Van'ın Erciş ilçesinde geçen yılki depremde evleri ağır hasar gören 707 kişi daha kura çekimi sonucunda kalıcı konutlarına kavuştu. Kura çekim törenine katılan Van Valisi Münir Karaloğlu, evlerin hak sahiplerine hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundu.
Geçen yıl Erciş'te meydana gelen yıkıcı depremin ardından, TOKi tarafından yaptırılan kalıcı konutlarının hak sahiplerine verilmesine devam ediliyor. Çeşitli nedenlerle hak sahibi olamayan 707 vatandaş daha kalıcı konutlarına sahip olmanın mutluluğunu yaşadı. Erciş Kapalı Spor Salonu'nda bugün yapılan kura çekim törenine Van Valisi Münir Karaloğlu, Erciş Kaymakamı Barboros Baran, Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu, AFAD Van il Sorumlusu Cafer Geyik, Ak Parti Erciş İlçe Başkanı Mürsel Göral ile vatandaşlar katıldı.
Törende açılış konuşmasını yapan Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu, deprem sonrası gelişen süreci anlattı. 10 ay gibi kısa bir süre içerisinde 5 bin kalıcı konutun tamamlandığını anlatan Arapoğlu, "Bakınız İtalya'da deprem oldu, insanlar 3 yıl sokaklarda kaldı. Hamdolsun ülkemizin ne kadar güçlü olduğunu, Başbakanımızın ne kadar dirayetli olduğu bir kez daha görüp yaşamış olduk. Konutlara geçemeyen vatandaşlarımızın durumunu Sayın Valimize arz ettik. Valimiz de Başbakan Yardımcısı Sayın Beşir Atalay ile görüştüler ve sorunu çözdüler. Bize yeni bir kapı araladılar. Şu anda valimizin sayesinde bu konutlara sahip oldunuz. Allah bir daha ülkemize, milletimize bir daha böyle bir acı vermesin. Konutlar ilçemize memleketimize hayırlı uğurlu olsun" dedi.
Erciş Kaymakamı Barboros Baran ise yaptığı konuşmada, geçen yıl yaşanan deprem sonrasında yapımına başlanılan 4 bin 880 afet konutun daha senesi dolmadan tamamlanmış olduğunu, ilk etapta sahil yolunda bulunan bin 376 adet konutun hak sahiplerine tesliminin yapıldığını ardından, Erciş Küçük Sanayi Sitesi üzerinde bulunan 3 bin 504 konuttan ise ön cephede bulunan 928 adetinin noter huzurunda kuraları çekilerek hak sahiplerine teslim edildiğini anımsattı. Teslim edilen konutlara vatandaşların yerleşip oturduğunu ifade eden Baran, "Depremin yıl dönümünde düzenlenen bir dizi program ve Sayın Başbakanımızın ilçemize gelmesiyle de anahtar teslim töreni düzenlenmişti. Bu programlar vesilesiyle de Ercişliler olarak başta Başbakanımız olmak üzere, tüm Türkiye insanlarımıza yaşadığımız afet sonrasında bizlere göstermiş olduğu ilgi alakadan ötürü bir kez daha teşekkür etme fırsatı buluyoruz. Değişik sebeplerle süresi içerisinde başvuru yapamayan vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermek üzere ek süre verilmişti. Bu sürede başvuru yapan hak sahiplerinden ilçe merkezimizde 510 vatandaşımız için ayrıca Çelebibağı ve Kocapınar beldelerimizde afet konutlarından faydalanmak isteyen 114 vatandaşımız ile köylerimizde Jeolojik olarak afetsellik olarak yer seçimi uygun bulunmayan 10 köyümüzde toplam 65 vatandaşımızın kurası çekilerek sorunları çözülmüş, sıcak yuvalarına kavuşturmuş olacağız. Ben bu vesileyle bu süreçte emeği geçen ve bizlere yardımlarını esirgemeyen başta Sayın Başbakanımız, tüm Bakanlarımıza, valimize, milletvekillerimize ve emeği geçen herkese şahsım ve ilçe halkı adına şükranlarımı sunuyorum" şeklinde konuştu.
Van Valisi Münir Karaloğlu ise konuşmasında, ilçede daha önce iki hak sahipliliğiyle alakalı kura çekim töreni yaptıklarını anımsatarak, "Aslında biz bu iş bize göre tamamlamıştık. Ama Erciş'ten Belediye Başkanımızın, Kaymakam arkadaşımızın ve milletvekilimizin Erciş'te vatandaşlarımızın bir kısmı öyle veya böyle, haklı veya haksız zamanında müracaat edemeyen vatandaşlarımız var dediler. Bunlara bir hak daha veremez miyiz? şeklinde bize talepleri geldi. Biz de bunu Başbakan Yardımcımıza, AFAD' a aktardık. Yasalar belki biraz zorlandı. Vatandaşlarımıza tekrar bir imkan vermek için çalışma yapıldı. Ve Eylül 10 ile 25 tarihleri arasında bir ek süre verildi. Sizlere bu ek sürede şunu söyledik; Vatandaşımıza evi bizim hasar tespit listesinde yıkık, ağır hasarlı olup da süresinde müracaat edememiş vatandaşlarımız bu ek süre içerisinde müracaatlarını yapsınlar. Bunları değerlendirelim. Eğer haklıysalar, eğer hak sahibi olma şansları varsa onlara da daire verelim. Bu incelemeler tamamlandı, hem Erciş'te hem Van'da yaklaşık bin 100 ilave konut daha vatandaşımıza vermiş olduk. İşte bugün Erciş'te bu ek süreden sonra hak sahibi olan vatandaşlarımız, beldelerimizden özelikle afette maruz sel ve heyelan tehlikesi olan köylerde yer seçimi yapamadığımız vatandaşlarımız için 707 konutun kurasını çekeceğiz. Her şeyden önce bugün kurasını çekeceğimiz evlerine yerleşecek olan vatandaşlarımızı kutluyorum, tebrik ediyorum. Yeni dairelerinde hayırlısıyla otursunlar diyorum.
