Erdemli Ziraat Odası (EZO) Başkanı Adnan Dölek, narenciye ve meyve üreticilerini kış ilaçlaması konusunda uyardı.
Öncelikle ürün çeşidine göre doğru ilacın doğru dozda ve doğru zamanda kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dölek, "Kış ilaçlaması, kışı ağaçlar üzerinde geçiren; sanjose kabuklu biti, virgül kabuklu biti, erik koşnili, kahverengi örümcek, yaprak bitleri, ağ kurdu, yaprak büken, armut yaprak uyuzu gibi zararlılara karşı yapılmaktadır. Yaz sezonunda bahçemizde hastalıklarla ilgili fazla sorunlarla karşılaşmamak için Ocak-Şubat aylarında genel olarak bütün hastalık ve zararlıların kontrol edilmesinde büyük öneme sahip olan kışlık yağlı ilaçlamaların mutlaka yapılması gerekmektedir" dedi.
Kış ilaçlamasının yapılıp yapılmayacağına bahçede iyi bir incelemeden sonra karar verilmesi gerektiğini ifade eden Dölek, "Narenciye, şeftali, elma, kayısı, erik, zeytin, gibi ürünlerde uygun kışlık yağlı ilaçlar ile bütün gövde ve yaprakların kuru yeri kalmayacak şekilde kaplama ilaçlama yapılmalıdır. İlaç kullanımında üründe kalıntı bırakmayacak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde sadece çok gerekli olduğu zamanlarda kullanılması gerektiği unutulmamalıdır" diye konuştu.
Dölek, kabuklu bitler hariç diğer zararlıların birkaçının bahçede mevcut olması durumunda kış ilaçlamasının yılda bir yapılması gerektiğini de kaydetti.
(OKİ-AKL-Y)

31.01.2013 14:13:22 TSI

Editör: Wan Haber