Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ruanda ziyareti öncesi havalimanında açıklamalarda bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

Uganda ziyareti bugüne kadar Cumhurbaşkanı düzeyinde Türkiye'den gerçekleşen ilk ziyaret. Ayrıca Uganda'da şahsıma verilecek olan fahri doktorayı kabul edeceğim. Uganda ziyaretimizden sonra heyetimizle beraber Kenya'ya geçeceğiz.

Kenya bölgesel ilişkileri bakımından Doğu Afrika'nın en kilit ülkelerinden birisi. Kenya'da ayrıca ziyaretimiz vesilesi ile TİKA tarafından hibe edilen ambulansın teslimatını yapacağız. Ülkede düzenlenecek görüşmelerde, iş adamlarımız karşılıklı görüşmeler yapacaklar.

Gitmediğimiz yer bizim değildir. 2023 için keşfedilmemiş bir yer bırakmamalıyız. Yeni işbirliği projeleri bulup hayata geçirmeliyiz.

Şu an Türkiye'nin halihazırda Afrika'da 39 tane büyükelçiliği bulunuyor. İlk başbakan olduğumda bu sayı 12'ydi. 17 yıl önce kıtada çok kısıtlı bir varlığı olan ülkemiz, bugün Afrika'nın her ülkesinde çok ciddi çalışmalar yürütüyor. Uzun vadede hizmet verecek kalıcı eserler bırakmaya çalışıyoruz.

Ayrıca sömüren-sömürülen kalıplar dışında, karşılıklı saygıyı esas alan bir iş modelinin de olabileceğinin mümkün olacağını gösterilmiştir. Kıtanın stratejik ortağı, kader ortağı olarak inşallah bu ülkelerle ilişkilerimiz sürdüreceğiz. Bu bölgede barış ve istikrarın sağlanmasına yardım ediyoruz.

Geçen hafta düzenlediğimiz Dünya İnsani Zirvesi'nde yine gördük ki mülteci sorununu, fakir ülkeler çekmektedir. Zengin ülkeler ise bu sorunu sınırlarının dışında tutmak için gayret gösteriyor. Yaz aylarıyla birlikte botlarla batan yüzlerce umut yolcusunun haberlerini yine alıyoruz.

Türkiye de Uganda ve Kenya gibi ülkelere destek olmaya devam edecektir. Bu iki ülkenin ziyaretinden sonra Somali'yi de ziyaret etmeyi planlıyoruz. 

Editör: Wan Haber