Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "2013 yılı sonuna kadar 200 bin adet riskli bina, 2014 yılı sonuna kadar da 400 bin adet riskli binanın dönüşümünü başlatmak için çalışma yapmaya karar verdik" dedi.

"21 AYDA YENİDEN REVİZYON YAPTIK"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin (ESAM) düzenlediği 'Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Konferansı'na katıldı. Saadet Partisi (SP) eski Genel Başkanı Recai Kutan'ın başkanlığında yapılan konferansta konuşan Bakan Bayraktar, Bakanlığın 14 ana departmandan oluştuğunu belirterek, son 21 ay içerisinde Bakanlığı yeniden revizyon ettiklerini söyledi. Cumhuriyet'in ilk yıllarında 13 milyon olan nüfusun şimdi 76 milyon olduğunu hatırlatan Bayraktar, dünyanın 17. en büyük şehri olan İstanbul'un kalabalıklaşan nüfusu taşımakta zorlandığını dile getirdi.

Türkiye'nin son 10 yılda istikrarlı bir büyüme kat ettiğini ifade eden Bayraktar, "Ülkemizde açılım politikalarını uygulamaya çalışıyoruz, kardeşlik bilincinin artırılması, Başkanlık Sistemi ve demokratik açılım konusunda önemli çalışmalarımız var. Bunlarla birlikte Türkiye önemli bir istikrar sağladı" diye konuştu. 

 

DÖNÜŞÜMDE YÜZDE 85-90 GÖNÜLLÜ DESTEK VAR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak kentsel dönüşüm çalışmalarının alt yapısını hazırladıklarını kaydeden Bakan Bayraktar, kentsel dönüşümde yüzde 85-90 oranında gönüllülük aradıklarını belirterek, "Muhalefet bize 'kentsel dönüşüm yapmıyorsunuz rantsal dönüşüm yapıyorsunuz' diyor. Biz de 'istemiyor musunuz? Kalsın o zaman kardeşim' diyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

HEDEF 2014 SONUNA KADAR 400 BİN ADET RİSKLİ BİNA

Bayraktar, 1950'li yıllardan sonra şehirlere yapılan göçün kontrolsüz olduğunu dile getirerek, bu nedenle devletlerin çok ciddi tedbirler aldığını ve önemli ölçüde aflar sağladığını bildirdi. Tüm bu çalışmaların faydalı olmadığını savunan Bayraktar, çözümün AK Parti iktidarıyla geldiğini belirterek, "İller Bankası yeniden şekillendiriliyor. Tapu Kadastro büyük oranda kadastroları bitirdi. Coğrafi bilgi sistemlerinde atak içerisindeyiz. Bütün verileri bilgisayar ortamına taşıyoruz" dedi.

Önümüzdeki 2 yıl içerisinde halkı inandırma ve bilinçlendirme çalışması yapacaklarını söyleyen Bayraktar, "2013 yılı sonuna kadar 200 bin adet riskli bina, 2014 yılı sonuna kadar da 400 bin adet riskli binanın dönüşümünü başlatmak için çalışma yapmaya karar verdik" şeklinde konuştu.

Dünyadaki bütün büyük şehirlerin merkezindeki binaların yüksek katlı olduğuna dikkat çeken Bayraktar, Başbakan Erdoğan'ın da talimatı ile yeni yerleşim yerlerindeki binaların katlarını 5 kata kadar artıracaklarını bildirdi.

Editör: Wan Haber