Erciş köy ve beldelerinde konutları 2011 yılında yaşanan depremde yıkık ve ağır hasarlı olan, kendi arazilerindeki mülkiyet ve tapu sorunu gibi nedenlerden dolayı konut inşaatlarına başlayamayan vatandaşlar için köylerdeki mera ve hazine alanlarında toplu konut yapılıyor. EYY yöntemiyle 5 köyde 257 hak sahibi için toplu alanlarda yapılan konut çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Konut alanlarında incelemelerde bulunan İlçe Kaymakamı Barboros Baran, EYY evlerinin ilk olarak 2012 yılında yapımına başlandığını ve tamamlanan konutlarla vatandaşların kış mevsimini sıcak yuvalarında geçirdiğini belirtti. Bu yıl da inşaatların hızla devam ettiğini vurgulayan Kaymakam Baran, “Köy ve beldelerimizde EYY evleriyle ilgili karşılaşılan en büyük sorun vatandaşlarımızın evini yapacağı tapulu bir arazisinin olmaması ya da tapularında karşılaşılan mülkiyet sorunlarıydı. Bu durumda olan vatandaşlarımızın bir an önce sıcak yuvalarına kavuşabilmeleri için köy içinde mülkiyeti devlete ait olan mera ya da hazine arazileri vatandaşlarımıza konut yapılması için kullanıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kontrolünde jeoloji ve harita mühendisleri tarafından alanlarda afetsellik ve zemin etüt incelemeleri yapıldıktan sonra gerekli parselasyon işlemleri tamamlanmış ve zemini en sağlam araziler vatandaşlarımıza teslim edilmiştir. Ayrıca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kontrolündeki mühendisler tarafından köylerimizde yapılan incelemeler sonucunda 5 köyümüzde EYY evleri için toplu alanlar uygun görülmüştür. Bu alanlarda vatandaşlarımızın kış mevsimini sıcak yuvalarında geçirebilmeleri için çalışmalar aralıksız devam etmektedir” dedi.

“KÖY YAPI STOKU BÜYÜK ÖLÇÜDE YENİLENİYOR”
23 Ekim 2011 depreminin ardından, ilçe köy ve beldelerindeki yapı stokunun büyük ölçüde yenileneceğini de vurgulayan Baran, “2012 yılında başlanan çalışmaların ardından köy ve beldelerimizde EYY yöntemiyle yapılan 685 adet konutun inşaatı tamamlandı. Bu yılın sonunda tamamlanması planlanan konutlarla birlikte bu sayı bin 400-bin 500 civarında. Önümüzdeki yıl tamamlanacak konutlarla bu sayı yaklaşık 3 bin civarında olacaktır. Ayrıca, Erciş merkezde konut sahibi olmak isteyen 378 vatandaşımıza da TOKİ afet konutlarından konut verilmiştir” şeklinde konuştu.


Kaymakam Baran’ın incelemelerine AFAD İyileştirme Dairesi Yatırım Programı Çalışma Kurum Başkanı Mehmet Demirtaş ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, EYY Evleri Müşavir BCT Firma Yetkilisi Muzaffer Akçora da eşlik etti.

Editör: Wan Haber