısını ve 18 Şubat’ta Diyarbakır’da Türk askeri konvoyuna yapılan saldırıyı kınadı ve taziyelerini iletti.

Başkan Obama, görüşmede, 17 Şubat’ta Ankara’da meydana gelen saldırıyı ve 18 Şubat’ta Diyarbakır-Bingöl karayolunda askeri konvoyu hedef alan saldırıyı kınayarak, hayatlarını kaybeden askerler ve sivil vatandaşlar için taziye, yaralılar için de geçmiş olsun dileklerini iletti.

Başkan Obama, Suriye rejiminin Suriye’nin kuzeybatısındaki ilerlemesine ilişkin kaygılarını belirtti ve Suriye’nin kuzeyinde Türkiye ile ılımlı muhalif güçleri ile tansiyonu artıran ve kuzey Suriye’de IŞİD’le ortak mücadele çabalarımıza darbe vuran eylemelere derhal son verilmesi çağrısında bulundu. Başkan Obama, YPG’nin bu bölgedeki koşullardan avantaj sağlayarak yeni topraklar ele geçirmemesini ve Türkiye’den de karşılıklık esasına göre itidal göstererek alana yaptığı topçu ateşini durdurmasını teşvik etti.

Obama, ABD’nin NATO müttefiki Türkiye’nin ulusal güvenliğini destekleme konusundaki mutlak kararlılığının altını çizdi. İki lider, Münih’te düşmanlıkların durdurulması anlaşmasını desteklediklerini belirtti ve Rusya ile Esed rejimine, ılımlı muhalif güçlere yönelik hava saldırıları derhal son vermeleri çağrısında bulundular.

Liderler, PKK dahil her türlü terörizme karşı işbirliğini derinleştirme sözü verdiler ve IŞİD’i zayıflatma ve yenilgiye (yıkmak) uğratma hedefini yinelediler (hatırlattılar).”

Görüşmeyi Erdoğan duyurmuştu

Obama ile Erdoğan arasındaki görüşme, Erdoğan’ın kendisi tarafından Cuma Namazı çıkışı duyurulmuştu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün PYD / YPG ile ilgili açıklamaları sorulan Erdoğan, “Beni (John) Kirby’e muhatap ederseniz o yanlış olur. Biraz sonra Sayın Obama ile bir görüşmem olacak, saat 17.00’de. O görüşmede tabii bunları değerlendireceğiz. Şu anda sözcünün bu açıklamalarının herhangi bir getirisi götürüsü yoktur” demişti. (DHA, NTV, Hürriyet, ZETE)

Editör: Wan Haber