Erciş'te 23 Ekim 2011 tarihinde yaşanan deprem sonrası evleri yıkılan yurttaşlar ve kiracı olan depremzedeler için yapılan TOKİ konutları her geçen gün yeni skandallarla gündeme geliyor. Erciş'te geçtiğimiz Pazartesi günü depremzede kiracılar için yapılan çekilişin usulsüz olduğunu ifade eden depremzedeler, bulundukları konteynerlerde gece boyunca eylem yaptı. Alkanat Mahallesi semtinde bulunan konteyner kentte yaşayan depremzedeler konteynerlerdeki eşyalarını ateşe vererek, yaşanan duruma çözüm bulunmaması tepki gösterdi. Depremzedeler , "Bu gün eşyalarımızı yakıyoruz, yarın da kendimizi konteynerlere kapatıp yakacağız ve Başbakan artık buradaki eserini izler" dedi. Eylemler sırasında depremzedelerin görüntüsünü almaya çalışan Doğan Haber Ajansı (DHA) Erciş Muhabiri Kenan Aşçıoğlu'na, AKP Van Milletvekili Fatih Çiftçi'ye "yandaşlık" yaptığı iddiasıyla depremzedeler tepki gösterdi. Saldırıya uğrayan Aşçıoğlu, aldığı taş darbeleri nedeniyle çeşitli yerlerinden yaralanarak, Erciş Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Kafası kırılan ve vücudunun çeşitli yerlerine aldığı darbeler sonucu yaralanan Aşçıoğlu'na saldırının gerçekleştiği sırada polislerin durumu izleyip, hiç bir müdahalede bulunmaması dikkatlerden kaçmazken, Aşçıoğlu, yapılan tedavisinin ardından taburcu edildi. 

""

 

'Bu gün eşyalarımızı yarın kendimiz yakacağız'

TOKİ konutları için yapılan çekilişlerin usulsüz olduğunu belirten depremzedeler, sorunlarına çözüm buluncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini ifade etti. Günlerdir ayakta olduklarını ifade eden depremzedelerin sorunlarına ilişkin yetkililerin henüz bir açıklama yapmazken, depremzedeler, "Bu gün yakarız yarın da kendimiz konteynerlere kilitleyip yakacağız" dedi. Yapılan çekilişlerin usulsüz olduğunu belirten depremzedeler, çekiliş sonrası kalan topların kendilerine açıklanmasını istedikleri fakat oradaki görevlilerin apar topar çevik kuvvet eşliğinde topları toplayarak, götürdüğünü ifade etti. "Noter orada kukla gibi duruyordu. Tek bir topu bile çekmedi. Kaymakamlık ve belediye görevlileri bu çekilişi gerçekleştirdi. Çekilişlerin iptal edilmesini ve adaletli bağımsız bir çekilişin yapılmasını istiyoruz" dedi. 

'Çekilişin çoğu Çiftçi ailesine'

Yapılan çekilişlerin çoğunun AKP'li Çiftçi ve Erciş'te AKP'ye yakınlığı bilinen ailelere çıktığını ifade eden depremzedeler, "Bunların hepsi somut ve açıktır" dedi. Depremzedeler, kaymakamlığın listeye itiraz haklarını ellerinde aldığını ve hiç bir itiraz hakkının da kendilerine tanınmadığını ifade ederek, Erciş'te anti demokratik bir uygulama ile karşı karşıya olduklarını söyledi. Depremzedeler, seslerini duyurana kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtti. 

""

*DİHA

Editör: Wan Haber