Van'ın Erciş ilçesinde, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile Erciş Belediyesi arasında 24 Nisan 2012 tarihinde imzalanan ön protokol ile birlikte Beyazıt, Kışla, Salihiye mahallelerinin bir kısmını içeren kent merkezine yönelik projelendirme çalışmalarının ikinci ayağı start aldı. Bu amaçla belediyenin müşavir firması BNR kentsel dönüşüm yetkileri tarafından hak sahiplerine yönelik toplantı düzenlendi. Toplantıda bugünden itibaren projenin ikinci ayağı olan vatandaşlarla birebir görüşmelerin başladığı bildirildi. 


Erciş Kaymakamlığı Çok Amaçlı Salonu’nda gerçekleşen toplantıya Erciş Kaymakamı Barboros Baran, Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu, Erciş Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Abdulkadir Arslan, BNR kentsel dönüşüm yetkilisi Bener Karagedikli ile hak sahipleri katıldı.


Programda açılış konuşmasını yapan Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu, ilçenin geçen yıl yaşamış olduğu yıkıcı deprem sonrasında yeniden ayağa kalkması için çeşitli projeler gerçekleştirildiğini söyledi. Kentsel Dönüşüm Projesi ile birlikte Erciş’in modern bir çizgi yakalayacağını anlatan Arapoğlu, “Kentsel Dönüşüm Projesi ile birlikte, Erciş modern bir yapıya kavuşacağı gibi, çağ atlayacaktır. Bu ilçeyi, bu memleketi seviyorsak Allah rızası için hepimizin elimizi taşın altına koymamız gerekiyor. Erciş’i hep birlikte layık olduğu gere getirelim. Aslında kentsel dönüşümde TOKİ bize müteahhitlik yapacak. Bu Ercişliler olarak bizlere fırsat. Çarşı esnafı için de aynı yerinde kalması için bir fırsattır. Kentsel dönüşüm olmasa inanın çarşı merkezi kendi kendine bitecek. TOKİ eski para ile 750 trilyon bir kaynağı ilçemize yatırım olarak kullanacak. TOKİ bu yatırımı imzalarken bile çok düşündü. Bizler fedakarlık etmek zorundayız. Kentsel dönüşüm olmazsa yarın dükkanımıza kiracı bile bulamayacağız. Vanyolu Caddesi üzerinde önümüzdeki yıl büyük bir yapılaşma olacak. İstesek de, istemesek de Vanyolu Mahallesi başını alıp gidecek ve çarşı merkezi olacak. Bakanız kentsel dönüşüm içinde benim de yerim var. Şahsım kentsel dönüşüm için yerimi seve, seve veriyorum. Kentsel dönüşüme karşı olanlar inanın kaybedecekler. Belediye olarak bizler büyük fedakarlık yaptık. Arsalarımızın tamamını mülk sahiplerinin lehine kullanılsın diye verdik. Belediyemizin en az 100 dönüm arsasını devrettik. TOKİ’den sadece bize belediye hizmet binası ile 3 bin metrekare üzerinde camimizi yasın istedik. Projeleri hep birlikte inceledik. Bu hepimiz için bir fırsattır. Ne olursunuz hepimiz elimizi taşın altına koyalım. Bu fırsatı değerlendirelim. Geleceğimiz için, nesillerimiz için, çocuklarımız için bu projeye evet diyelim. Gelin, gönül birliği yapalım ve evet diyelim. Bu iş çabuklaştıralım. 170 bin nüfusluk bir şehiriz. Bu görüntü Erciş’e bizlere inanın yakışmıyor. Bir kez daha diyorum çarşı merkezindeki kentsel dönüşüm olmasa Vanyolu Mahallesi Erciş’in yeni cazibe merkezi olacaktır” dedi.


