İtalyan basını, Cem Uzan’ın kardeşi Hakan Uzan’ın Bilal Erdoğan hakkında ‘kara para aklama’ suçlamasıyla şikayette bulunması üzerine soruşturma açıldığını yazdı.

Bologna Cumhuriyet Savcılığı, sorulara cevap veremeyeceklerini söylerken, İtalyan gazetelerinde çıkan haberlerin referans alınabileceğini belirtti.

Bilal Erdoğan’ın Bologna’daki avukatı ise soruşturmayı reddetmezken, suçlamanın içeriğiyle ilgili bilgileri olmadığını söyledi.

Bilal Erdoğan’ın Bologna’daki avukatı Giovanni Trombini, “Size herhangi bir bildirim ulaşmadı mı?” şeklindeki soruya; “Kesinlikle hiçbir şey ulaşmadı. Ben bildiklerimi gazetelerden öğrendim“ diye yanıt verdi.

Hakan Uzan’ın avukatı Massimiliano Annetta’nın avukatlık bürosu ‘Annette e Associati’ den bir görevli, “Savcılık her şikayetten sonra soruşturma açmak zorunda mı?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Duruma bağlı. Bazen resmiyete dökmek için bir dosya açılabilir ama devamı gelmeyebilir. Dosya açılması her zaman resmi olarak dava açılması talebiyle sonuçlanmayabilir.”

Ansa: Kara para aklama suçlamasıyla soruşturma açıldı

İtalyan haber ajansı Ansa, dün akşamüstü geçtiği haberde, “Türk lider Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan hakkında, birkaç ay önce taşındığı Bologna kentinde savcılık tarafından kara para aklama suçlamasıyla soruşturma açıldı” diye yazdı.

Ansa, “(Bilal Erdoğan’ın) soruşturma altındaki kişiler listesine kayıt edilmesi, Fransa’ya sığınmış olan Türk işadamı ve Erdoğan’ın siyasi muhalifi Murat Hakan Uzan’ın şikayeti sonrasında gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

Ajansın haberinde, “Şikayet dilekçesinde, Bilal tarafından İtalya’ya para getirildiği iddiasının, kara para aklama suçu çerçevesinde soruşturulması isteniyor” denildi ve şöyle devam edildi:

“Şikayetin sonucunda ve şikayeti bir şekilde değerlendirebilmek amacıyla savcılık, Savcı Manuela Cavallo’ya verilen dosyayla (Bilal Erdoğan’ı) soruşturma altındaki kişiler arasına kaydetti. Erdoğan’ın avukatlığını Bologna’dan Giovanni Trombini yapıyor. İngilizce ve İtalyanca kaleme alınan şikayet dilekçesinde ayrıca Bilal Erdoğan’ın Bologna’ya çok sayıda silahlı korumayla birlikte gittiği, bu kişilere İtalya’ya giriş izni verilmediği ve ardından da birkaç saat içinde onlara Türk diplomatı pasaportu verildiği iddia ediliyor.”

”Aralık ayında, şikayet haberinden birkaç gün sonra (Bilal Erdoğan’ın doktorasını yaptığı) Johns Hopkins Üniversitesi’nin duvarında ve bölgedeki başka binalarda ‘Terörist Erdoğan’ gibi hakaret içeren ifadeler belirmişti. Erdoğan bu yazılar üzerine, karalama suçlamasıyla şikayette bulundu.”

Haber, İtalyan gazetelerinde de yer buldu

Ansa’nın bu haberinin ardından, bugünkü İtalyan gazeteleri de Bilal Erdoğan hakkında soruşturma başlatıldığı haberine yer verdi.

La Repubblica haberi, “Erdoğan’ın oğlu Bologna’da kara para aklama suçlamasından soruşturuluyor” başlığıyla duyurdu.

Corriere della Sera’nın Bologna baskısında, “Yasa dışı olarak para getirdi. Erdoğan’ın oğlu hakkında soruşturma açıldı” başlığı kullanıldı.

La Stampa da, “Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu hakkında kara para aklama suçlamasıyla Bologna’da soruşturma açıldı” diye yazdı. (BBC Türkçe)

Editör: Wan Haber