Erciş Sanayi ve Ticaret Odası’nda düzenlenen törene, Erciş Kaymakamı Barboros Baran, AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftci, Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu, Erciş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Arslan, Sivil toplum örgüt başkanları ile vatandaşlar katıldı.


Tören öncesi bir konuşma yapan Erciş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Arslan, Vanlı hemşehrilerinin 400 kilometre uzaklıkta bulunan Diyarbakır’a gitmelerine gönüllerinin razı olmadığını söyledi. Van genelinde iki ticaret odası olduğunu, bunlardan birinin de Erciş’te bulunduğunu bildiren Arslan, “Türkiye genelinde 50 ilde K Türü Yetki Belge Ofisi bulunmazken Sayın milletvekilimizin destekleriyle Ankara’ya giderek K türü yetki belgeleriyle alakalı anlaşmayı bağlı bulunduğumuz bakanlıkla imzaladık. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz bu hizmet Türkiye’de ilk defa ilçe bazında Erciş’e nasip olmuştur. Bu hizmetin ilçeye kazandırılmasında Sayın Milletvekilim Fatih Çiftci’nin büyük bir katkısı olmuştur. Huzurlarınızda bizlere vermiş olduğu destekten ötürü Sayın Ulaştırma ve Denizcilik Bakanımız Binali Yıldırım’a, Sayın Milletvekilimiz Fatih Çiftci’ye ve emeği geçenlere ilçe halkı adına teşekkür ediyoruz. Ercişliler olarak bu sevincin de haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.


Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu da yaptığı konuşmada bugünün mutlu bir gün olduğunu belirerek “K Türü Yetki Belgesi Ofisi'nin Erciş’te olması çok önemli bir proje. Van Milletvekilimiz Sayın Fatih Çiftci’nin çok büyük desteği oldu. Bu anlamda bu önemli projelere hep birlikte imza atıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu. 


Ak Parti Van Milletvekili Fatih Çiftci’de 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde Erciş’in Van’ın depremden büyük ölçüde etkilendiğini belirtti. Ağır olan bu süreç içinde yoğun ve hızlı bir çalışma yapıldığını, Erciş'in yeniden inşa edildiğini anlatan Çiftçi, şunları söyledi:
"Ehli vicdan sahibi herkes biliyor ki, hükümetimiz, devletimiz Van için, Erciş için çok önemli yatırımlar yaptı. Bilindiği gibi K1 ticari belgelerini il ticaret sanayi odaları başkanlıkları veriyor. Her ilde de verilmesi söz konusu değil. Geçmiş yıllarda Van’da yapılan bir takım olumsuzluklar, ticaret odasındaki olumsuzluklar nedeniyle bu yetki iptal edilmiş ve hizmet Diyarbakır’a gönderilmişti. Diyarbakır’a giden Vanlı esnaf kardeşlerimiz mağdur oluyorlardı. Esnaf sıkıntı yaşıyor ve çözüm bulunamıyordu. Biz Sayın Bakana birkaç kez rica ettik Bunu Van’a verelim. Sayın Bakan Van’daki olumsuzluklar nedeniyle bunu olamayacağını 4 milletvekili olarak bizlere ifade etti. Erciş'e kurulması istedik, kendileri de bunun mümkün olabileceğini belirterek talimat vermiştir. Bizim için Van bir bütündür. İlçeleriyle birlikte bir bütündür. Bu süreç devam ederken bir takım olumsuzluklar yaşandı. Biz bunların tabii ki hepsinin hoş karşılıyoruz. Ama onların yanlış yaptığı bir konu vardı. VATSO Yönetim Kurulu Başkanı ve üyeleri benden özür dilediler. Yanlış anlaşılma olduğunu ifade etti. Van’ın bir bütün olduğunu ifade etti. Bu bir erdemliktir. Biz Sayın Bakanla görüştük. İleride Van için de bir birim kurulacak. Bunun altını çiziyorum. İlk defa Türkiye’de bu yetki bir ilçeye verilmiştir. Bu da Erciş olmuştur. İnşallah Van’daki olumsuzlukları yaşamadan burada sağlıklı düzgün bir şekilde vatandaşlarımıza hizmet verirsiniz. Bu süreçte emeği geçen bizi teşvik eden Ticaret ve Sanayi Odası başkan ve üyelerimize, belediye başkanımıza tüm arkadaşlarımıza, sivil toplum örgüt başkanlarımıza çok teşekkür ediyor ve hayırlı olmasını diliyorum. Ayrıca, Erciş Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’nin de ilçemize büyük katkıları olacaktır. Bu meyanda emeği geçen katkı ve desteklerini bizlerden esirgemeyen başka bakanımız olmak üzere herkese huzurlarınızda teşekkür eder yeni mütevelli heyetine de başarılar diliyorum.”


Konuşmaların ardından ilk K Türü Yetki Belgesi, Van’dan gelen Orhan Elber isimli esnafa protokol üyeleri tarafından verildi.

Editör: Wan Haber