Erciş Kaymakamı Barboros Baran ise konuşmasında, ilçenin büyüklüğüne vurgu yaptı. Erciş’in Türkiye’de 26 ilden nüfus olarak büyük olduğunu ayrıca, Doğu Anadolu Bölgesi’nin de en büyük ilçesi ve cazibe merkezi konumunda bulunduğunu anlatan Baran, “Deprem yaşamış bir ilçe olmamıza rağmen, bugün çevre ilçelerden alışverişe yemek yemeğe Erciş’e geliyor insanlar. Biliyoruz, görüyoruz. Buradaki mesele şu; Biz depremi yaşadık. Depremden birkaç ay sonra hareketlenmeye ticaretimiz tekrar kendine gelmeye başladı. Van’a baktığımız zaman depremde bir hayalet şehir görüntüsü vardı. Depremde vefat eden insanları bir tarafa bırakalım. Acılarını telafisi yok kesinlikle. Burada en büyük sıkıntıyı esnafımız yaşadı. Kentsel dönüşümle alakalı proje ortaya çıktıktan sonra esnafımızdan, insanımızdan tek bir olumsuz kelime duymadım. Bu projeyi hepimiz istiyoruz. Bunca sıkıntıyı yaşamış Ercişliler olarak, esnaflar olarak mağdur olmadan, mülk sahipleri işyeri sahipleri mağdur edilmeden bu kentsel dönüşümün gerçekleştirilmesi lazım. Gördüğümüz bildiğimiz kadarıyla, başta Sayın Başbakanımızın bu konuda TOKİ’ye özelikle talimatları var” şeklinde konuştu .
BNR kentsel dönüşüm yetkilisi Bener Karagedikli de konuşmasına kentsel dönüşüm projesinde bir sonraki aşamaya geçtiklerini söyledi. Artık projenin vatandaşla paylaşılması bir paydaş olarak hak sahiplerinin projeye muafakatlarını almaya geldiklerini ifade eden Karagedikli, “Bugünden itibaren önce Atatürk ve Emniyet caddeleri arasında kalan bölgedeki hak sahipleriyle birebir görüşeceğiz. Bu görüşmelerimiz yaklaşık 10-15 gün sürecek. Hepinizi beli periyotlarla görüşmeye çağıracağız. Belli envanter isteyeceğiz sizlerden. Bu evraklarla birlikte birebir görüşmeye geleceksiniz. Birebir görüşeceğiz, karşılıklı muvafakat imzalayacağız.15 gün sonra da konut bölgesi dediğimiz bölgede yer alan hak sahipleriyle görüşeceğiz. Birebir görüşmelerde her birinize ayrı detaylı bilgiler verilecek. Fakat toplantının asıl gayesi birebir görüşmeye geçtiğimiz de, size ne anlatacağız, size ne söyleyeceğiz. Sorularınıza ne tür cevap vereceğiz. İlk toplantıda söylediğimiz gibi her mülk sahibi olduğu yerden mesela Atatürk Caddesi üzerinde dükkanı olan aynı yerden dükkan alacaktır. Hissedarlar da kendi aralarında anlaşırlarsa onları da hak sahibi olarak kabul edeceğiz. Onlara da dükkan veya konut vereceğiz. Bir araya gelmeyen küçük hak sahiplerine de konutlardan kendilerine hak sahibi olma seçeneği vereceğiz. Mart ve Nisan 2013 ten itibaren binaların işyerlerinin inşaatlara başlayacağız. Bu da bizler için, sizler için kaçırılmayacak bir fırsattır. Biz firma olarak Toplu Konut idaresinin sizlere sunulmak üzere verdiği neyse onu takdim etmekle görevliyiz. her hangi bir pazarlığın tarafı değiliz. Vatandaşlarımız bunu dikkate alarak gelsinler. Ayrıca, kentsel dönüşüm içinde olan vatandaşlara da anlaşma sonrası kira bedeli verilecektir” dedi.


Konuşmaların ardından yetkililer tarafından vatandaşların sorularına tek tek cevap verildi.

Editör: Wan Haber