AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Aydın Belediyesi'nin suya yüzde 300'lere varan zam yaptığını iddia ederek, "Su yatırımı yapmadığınıza göre 3 yılda fazla alınan 18 milyon TL ile hangi yatırımı yaptınız?" dedi.
Aydın'da su fiyatlarına 2009 yılından bu yana çok fazla zam yapıldığını öne süren Mehmet Erdem, "2009 yılından bunaya yapılan zamlarla su fiyatları çok pahalı bir noktaya geldi. Aydın Belediyesi2nin 2013 yılı bütçesi 170 milyon ve su parası gelirlerinin bütçedeki payının 50 milyon TL olduğu açıklandı. Su gelirlerinin bütçedeki oranı çok yüksek. Aydın'ın 2,5 katı olarak 500 bin nüfusa sahip Denizli'nin 2013 bütçesi 460 milyon TL. Aydın'a kıyasladığımızla su gelirlerinin de 2,5 kat fazla yani 125 milyon TL olması gerekirken; suyun bütçedeki karşılığı 75 milyon TL. Yani Aydın Belediyesi suyu pahalıya satıyor. Şehirde oturan bir aile yaklaşık 15 ton su tüketiyor. Şubat ayı fiyatlarına göre değerlendirdiğimizde bu aile Denizli'de 40,20 TL ve Nazilli de ise 39,85 TL fatura öderken; Aydın'daki karşılığı 53 TL oluyor. Ticarethane ve iş yerlerinde ise bu rakam daha da yüksek oluyor" diye konuştu.
"OLMAYAN YATIRIMIN PARASI HALKTA ALINIYOR"
Aydın'da 2009 yılından bu yana su ücretlerine abonelik türüne göre yüzde 200, 250 ve 300'lere varan zamlar yapıldığını ileri süren Erdem, "Suya nasıl zam yapılacağı kanunda belli. Suya zam yapabilmek için su ile ilgili altyapı yatırımı yapma zorunluluğu var. Yatırım yapmıyorsanız ancak enflasyon oranında zam yapabilirsiniz. Aydın'da AK Parti yeni İlhami Ortekin döneminde tüm su şebekesi yenilendi ve bütün kaçaklar önlendi. Ortada bu zamma gerekçe gösterilecek bir yatırımda yok. Yapmadığın yatırımın parasını neden halktan alıyorsun? Aydın'da 50 bin su abonesi var. Her birinden 10 TL fazla aldığınız zaman ayda 50 bin, yılda 6 milyon ve 3 yılda ise 18 milyon TL eder. Proje diye halka sunduğunuz şeyleri ya İller Bankası ya da özel firmalar yapıyor. Her nasıl oluyorsa Kent Meydanı Projesi ihalesine sadece bir kişi giriyor ve 30 yıllığına orayı kiralıyor. Enteresan bir ihale. Kendim için değil bunları Aydınlılar için soruyorum. 3 yılda 18 milyon TL ile hangi yatırımı yaptınız? Sayın Başkan, mecliste bir karar alın ve su paralarını indirin"
"KATI ATIK ÜCRETİNİN İNMESİNİ SAĞLADIK"
Aydın Belediyesi'nin itirazlar sonucu her ay aldığı 10 TL'lik katı atık bedelini 6,5 TL'ye düşürdüğünü anımsatan Erdem, sözlerini şöyle tamamladı: "Aydın Belediyesi, her ay her aboneden aldığı 10 TL'yi 6,5 TL'ye düşürdü. Önce 'Hükümet ve Bakanlığın kararı ile alıyoruz' diyorlardı. Şimdi nasıl oluyor da bir kararla bu ücreti indirebiliyorlar? Çünkü AK Parti olarak biz Tüketici Haklarına müracaat ederek, Katı Atık Ücreti'nin düşmesine vesile olduk"
(MB-İK)

18.02.2013 12:07:52 TSI

Editör: Wan Haber