Van Haber - Erciş denince akla Zilan gelir, yeşil bağlar bahçeler gelir. Erciş denince akla deprem gelir.

Yaşanan depremlerle birlikte, bedeninde bir çok uzvunu  yitiren Erciş ilçesinde depremin izleri hala sürüyor. Yaşanan tahribata rağmen küllerinden yeni doğan Erciş’e depremlerden iki yıl sonra girdik ve Ercişlilerden bu günü sorduk.

""


Haber: İshak KARA 

Ekim ve Kasım aylarında yaşanan depremlerde en çok can kaybının olduğu, ekonominin en çok yara aldığı, çaresizliğin en fazla göze çarptığı ilçe Erciş’ti.

İktidar partisi AKP’nin en fazla oy aldığı ilçeler arasında yer alan Erciş’te depremden sonra, büyük yatırımların olacağı ve Erciş’in yeniden yaratılacağı söylendi.

Başta başbakan olmak üzere, hükümetin birçok bakanı ve AKP’li Van milletvekilleri, Erciş ilçesine seyr u sefer düzenledi.

Siyasilerin yoğun trafiği bir nebze de olsa Ercişlileri umutlandırdı.

Erciş için Vaatler, söylemler süre dururken, depremden iki yıl sonra Erciş sokaklarına daldık ve halkın nabzını dinledik.

Nelerin yapılıp yapılmadığını, sıkıntıları, sorunları, geleceğe dair beklentilerini ve barış sürecine dair söylemlerini sorguladık.

Erciş sokaklarında, Erciş halkıyla birebir yaptığımız görüşmeleri, yorum katmadan siz okurlarımızla paylaşıyoruz.

 ""

BARIŞA SUSADIK YEĞENİM

İsmet Albayrak 71 yaşında 14 çocuk babası

“Son günlerde gündemde olan Barış sürecini desteklediğini belirterek her şeyin hayırlısı olur dedi. Albayrak bu halkın ve herkesin barışa susadığını, bir artık kanın akmamasından yanayız, gerek dağdaki gerekse asker veya polis hepside bizim evladımızdır. Allah u teala bu ateşe bir su serper, barış sürecine bu kadar yaklaşmışken bu iş çözülür. Bizim haklarımızın da gözardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Irak Suriye’nin bölündüğüne dikkat çeken Albayrak ,”biz Türkiye’nin bölünmemesinden yanayız, Biz ve bizden sonraki çocuklarımız için Barış kardeşlik istiyoruz. Atılan adımlardan memnunuz,

YÜZYILLARDIR BİRBİRİMİZ CENAZE VE DÜĞÜNÜNE GİDİYORUZ

Hacı Latif Taşdemir, 66 yaşında 10 çocuk babası,: ”Barış konusu herkes için gerekli bir şeydir. Türkiye’ye hukuk ve adalet belki daha iyi olur. Ölümlerin olmadığı bir Türkiye hayal ediyorum. Bir oğlum dağda bir oğlum askerde bunun hayrı nedir?”. CHP milletvekili Birgül aymanın çıkışına değinen Taşdemir, “BDP ve AKP bir yerde birleşmeli, Doğu ve Güneydoğuda insanlar birbirlerinin düğün ve cenazesine her zaman katılmışlardır. Biz böyle bir ayrılık istemiyoruz. Herkes birbirinin cenaze ve düğüne gitmeli, BDP de AKPli’ye CHP de BDPli’ye gitsin istiyorum. Erciş belediyemizden şikayetçiyiz, ben Yeşilova mahallesi sakiniyim burada AKP ve BDP mahalleleri olarak ayırım yapılıyor dedi. Depremden her hangi bir yardım almadım,”

ERCİŞTE SU SORUNU HAT SAHFADA

İzzet Yılmaz, (60 ) “Bize yakışan Barıştır. Bu durumda bize kimse bakmıyor kimse sahip çıkmıyor. Batıda doğulu olduğumuz için dışlanıyoruz benim bir oğlum batıda bıçaklandı. Yolumuz yok, Belediyemiz iyi çalışmıyor. Depremden hiçbir yardım almadık, O TV’lerde bu kadar yardım deniliyor. Hiçbir yardım alamadık hepside yalan, bir TOKİ yaptılar onu da bize 70 ve 100 bin arası satıldı. Bizim kimi kimsemiz yok, Salihiye mahallesinde ikamet ediyorum Suyumuz akmıyor. “

BARIŞTA KATLİAM OLMAZ

Yaşar Akyüz, (30 ),  “Barış süreci diyorlar her gün katliam yapılıyor. Bombalar kurşunlar Kürtlerin üzerinden dönüp dolaşıyor.” Deprem sonrası hiçbir destek alamadıklarından yakınan Akyüz,  “STKların yaptıkları yardımı gördük, başka bir yardım görmedik, Başbakan Erdoğan her gün alanlarda barıştan söz ediyor. Başbakan Erdoğan dağdakilerin hiç kimliklerini yokladı mı kimdir bunlar, gidip kimliklerine baksınlar eğer Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı değillerse Terör desin onlara eğer onların kimlikleri İsrail, veya Amerika ise onlara ‘terör’ desin bizde Terör olarak görürüz onları, sonuçta Türkiye Cumhuriyetinin kimliğini taşıyan vatandaşlardır. Kürtler ezelden beri barışı istiyor. Kürtler Kürdü, Türkü,  Çerkezi, Alevi, Sünnisi, hiçbir ayırım yapmadan Kardeşliği istiyor. Analar ağlamasın kimseler ağlamasın, dilini dinini ırkını yaşam özgürlüğünü istiyor. Türk halkı nasıl İstanbul, İzmir’de kendini özgür ifade ediyorsa Kürt Halkı da aynı şekilde kendini ifade etmek istiyor. Madem bu topraklarda beraber yaşıyorsak, beraber şehit verdiysek, o zaman ayrımcılık olmamalı, Erçiş belediyesinin içler acısı durumunu sadece ben değil Tüm dünya görüyor. Ercişin içinde merkezinde asfalt diye birşey yok, Türkiye genelinde 29 ilden büyük 80 bin nüfuslu olan bir ilçenin hali bu mu olmalı,” 



""

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ DESTEKLİYORUM

Muzaffer Eşmek İnşaat işçisi (50) 6 çocuk babası ;”Benim gibi inşaat başında çalışanların Allah yardımcısı olsun, İnşaatta çalışıyoruz o çalıştığımız firma bir günlük SSK girişi gösteriyor. Benim okuyan 6 çocuğum var bu çocukların çocuk parası kesiliyor. Erciş’e kömür gelmiş ihtiyacımız olmasına rağmen bize verilmiyor. Depremden 15 ay geçti hiçbir fayda göremedik, evimiz az hasarlıydı 1,250 TL aldım. Halktan gıda yardımı aldık, devletten bişi görmedik, Erçiş belediyesinin bir çalışması yok, hiçbir sorunumuzu çözmüyorlar. Yukarı çınarlı mahallesinde oturuyorum ben yaz boyunca Su görmedim, sularımız akmıyor. gelen su da çamurlu, kentsel dönüşümde vahim şeyler oluyor. halkın yerleri düzenli olarak biçilip o şekil değer verilse güzel bişi bence, yalnız halkın malına el koyarak hakaret yapacaklarsa, soyadan ayırım yapılacaksa o şekil olmaz derim. Kentsel dönüşüme kimse karşı değildir. “

ESNAFIN DERDİ, HİÇ BİTMEZ Kİ….

Mehmet Şerif Papatya ( Esnaf ) ;”Depremde iki işyerim yıkıldı. Kesinlikle bize yardım eli uzatılmadı, 30 bin TL kredi başvurumuz oldu onda da 15 bin TL bağkur borcu çıktı. 15 bin bizim hiçbir derdimize deva olmadı ondan almadım. Belediye çalışmaları yetersiz, barış sürecinden umutluyuz, esnaf tamamen bitmiş, bugün bir kentsel dönüşümde insanlar ayaklanmış bir esnaf olarak çok sıkıntılar göğüsledik, işyerlerimizi kaybettik gerek Belediye gerek Devlet veya Vatandaş olsun bu tür sıkıntıları pankart yapıp asılması gerekirken vatandaşlarda buna yanaşmadı. Durumu iyi olan zengin olan esnaf sükuneti tercih etti. Bizim gibi sıkıntısı olan esnaf itibarı dejenere olur diye çok sıkıntı çekiyor.

 ""

Kentsel dönüşüm örneğin burası 300 metre kare, Devlet veya Toki diyorki ben sana 200 mertekare bir yer vereceğim. Bunun %40ı bodrum, geriye kalanı dükkan akabinde seni birde borçlandırıyorum. Bu adam 300 metrekareyi 5 kat bakarsa 1 dönüm 800 metrekare yapar. Bu doğru bir davranış değildir. Kentsel dönüşümü Turizm, kalkınma daha güzel bir ilçede yaşam için destekliyorum ama insanlara sahip çıkılmalı diyorum. 25 yıldır esnaflık yapıyorum ve kiracıyım. 25 yıldır vergi ödüyorum. Bundan sonra akıbetimiz ne olur onu kestiremiyorum.” .

Mustafa keserci 29 ( esnaf ) ; “Bize kimse deprem sürecinde destek çıkmadı. Hiçbir yerden bir kredi de alamadık, su sorunumuz devam ediyor. Sürekli suyumuz kesiliyor. Belediyenin çalışması yok denecek kadar az, Erciş çok büyük bir ilçe belki de yetersiz kalıyordur. “

Muhammed gezer (32 ) 4 çocuk babası ;”Deprem sonrası hiç kimseden bir destek beklemedik, bekleyende bişi almadı. Belediye yok, çalışma olsun, barış sürecini samimi buluyor ve destekliyorum. Herkes iş aş sahibi olur. Her mitingde camlarımın inmesini istemiyorum.

 
ERCİŞTE SUYU KAYNATIP İÇİYORUZ

Mehmet yıldız Beyaz mahallesi sakini;” Suyumuzdan memnun değiliz, suyu kaynatıp içiyoruz. Su depoları denetlenmiyor. Borular eski borular. Depremden sonra bir Toki aldık memnun musunuz diyeceksen parasını alıyorlar sonuçta memnun olsam ne yazar, belediyemiz Van belediyesine göre sınıfta kaldı. Barış sürecini destekliyoruz”. 

Editör: Wan Haber