İlçeye 26 kilometre uzaklıkta bulunan Kırgız köyünde düzenlenen şenliğe Van Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftci, Erciş Kaymakamlığı’na vekalet eden Çaldıran Kaymakamı İbrahim Dündar, Van İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Nurettin Alkan, 108. Topçu Alay Komutanı M. Nuri Başol, Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu, Kırgızistan Delegasyon Başkanı Ayımhan Jamankullova Van İl Emniyet Müdürü Ümit Yurdakul, kamu kurum amirleri, çevre il ve ilçelerden gelen davetliler ile köy halkı katıldı. 


Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Van Valisi Münir Karaloğlu, Kırgız Türklerinin Anadolu’ya ayrı bir renk kattığını belirterek, "Bugün Ulupamir köyümüzde yaşayan Kırgızlı dostlarımız, önce Kırgızistan'dan Afganistan'ın Pamir Yaylası'na yerleşti. Ardından, Rusya'nın Afganistan’ı işgaliyle birlikte de çeşitli ülkelere ve ülkemize geldiler. Kırgız kardeşlerimiz 1983 yılında Erciş’'in bu bölgesine, bu köyüne yerleştirildi. Anadolu ana kucağı gibidir. Anadolu bu kucakta olan herkesi kardeş yapar. Kırgızlı kardeşlerimiz 30 yıldır bu köyde ve çevrede yaşayan Türkler ve Kürtlerle birlikte kardeş olarak yaşamaktalar. İnşallah sonsuza kadar da bu topraklarda yaşamaya devam edecekler" dedi.
AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftci de konuşmasında, birlik ve beraberlik mesajları verdi. Ulupamir Kırgız Kültür Şenliği'nin gelişerek devam ettiğini belirten Çiftci, "Bu ülke, kapısını bütün masum insanlara açmıştır. Bu anlamda Kırgızlı dostlarımız ilçemize yerleştiler. Sizler ilçemize renk kattınız. Biz sizden çok memnunuz. İnşallah sizler de bizlerden memnunsunuz" şeklinde konuştu.


Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu da yaptığı konuşmada Ulupamir köyü halkı ile Erciş halkı arasında birlikteliğin oluştuğunu, bu birlikteliğin ise asırlarca sürmesi temennisinde bulundu.


""

Konuşmaları ardından, Kırgızistan’dan gelen ünlü ses ve saz sanatçıları tarafından konser verildi. Manas destanı okundu. Komuz eşliğinde şarkılar söyledi. Ardından Van Valisi Münir Karaloğlu, Ak Parti Van Milletvekili Fatih Çiftci, Çaldıran Kaymakamı İbrahim Dündar, Van İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Nurettin Alkan, 108. Topçu Alay Komutanı M. Nuri Başol ile Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu’na Kırgızlılar tarafından çapan ve kalpak giydirildi. Sergi çadırlarını da gezen protokol üyeleri daha sonra köyden ayrıldı.


Şölen at üstünde sergilenen “Kökbörü’ (oğlak kapmaca oyunu) ile son buldu.

""

Editör: Wan Haber