AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, AK Parti'nin birçok alanda Türkiye'de büyük reformlar ve sessiz devrimler yaptığını belirtti.
Büyükşehir Yasası'nı eleştiren muhalefet partilerinin eski plakları tekrar pikaba koyup çalmaya başladığını savunan Mehmet Erdem, "Bir kısmı diyor ki, federasyona gidiliyor. Bunu diyenler gidip Fransa'ya baksınlar. Fransa merkezi, üniter bir devlettir, ama bölge meclisi de vardır. İtalya anayasasında devlet tek ve bölünmezdir. Ama bölge yönetimleri de vardır. Metropoliten belediye uygulaması 20 yıldır vardır. Çek Cumhuriyeti üniter devlettir. Ama bölgesel yönetimde vardır. Bütün Avrupa'da belediyelerin şehir güvenliği birimleri de vardır. Dolayısıyla bozuk plakları çalanlar önce gidip Avrupa'yı bir öğrensinler. Federatif yapı, Almanya, ispanya gibi ülkelerde tarihten gelir. Yoksa bölge yönetimleri olan ülkeler bile federasyon değil, üniter devletlerdir. Belediye yetkilerinden federasyon çıkarılmasına kargalar bile güler. Avrupa'da belediyelerin kamu harcamalarında payı yüzde 50'nin üzerindedir. Fransa gibi merkezi devlet sistemi olan ülkede bile yüzde 70'dir. Bizde ise yüzde 20'lerdedir.
Deniyor ki, bizde il sınırları çok büyük. İşte Konya İsviçre'den büyük. Antalya'da kıyı şeridi 640 kilometre, bir belediye nasıl yönetecek. Oysa bugün aynı şeyi Vali zaten yapıyor. Valilik nasıl yapıyorsa güçlendirilmiş ekonomisiyle belediyede öyle yapacak. Hatta seçmene karşı Belediye Başkanının seçilme zorunluluğu olduğu için daha fazla koşturmak, daha hızlı hizmet yapmak zorunda kalacak" dedi.
E-DEVLET AVRUPANIN İLERİSİNDE
"AK Parti birçok alanda Türkiye'de büyük reformlar ve sessiz devrimler yaptı" diyen Erdem, "Bugün sağlık ve sosyal güvenlik reformunda ABD'den öndeyiz. Orada 50 milyon sigortasız insan var, ama bizde yok. Obama'nın Sayın Başbakanımıza bizdeki reformu sorması boşuna değil. Yine bugün Türkiye'de E-Devlet uygulamaları birçok Avrupa ülkesinden ileridir. Şimdi bu yerel yönetim reformda alanında öncü olacaktır. Çünkü Avrupa'da artık belde, ilçe, il, bölge gibi çok fazla idari birimin verimsiz olduğu konuşulmaya başlanmıştır. Bu kanunla belediye hizmetlerinde çağ atlanacak. Bu kanunla Türkiye medeniyet yarışında sıçrama yapacak. Bu kanunla köyler kalkınacak, köylü zenginleşecek. Bu kanunla ilde, ilçede, beldede ve köyde vatandaş gerçek hizmeti görebilecek" şeklinde konuştu.
"KÖYLERİN HAKLARI KORUNUYOR"
Yasada köylerin orman veya mera haklarının olduğu gibi korunmakta olduğuna işaret eden Erdem, "Köylerde belediye vergi ve harçları 5 yıl süreyle alınmayacaktır. Su ücreti 5 yıl süreyle en düşük su tarifesinin dörtte birini geçmeyecektir. Belediyeler mahalleye dönüşen köylere 10 yıl süreyle gelirlerinin yüzde 10'u kadar altyapı yatırımı yapacaktır. Mahalleye dönüşen köylerde yapılar için ruhsatlandırma kolaylığı getirilecek, yapılar için geleneksel mimaride proje üretilecek ve bu projeler köylülere ücretsiz verilecektir. Köylerdeki evler, hayvancılık tesisleri, bakkal, fırın, kahve, lokanta gibi işyerlerine ruhsat verilecektir. Köylerde ki yapı stoku ruhsatlı hale gelecektir. Senelerdir köydeki evinin başına yıkılma korkusunu yaşayan vatandaşlarımız rahat uyku uyuyacaktır. 29 büyükşehirde merkezi idare yatırımlarını koordine etmek, afetle mücadele ve başka bir sıkıntı yaşanmaması için Valiye bağlı Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezi kurulmaktadır. Böylece Özel İdarelerin kaldırılması nedeniyle bir boşluk olmayacaktır. Büyükşehir Belediyeleri yetkileri artırılmaktadır. Amatör sporlara destek olmak, sağlık tesisi ve mabetler açmak ve bakım yapmak, cami veya mabetlere ücretsiz su temin edebilmek, afet riski olan yerlerde önlem almak, internet gibi haberleşme altyapısı kurmak, oda ve meslek örgütleriyle ortak projeler yapmak bulunmaktadır. İlçe belediyeleri ile ihtilafta Büyükşehir Meclisi yetkili kılınmıştır" diye konuştu.
(MB-İK)

12.01.2013 15:28:32 TSI

Editör: Wan Haber