Milletvekili Fatih Çiftçi, Erciş ilçesinin 36 kilometre kuzeydoğusundaki Morgedik köyünün 1 kilometre güneybatısında Deliçay üzerinde inşa edilmekte olan Morgedik Barajı’nda depolanacak 97 milyon metreküp su ile Pay ve Haydarbey ovalarında bulunan 17 bin hektar alanın sulanacağını ve Erciş ile civar yerleşimlerin içme suyunun karşılanacağını ifade etti. Çiftçi, barajın inşaat ve kamulaştırma çalışmalarına toplamda 92 milyon lira harcamanın gerçekleştirildiğini belirterek, ‘‘Barajda şu an itibarıyla su tutulmaya başlanmış olup vana odası, tıkaç betonu ve mekanik aksam imalatları ile gövde dolgusu devam etmektedir. 2014 yılı ödeneği 7 milyon 839 bin lira olup işin tamamı bitirilecektir’’ dedi.
 

“SULAMA ŞEBEKESİNİN İHALESİ YAPILACAKTIR”
Morgedik Barajı’yla bağlantılı olarak sulama kanallarının da yapımlarının devam ettiğini ifade eden Milletvekili Çiftçi, “Van-Erciş Pay Sulaması Proje Yapımı devam etmektedir. İhale kapsamında proje sahasındaki alana ait sulama, tahliye, yüzeysel ve derin drenaj şebekelerinin proje çalışmaları devam etmektedir. Proje çalışmalarının bitmesine müteakiben sulama şebekesinin ihalesi yapılacaktır. Van Belediyesi’nin yapamadığı ve vatandaşların bu manada büyük su sorunu ve sıkıntısı yaşadığı bu problemi Sayın Başbakanımızın talimatıyla çözüyoruz’’ diye konuştu.
 

“ERCİŞ’İN 30 YILLIK SU İHTİYACINI KARŞILAYACAK”
Erciş içme suyunun işyeri teslimlerinin de yapıldığını hatırlatan Çiftçi, ‘‘Erciş içme suyunun işyeri teslimleriyle ilgili çalışmalara temmuz ayında başlanılmıştır. Pay regülatörü ile arıtma tesisi arasındaki 8 kilometrelik mesafenin boru temini yapılmış olup arıtma ve boru döşeme çalışmalarına başlanmıştır. İş kapsamında Erciş Belediyesi ve Erciş TOKİ konutlarının 2045 yılına kadar içme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyacı karşılanacaktır. İkinci etap kapsamında ise Çelebibağı ve Kocapınar mahalleleri ile güzergah üzerinde su alabilecek olan Y. Işıklı, A. Işıklı, Oyalı, Derimevi, Nişancı, Çatakdibi, Akbaş, Yoldere, Ekiciler, Çobandüzü, Çubuklu, Uncular ve Bucakönü yerleşimlerinin de içme suyu ihtiyacı karşılanacaktır. Proje yapım işinin bitirilmesini müteakiben inşaat ihalesi yapılacaktır. Bu önemli yatırımlar dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda gerçekleştirildi. Amacımız Van’ımıza, Erciş halkımıza sağlıklı, düzenli su vermektir. Burada tek amacımız var o da Van’ı ve Erciş’i hak ettiği noktaya taşımaktır” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber