Haber: İdris YILMAZ

Van'ın Erciş ilçesi Tek Evler Mahallesi'nde bulunan asfalt şantiyesinde, asfalt imalatı sırasında yükselen siyah dumanlar, mahalleyi ve doğayı etkiliyor. Mahalle sakinleri, asfalt üretimi sırasında fabrikadan çıkan duman ve kokuların kendilerine ve doğaya zarar verdiklerini belirterek, fabrikanın kapatılmasını istedi. Asfalt fabrikasının, asfalt üretimi sırasında çıkan siyah toz ve dumanın mahallenin üzerinde siyah bir bulut oluşturduğu dikkatlerden kaçmazken, yeşil alanın ise, toz bulutunun esareti altında kaldığı gözlemlendi. 

Kötü koku astım ve kronik astım hastalarına tehlike saçıyor! 

Asfalt şantiyesinden yayılan kokunun da astım, bronşit ve kronik hastaları etkilerken, mahalle sakinleri, yaşanan bunca zorluğa rağmen bölgede yaşamak zorunda kaldıklarını ifade etti. Mahalle sakinleri, "Erciş sahipsiz bir memlekettir" diyerek, tepkilerini dile getirdi. Bahçelerine ektikleri bostanların, kurulan asfalt fabrikasının çıkardığı dumandan dolayı siyah toz kaptığını ve bu nedenden ekinlerinden faydalanmadığını dile getiren Yunus Can, "Hep sağlımız elimizden gidiyor hem de emeklerimiz zehirleniliyor. Batı gibi bir yerde olsaydı şimdi kıyameti koparmışlardı. Biz doğululara verilen değer bu mudur? Erciş sahipsiz bir memleket, ancak seçimden seçime hatırlanıyoruz" dedi.

'Derhal bu asfalt şantiyesini kaldırsınlar'

Asfalt fabrikasının çıkardığı dumanların evlerinin içine kadar girdiğini ifade eden Sıddık Demir ise, "Yıllardır yaşadığımız bu sorunu dinleyecek kimseye ulaşamadık. Belediyeye gittik belediye bize doğru düzgün cevap verme gereği bile duymadı. Dünyanın hiçbir yerinde yerleşim alanı içerisinde afsal fabrikası yok. Fakat ne hikmetse Erciş'te evimizin önünde asfalt şantiyesi kurulmuş. Bunu yaparken buradaki insanların sağlığı hiç mi düşünülmedi" diye sordu. Demir, asfalt şantiyesinin kaldırılması için yetkililere seslendi. 

'Göz gözü görmüyor'

Asfalt fabrikasının asfalt üretimi sırasında çıkardığı toz ve dumanın kavak ağaçlarının yapraklarına işlendiğini ifade eden Metin Akyüz, "Bazen öyle çok kötü duman çıkıyor ki, trafik seyrini bile etkiliyor. Göz gözü görmüyor. Sabah kalktığımızda ağzımızdan sim siyah balgamlar dökülüyor. Seçimlerin yaklaşması ile birlikte Erciş Belediyesi'nin artırdığı asfalt imalatı sağlığımızı tehdit ediyor" dedi.

Yine deprem suçlu oldu!

Konu ile ilgili görüştüğümüz Erciş Belediyesi Zabıta Müdürü Ferhat Çiftçi, asfalt şantiyesinin 1997 tarihinde kurulduğu esnada bölgede yerleşimin olmadığını ifade ederek, son zamanlarda bölgenin yoğun göç alması ile birlikte kısa sürede evlerin arttığını söyledi. Çiftçi, şantiyeyi oradan kaldırıp yerleşim alanından uzak bir yerde kuracaklarını, fakat yaşanan depremin buna engel olduğunu öne sürerek, yaşanan depremin ardından ilçede yolların tahrip olduğunu ve acil hizmet gerektiği nedeni ile geçici bir süreye kadar bulunduğu yerde üretime devam edeceğini belirtti.

'Beton santralleri doğanın her alanına zarar veriyor'

Şantiyesinin doğa üzerindeki zararlarına dikkat çeken Van Çevre Derneği (Van Çev-Der) Başkanı Ali Kalçık, "Taş ve beton ocakları çevreye büyük kirlilik yaratıyor. Usulüne ve tekniğine uygun yapılması gerekiyor. Hızla gelişen şehirlerde beton santralleri giderek artıyor. Doğanın her tarafına zarar veriyor. Mahalle içerisinde bulunuyorlar ama doğada yaşayan canlılar vardır. Asfalt şantiyelerinin doğaya ve insana zarar vermemesi için yasal olarak kapalı alana geçmesi gerekiyor. Kapalı alan halinde yapılmazsa, hayvanların düşük yapmasına, kısırlığa ve tabiatın geri dönüşümüne etki eder" dedi. DİHA

Editör: Wan Haber