Kaymakamlık binasında yapılan toplantıya Erciş Kaymakamı Barboros Baran, Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mahmut Çelik, Terziler, Bakkallar ve Lokantacılar Odası Başkanı Bedrettin Görmüş, Erciş Fırıncılar Derneği Başkanı Berhem Yıldızer ile ilçede faaliyet veren ekmek fırını işletmecileri katıldı. İlçe Kaymakamı Barboros Baran toplantıda yaptığı konuşmada, ekmeğe yapılan 25 kuruşluk zammın ilçe halkının tepkisini çektiğini belirtti. Yetkiyi elinde bulunduran Van Fırıncılar Odası tarafından hem fırıncıların hem de vatandaşların mağdur edilmeden yeniden bir fiyat değerlendirmesinde bulunmasını rica eden Baran, “Ekmeğe yapılan zam, toplumun genelini ilgilendirdiği için böyle bir toplantı yapma gereksinimi duyduk. Amacımız, vatandaşlarımızın da fırıncılarımızın da mağdur olmamasıdır. Ekmek fiyatları ilçemizde 50 kuruş iken, geçen hafta yapılan yüzde 50 oranında bir zamla 75 kuruşa yükseldi. Bir anda yapılan yüzde 50’lik bir artış halkımızın haliyle tepkisini çekti. Toplumumuzun genelini düşündüğümüz zaman maddi durumu düşük ve ailedeki birey sayısı fazla olan vatandaşlarımız için 25 kuruşluk zam büyük bir külfet gerektiriyor. Eğer fırın işletmecilerimiz uygun görürlerse halkımızın sıkıntıya düşmemesi için bu zammı biraz daha aşağı çekelim” dedi.


Toplantıda konuşan Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu ise, yapılan 25 kuruşluk zammı değerlendirerek, “Vatandaşlarımız bu zammın belediyemiz tarafından verildiği şeklinde yanlış bir düşünce içine girmiştir. Ekmeğe yapılan zam Van Fırıncılar Odası’nın almış olduğu kararla uygulanmaya başlamıştır. Belediyemizle herhangi bir ilişkisi yoktur. Ancak, bu artış fazla bir artış oldu. Bir anda 25 kuruş değil de 10 kuruşluk bir artış ya da kademeli bir artış olsaydı vatandaşlarımız da uygun karşılayabilirdi” şeklinde konuştu.


Başkan Arapoğlu, belediye tarafından Erciş’e yapılacak 60 bin kapasiteli halk ekmek fırınına da değinerek, “İlçemizde ne yazık ki maddi durumu düşük vatandaşlarımız var. Bu vatandaşlarımızı da düşünmek zorundayız. Bu amaçla depremden sonra yapmayı düşündüğümüz 60 bin kapasiteli halk ekmek fırınını da yakın bir zamanda hizmete geçirmeyi düşünüyoruz. Bizim buradaki amacımız fırın işletmecilerimizi mağdur etmek değil, maddi durumu yetersiz olan ailelerimize destek olmaktır” diye konuştu.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ekmeğin gramaj standardının 50 gramlık bir artışla 250 grama çıkartıldığını belirten Erciş Fırıncılar Derneği Başkanı Berhem Yıldızer de, “Daha önce 210 gramlık ekmeği 50 kuruşa satıyorduk. Ekmek standardındaki bu artıştan dolayı 25 kuruşluk bir zam yapmak zorunda kaldık. Bu artışın 15 kuruşu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu standardından kaynaklanmaktadır. Ayrıca, yaklaşık 4 yıldır ilçede ekmeğe zam yapmadık. Geçen yıl zam yapmayı düşündük ancak depremden ötürü yapmadık. Zarar etmemek için 10 kuruşluk bir artış da yaparak Van Fırıncılar Odası’nın almış olduğu kararla ekmeği 75 kuruşa satmaya başladık” dedi.


Toplantıda sıkıntılarını dile getiren diğer fırın işletmecileri de; işçi maaşı, sigorta prim ödemeleri, yakıt, kira gibi giderlerden dolayı zarar eder duruma düştüklerini ve bu nedenlerden ötürü zam yapmak zorunda kaldıklarını dile getirdiler.

Editör: Wan Haber