Merkezi Mersin'in Erdemli ilçesinde bulunan Erdemli Sağlık Gönüllüleri Derneği (DERMAN) ilçede yaşanan grip salgınına karşı vatandaşları uyardı. Gribin nedeninin influenza tipi virüslerin olduğunu belirten doktorlar gribe yakalanmamak için mutlaka aşı olmak gerektiğini savundu.
Derman genel merkezinde yapılan basın toplantısında konuşan Basın Sözcüsü Abdülkadir Baştürk, Şu an Erdemli'de ciddi bir grip salgını gözlendiğini belirterek, grip salgınının üzücü sonuçlar vermemesi için vatandaşların gerekli önlemleri almaları gerektiğini söyledi.
Gribin özellikle aksırık hapşırık ile tükürük damlacıkları ve hava yoluyla insandan insana yayıldığını vurgulayan Baştürk, "Yeni bir tür virüs olduğu zaman yaygın bağışıklık olmadığından insanları normal bir gripten daha ağır etkilemektedir. Ulaşımın yaygınlaşması ve kolaylaşması insanların bir yerden başlayarak bir yere intikalinin kolaylaşması da gribin hızlı bir şekilde yayılmasının ana sebeplerindendir" dedi.
Gribin en belirgin belirtisinin halsizlik olduğunu belirten Baştürk, "Gribe yakalanan hastalarda ciddi ve ağır bir halsizlik gözlenir, boğazda yanma hissi, aşırı titreme ve üşüme hissi, yüksek ateş, bazen kusma ve ishalde görülebilir. Virüs özellikle kapalı alanlarda bulaşır. Örneğin otobüs, iş yeri asansör gibi mekanlar gibi. Grip önlemleri konusunda ise şunlara dikkat edilebilir; mümkünse toplu ulaşım araçlarında kapalı mekanlarda tek kullanımlık maske kullanalım. Kapalı ortamlarda fazla süre kalmayalım. Beslenmenize dikkat edelim, sebze ve meyve ağırlıklı beslenelim gerekli vitamin ve mineralleri alalım. Bu zamanlarda diyet yapmaktan kaçınalım. Uyku düzenini kesinlikle bozmayalım. Birkaç saat geç uyumamız bile savaşan hücrelerin sayısında yarı yarıya azalma meydana getirir. Sıkı giyinip üşümemeye dikkat edin. Üşüdüğünüzde vücudunuz savunmasız kalacaktır. Gribe yakalandığımızda savunmayı artıracak tüm önlemleri alalım. Diğer taraftan her 45 dakikada balkon ve pencereli açıp hava sirkülasyonunu sağlayalım. Günde en az 10 bardak su içelim. Ve en önemlisi gribe yakalandığımızda yatarak iyice dinlenmeliyiz. Besin takviyesini de iyi yapmalıyız. Aksi takdirde ölümcül vakalarla karşılaşmamız an meselesidir" şeklinde konuştu.
2 yaş altı çocuklar ve hamile kadınlar ile kronik rahatsızlıkları olan hastaların risk gurubunda bulunduğunu belirten Kadın Doğum Uzmanı Dr. Erdem Halepliler ise, "Bu insanlarda bağışıklık sistemi pek iyi olmuyor. Bu hastalarımızı korumamız gerekiyor. Korunmanın en iyi şekli ise aşı olmaktır. Bu virüsler antibiyotikten pek etkilenmiyor. Griplerin de en çok nedeni influenza tipi virüslerdir. Önemli olan hastalanmadan korunmaktır. Korunmak için de insanlarla yakın temasta bulunmamalıyız. Sık sık ellerimizi yıkamalı ve dezenfekte etmeliyiz. Riskli dönemlerde birbirimizle mümkün olmadıkça el sıkışmamalıyız. Öpüşmemeliyiz. Kalabalık ortamlarda pek bulunmamak gerekir. Gribal enfeksiyon kapmış olan hastaları ziyaret etmemeli, geçmiş olsun dileklerimizi mümkünse telefonlarla yapmalıyız. Hastane ortamında mecbur kalmadıkça zaman geçirmemeliyiz. İnfluenza virüsleri havada asılı kalabilen virüslerdir. Bir insan hapşırarak 10 kişiye birden virüs bulaştırabilir. Hasta bir insanın kapısının önünden geçseniz dahi virüsü kapabilirsiniz. Aslında bu tür virüsler yazında var. Ama yazın biz kapalı havalara maruz kalmadığımız için hastalanmıyoruz. Hastalanmadan korunmamız gerekir" diye konuştu.
(OKİ-Y)

04.02.2013 09:52:38 TSI

Editör: Wan Haber