Değerli Ercişliler; deprem gerçekten zor bir süreç, büyük bir imtihan. Hep beraber bu imtihanı verdik. Yöneteni, yönetileni, vatandaşı, idarecisi hep beraber bu süreci yaşadık. Bakın ben de bu kentte idim. Ve bütün depremleri sizinle beraber yaşadım. Ama hep beraber bu zorlu süreci yönettik. Allah'a hamda olsun bu günlere geldik. Tabi depremin ilk günü daha 5 saatinde Sayın Başbakanımız Bakanlar Kurulu'nun 3/2 ile Erciş'teydi, Van'daydı. O akşam ilk kriz toplantısını Sayın Başbakanımızın başkanlığında yaptık. O akşam Başbakanımız TOKİ Başkanına "Buralardaki Kış ağır geçer başkan. Bakın İskandinav ülkelerinde beton nasıl dökülüyorsa, inşaat nasıl yapılıyorsa aynı metotları buralara da getirin. Kış aylarında da burada konutlar devam etsin. Biz 2012 yılında vatandaşlarımıza konutlarını teslim edelim.
Hepiniz şahit oldunuz, Erciş'te de Van'da da hiçbir zaman inşaatlar durmadı. Eksi 18 derecede de burada beton döküldü, nasıl döküldü, bu betonlar tabi ki özel metotlarla özel tedbirlerle, özel kimyasal karışımlarla döküldü. Neydi hedef. Vatandaşımız artık gelecek Kışı evlerinde geçirsin. İşte bu günler içindi bu çalışmalar. Allah'a hamt olsun. Biz daha depremin 1. yılı dolmadan bu salonda iki kura çekimi yapmıştık. Daireleri vatandaşlarımız teslim etmiştik ve şimdi o vatandaşlarımız kendi dairelerinde oturuyorlar.
Değerli Ercişliler; çok söylendi, tekrar etmek istemiyorum. Gerçekten Van Depremi, Erciş Depremi zor bir deprem olmasına rağmen, mevsim olarak çok zor bir mevsim olmasına rağmen, Türkiye devletiyle, hükümetiyle, milletiyle bu ağır sınavdan çıkmıştır. Bu ağır sınavı vermiştir. Bakın Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği şunu söylüyor. Van Depremi depremler tarihinde en hızlı müdahale edilmiş depremdir diyor. Bunu biz söylemiyoruz. Bunu bizim dışımızdaki insanlar söylüyor. Biz belki içindeyiz her şeyi tam olarak farkına varamıyoruz. Bunlar nasıl oldu. Tabi ki başta Başbakanımızın Van'a ve Erciş'e göstermiş olduğu yakın ilgi. İşi yakından takip etmesi, Bakanlar Kurulu'ndaki her Bakanımızın kendi işiyle ilgili kendisiyle ilgili konuları birebir bizzat Van'a gelerek Erciş'e gelerek takip etmesiyle oldu. Bölge milletvekillerimiz, il milletvekillerimizin işlerimizi çok iyi takip etmesiyle oldu. Onlar bizim Ankara'da elimiz kolumuz, gözümüz oldular. İşlerimizi takip ettiler. Hamd olsun bugünlere geldik. Çok önemli kurumlarımız vardı, burada çalışan TOKİ vardı. 24 saat hizmet eden AFAD Başkanlığımız vardı. Hala köylerde çalışmalara devam eden bu insanlara sizin adınıza teşekkür etmek istiyorum. Çok ciddi çalışmalar oldu burada, olmaya devam ediyor. Ben tekrar emeği geçen Başbakanımız, Bakanlarımız, milletvekillerimiz AFAD Başkanlığı, TOKİ Başkanlığı. Burada çalışan kamu kurum kuruluşlarındaki arkadaşlarımız, belediye başkanlarımıza emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bugün kurasını çekeceğimiz vatandaşlarımız evlerinde güle güle otursunlar, hayırlı otursunlar. Allah bir daha bize böyle felaketler yaşatmasın" ifadelerinde bulundu.
Konuşmaların ardından, kura çekim törenine geçildi. Noter huzurunda yapılan kura çekiminde hak sahipleri yeni konutlarına kavuştu. Vali Karaloğlu kura çekiminin ardından, TOKİ konutlarının bulunduğu alanları gezdikten sonra Erciş İlçe Kaymakamlığı'nda basına kapalı bir toplantı gerçekleştirdikten sonra ilçeden ayrıldı.
(NÇ-AŞ-Y)

10.12.2012 17:56:50 TSI

Editör: Wan Haber